733
Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα σε παλαιότερη φωτογραφία που έχει ανεβάσει στα κοινωνικά δίκτυα | facebook

Ρωσία: Η δημοσιογράφος που είπε «όχι στον πόλεμο» σε απευθείας μετάδοση

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 13:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/3/2022 18:32
Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα σε παλαιότερη φωτογραφία που έχει ανεβάσει στα κοινωνικά δίκτυα
|facebook

Ρωσία: Η δημοσιογράφος που είπε «όχι στον πόλεμο» σε απευθείας μετάδοση

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 13:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/3/2022 18:32

Αγνοούταν μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης η τύχη της ηρωικής δημοσιογράφου του ρωσικού κρατικού καναλιού που τόλμησε να βγει στον αέρα με πλακάτ διαμαρτυρίας κατά του πολέμου.

Στην επιγραφή, που ήταν γραμμένη στην αγγλική και στη ρωσική γλώσσα, αναφερόταν: «Οχι πόλεμος! Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε στην προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα εδώ!». Η διαμαρτυρία της κράτησε ελάχιστα δευτερόλεπτα, πριν διακόψουν την απευθείας μετάδοση και δείξουν μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.

Από την ώρα που εμφανίστηκε πίσω από την παρουσιάστρια στο δελτίο ειδήσεων στο Channel One, το βράδυ της Δευτέρας, η Μαρίνα Οβσιανίκοβα, εργαζόμενη στο ίδιο κανάλι, έχει εξαφανιστεί ενώ μόνο μία φωτογραφία της από άγνωστη τοποθεσία αναρτήθηκε στο Twitter από συνάδελφό της.

Αργότερα την Τρίτη, έγινε γνωστό ότι ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 30.000 ρούβλια (280 δολάρια) στη δημοσιογράφο, κρίνοντάς την ένοχη για παραβίαση της νομοθεσίας περί διαμαρτυρίας όταν διέκοψε ζωντανό δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση και κατήγγειλε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εξακολουθεί να κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως 15 χρόνια, σύμφωνα με τη δρακόντεια νομοθεσία της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την πράξη της «χουλιγκανισμό», το πρωί της Τρίτης. «Οσον αφορά αυτή τη γυναίκα, αυτό είναι χουλιγκανισμός», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, και επαίνεσε το Channel One για «τις ποιοτικές και αντικειμενικές εκπομπές του».

Για την Οβσιανίκοβα μίλησε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Είμαι ευγνώμων στους Ρώσους που δεν σταματούν να προσπαθούν να μεταδώσουν την αλήθεια. Σε αυτούς που πολεμούν την παραπληροφόρηση και λένε την αλήθεια, τα πραγματικά γεγονότα, στους φίλους τους και τους αγαπημένους τους. Και προσωπικά στη γυναίκα που μπήκε στο στούντιο του Channel One με ένα πλακάτ κατά του πολέμου».

Η στιγμή της live διαμαρτυρίας της Οβσιανίκοβα, πίσω από την παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης

Μιλώντας στο BBC, o βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι αποκάλεσε την πράξη της ρωσίδας δημοσιογράφου «εξαιρετικά θαρραλέα»: «Οι διαμαρτυρίες στους δρόμους της Ρωσίας και η γυναίκα στο τηλεοπτικό στούντιο είναι εξαιρετικά σημαντικές. Είναι εξαιρετικά θαρραλέες πράξεις να διαμαρτύρονται για τον πόλεμο σε ένα καταπιεστικό αυταρχικό καθεστώς, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο ρωσικός λαός τι κάνουν στο όνομά του. Ο Πούτιν τους λέει ψέματα συστηματικά και είναι σημαντικό να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει».

Τη διαμαρτυρία της Οβσιανίκοβα χαιρέτισε η εκπρόσωπος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, με ανάρτησή της στο Twitter.

Επτάμισι εκατομμύρια άνθρωποι είδαν το βίντεο που ανήρτησε με τη διαμαρτυρία, ενώ η φράση #WhereIsMarinaOvsyannikova χρησιμοποιείται ευρέως στο Twitter.

Λόγω της δρακόντειας ρωσικής νομοθεσίας για όποιους τολμήσουν να αμφισβητήσουν την κρατική προπαγάνδα, η Οβσιανίκοβα είναι αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης από τρία έως 15 έτη.

Ακόμα και η αντιπολιτευτική εφημερίδα Novaya Gazetta, του βραβευμένου φέτος με το Νομπέλ Ειρήνης, ρώσου δημοσιογράφου, Ντμίτρι Μουράτοφ, δημοσίευσε την είδηση με σβησμένο το μήνυμα στο πλακάτ που κρατούσε η Οβσιανίκοβα.

Η Novaya Gazeta, για να αποφύγει τις κυρώσεις του Κρεμλίνου, δημοσίευσε τη φωτογραφία με κενό το πλακάτ της Οβσιανίκοβα

Σε μήνυμα που βιντεοσκόπησε η ίδια πριν από τη διαμαρτυρία της, λέει ότι ο πατέρας της είναι Ουκρανός. Καλεί σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες, αποκηρύσσει τον πόλεμο και λέει ότι ντρέπεται που εργάζεται για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Παρέμβαση ΟΗΕ και Μακρόν

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την Τρίτη τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι Οβσιανίκοβα δεν θα τιμωρηθεί, επειδή άσκησε το δικαίωμά της στην ελευθερία του λόγου.

Η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, είπε συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη, ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να εγγυηθούν πως η γυναίκα «δεν θα υποστεί αντίποινα για την άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης».

Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία επιθυμεί να θέσει υπό την προστασία της τη δημοσιογράφο.

«Θα προβούμε σε διπλωματικές ενέργειες για να προσφέρουμε προστασία είτε στην πρεσβεία μας είτε δίδοντας άσυλο», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής ουκρανών προσφύγων στην Γαλλία.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχει με τον Πούτιν θα του προτείνει ευθέως και με σαφήνεια αυτή τη λύση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...