602
H Μαρίνα Οβσιανίκοβα μιλά στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο της Μόσχας, το απόγευμα της Τρίτης | REUTERS TV via REUTERS

Οβσιανίκοβα προς Ρώσους: Μη γίνεστε ζόμπι του Κρεμλίνου

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 14:51
H Μαρίνα Οβσιανίκοβα μιλά στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο της Μόσχας, το απόγευμα της Τρίτης
|REUTERS TV via REUTERS

Οβσιανίκοβα προς Ρώσους: Μη γίνεστε ζόμπι του Κρεμλίνου

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 14:51

Εξαιρετικά ανήσυχη για την ασφάλειά της δήλωσε η Μαρίνα Οβσιανίκοβα, μία ημέρα μετά την απελευθέρωσή της από τις αστυνομικές αρχές της Μόσχας.

Στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αντιπολεμική διαμαρτυρία της, που κατέπληξε τον κόσμο σε απευθείας μετάδοση στη ρωσική κρατική τηλεόραση, τη Δευτέρα, η δημοσιογράφος είπε ότι ελπίζει πως η πράξη της δεν ήταν μάταιη και πως οι Ρώσοι θα ανοίξουν τα μάτια τους στην κρατική προπαγάνδα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν σχεδιάζει να φύγει από τη Ρωσία και ελπίζει ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ποινικές κατηγορίες.

«Πιστεύω σ’ αυτό που έκανα, αλλά τώρα καταλαβαίνω την κλίμακα των προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπίσω και, φυσικά, ανησυχώ εξαιρετικά για την ασφάλειά μου», δήλωσε στο Reuters.

«Δεν αισθάνομαι καθόλου ήρωας… Ξέρετε, θέλω πραγματικά να αισθανθώ ότι αυτή η θυσία δεν ήταν μάταιη και ότι ο κόσμος θα ανοίξει τα μάτια του», είπε.

Μετά τα πέντε δευτερόλεπτα που κράτησε η ξαφνική εμφάνισή της μπροστά στις κάμερες, η Οβσιανίκοβα συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα, όπου κρατήθηκε μέχρι το απόγευμα της Τρίτης. Μέχρι τότε, αγνοούνταν η τύχη της. Στη συνέχεια, αφέθηκε ελεύθερη, αφού της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (280 ευρώ), ενώ κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση, σύμφωνα με τη δρακόντεια ρωσική νομοθεσία. Το Κρεμλίνο την κατηγόρησε για «χουλιγκανισμό».

Το Reuters υπέβαλε γραπτό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, από το οποίο ζητά περαιτέρω σχόλιο για την υπόθεσή της ενώ παράλληλα ρωτά αν οι νομικές διαδικασίες σε βάρος της έχουν πλέον κλείσει.

Η Οβσιανίκοβα είπε επίσης πως ήθελε, όχι μόνο να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα απ’ ευθείας στους Ρώσους: «Μην γίνεστε τέτοια ζόμπι, μην ακούτε αυτή την προπαγάνδα, μάθετε πώς να αναλύετε την πληροφορία, μάθετε πώς να βρίσκετε άλλες πηγές πληροφόρησης, όχι μόνο τη ρωσική κρατική τηλεόραση».

Η Οβσιανίκοβα, όπως σημειώνει η Telegraph, εργάζεται για την κρατική τηλεόραση τα περισσότερα χρόνια της καριέρας της, και μάλιστα παλιότερα, ήταν υπέρ του καθεστώτος.

«Εχω περάσει πολλά χρόνια προωθώντας την προπαγάνδα του Κρεμλίνου και ντρέπομαι για αυτό τώρα», είπε στο βίντεο που ανήρτησε στο Instagram φορώντας ένα κολιέ στα χρώματα της Ουκρανίας και της Ρωσίας. «Ντρέπομαι που γέμιζα με ψέματα τις τηλεοπτικές οθόνες, επιτρέποντας στον εαυτό μου να κάνει πλύση εγκεφάλου στον ρωσικό λαό», είπε.

Η 44χρονη είχε ανέβει στην ιεραρχία, στο Channel One της ρωσικής τηλεόρασης και ήταν πλέον παραγωγός στο δημοφιλές βραδυνό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, το οποίο παρουσιάζει μία από τις αγαπημένες παρουσιάστριες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Οβσιανίκοβα γεννήθηκε στην Οδησσό και μεγάλωσε στη νότια Ρωσία, όπου τελείωσε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο του Κουμπάν. Ηταν επί χρόνια δημοφιλής παρουσιάστρια ειδήσεων σε κρατικό κανάλι στο Κρασνοντάρ, στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Στο Facebook, είχε γράψει ότι δούλευε νύχτα-μέρα χωρίς διακοπές.

Ηταν μάλιστα συμφοιτήτρια και συνάδελφος εκεί, της Μαργαρίτας Σιμονιάν, σήμερα διευθύντριας του Russia Today και όργανου προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

Οι συνάδελφοί της την περιέγραψαν ως πολύ καλή δημοσιογράφο και παραγωγό ειδήσεων.

Σύμφωνα με την Telegraph, στα social media, η Οβσιανίκοβα εμφανίζεται ως μία πολύ καλά αμειβόμενη εργαζόμενη στην κρατική τηλεόραση με πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και ακριβά ρούχα και αξεσουάρ. Είναι δεινή κολυμβήτρια και συμμετέχει σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης, ανάμεσά τους και στον Βόσπορο.

Φωτογραφία που είχε ανεβάσει παλιότερα η Οβσιανίκοβα στα social media

Εχει επίσης δύο παιδιά από τον γάμο της με εργαζόμενο στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, από τον οποίο έχει πάρει διαζύγιο.

Οπως ανέφερε συνάδελφός της, η Οβσιανίκοβα δεν εμφανιζόταν να ενδιαφέρεται για τα πολιτικά και μιλούσε κυρίως για τα παιδιά της, τα σκυλιά της και το σπίτι της.

Το βράδυ της Δευτέρας, πάντως, έπιασε στον ύπνο τους φύλακες του στούντιο, καθώς ως παραγωγός του δελτίου ειδήσεων στο οποίο έκανε την παρέμβαση, δεν κινούσε υποψίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...