499
Η ΕΕ προωθεί μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο | REUTERS/Nacho Doce/File Photo

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει τη μετάβαση του πλανήτη στις ΑΠΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 15:38
Η ΕΕ προωθεί μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο
|REUTERS/Nacho Doce/File Photo

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει τη μετάβαση του πλανήτη στις ΑΠΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 15:38

Οι επικεφαλής των ενεργειακών επιχειρήσεων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναμένουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβραδύνει τους παγκόσμιους στόχους για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα έως και κατά τρία χρόνια, καθώς σε πολλά μέρη του πλανήτη χώρες στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές των ορυκτών καυσίμων (λιγνίτη και κάρβουνο) για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι ίδιοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση επιταχύνουν τη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το 96% των επικεφαλής των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους έχουν ήδη αναπτύξει ΑΠΕ ή σχεδιάζουν κάτι τέτοιο για το μέλλον. Από την άλλη πλευρά, το 53% των επικεφαλής επιχειρήσεων δηλώνουν ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έδωσε τελικά ώθηση στην πράσινη μετάβαση.

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από τη μελέτη «The Decade That Matters 2.0» του ομίλου BayWa r.e. ο οποίος εξειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η μελέτη βασίστηκε σε έρευνα μεταξύ 3.000 επικεφαλής επιχειρήσεων και υπεύθυνων χάραξης πολιτικής σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκε και μια πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων social media για την εξαγωγή συμπερασμάτων του πώς εξελίσσεται ο δημόσιος λόγος στο διαδίκτυο.

Ισως να μην προλάβουμε το 2050

Η κατεύθυνση της πορείας είναι σαφής: οι επιχειρήσεις μεταβαίνουν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, όσον αφορά την πλήρη επίτευξη αυτής της μετάβασης, το 57% των επικεφαλής των επιχειρήσεων πιστεύει ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το 2050 ή και αργότερα, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα (8%) πιστεύει ότι η μετάβαση δεν θα επιτευχθεί ποτέ πλήρως.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ρωτήθηκαν κατά την έρευνα της BayWa r.e., με πάνω από το ένα τρίτο (35%) να πιστεύει ότι θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2030, ενώ μόνο το 11% δήλωσε ότι θα επιτευχθεί μετά το 2050.

«Δύο χρόνια μετά την πρώτη μελέτη ‘The Decade That Matters’ και το περιεχόμενο της μελέτης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται πλέον αισθητές σε παγκόσμιο επίπεδο και η κρίση αυτή δεν επηρεάζεται από ύφεση, πολιτικές, σύνορα ή την ίδια την ταχύτητα με την οποία η ανθρωπότητα μπορεί να προσαρμοστεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος  της BayWa r.e. Ματίας Ταφτ.

Η Ελλάδα επενδύει στην πράσινη ενέργεια

Στην Ελλάδα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδεικνύουν σήμερα υψηλότερο αίσθημα δέσμευσης, όπως φαίνεται στους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση, όπου
ο στόχος για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας για το 2030 αυξήθηκε στο 45%, δηλαδή 10% υψηλότερα από το προηγούμενο ΕΣΕΚ και 5% υψηλότερα από τον στόχο που έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν μικρότερο ενδιαφέρον στην προτεραιοποίηση του ζητήματος της ενεργειακής μετάβασης, όπως δείχνουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με μόλις το 25% των ελληνικών επιχειρήσεων να έχει επενδύσει το 2022 σε μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης, ενώ μόνο το 24% των ελληνικών επιχειρήσεων σχεδιάζει να επενδύσει σε αυτόν τον τομέα τα επόμενα τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...