666
Στιγμιότυπο από το ογκώδες συλλαλητήριο των οπαδών του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Πέμπτης. Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να συνεχιστεί -και να τελειώσει- το πρωτάθλημα; | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ούτε… το ΔΝΤ δεν μας σώζει

Sportscaster Sportscaster 31 Ιανουαρίου 2020, 15:00
Στιγμιότυπο από το ογκώδες συλλαλητήριο των οπαδών του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Πέμπτης. Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να συνεχιστεί -και να τελειώσει- το πρωτάθλημα;
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ούτε… το ΔΝΤ δεν μας σώζει

Sportscaster Sportscaster 31 Ιανουαρίου 2020, 15:00

«Μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου» σε συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, λοιπόν. Αυτό είναι το σχέδιο του Πρωθυπουργού για την ξεφούσκωτη μπάλα μας. Στη Βουλή ακούστηκε σαν κάτι καινούργιο, όμως δεν είναι. Οι δύο διεθνείς συνομοσπονδίες βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από τρία χρόνια. Υπό τη δική τους επιτήρηση φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Και ήταν τόσο ικανοποιημένες με την πρόοδό μας -τρομάρα τους-, που ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν μέσα στο 2020.

Μας υπαγόρευσαν όλα όσα -κατά τη γνώμη τους- έπρεπε να γίνουν. Εναρμονίσαμε το καταστατικό της ΕΠΟ με τα δικά τους, εκσυγχρονίσαμε τους κανονισμούς, τοποθετήσαμε τακτικούς δικαστές στα πειθαρχικά όργανα, διορίσαμε ξένο αρχιδιαιτητή, ενεργοποιήσαμε την Επιτροπή Δεοντολογίας (ασχέτως αν έδειξε τα… δόντια της μόνο στον Πλατανιά). Αλλά και η Ομοσπονδία, λειτούργησε υπό τον απόλυτο έλεγχό τους.

Στην αρχή με τοποτηρητή τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη και προσωρινή διοικούσα επιτροπή: την περιλάλητη Επιτροπή Εξομάλυνσης, με πρόεδρο τον Γιάννη Δρόσο (από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2017). Και, στη συνέχεια, με εκλεγμένη διοίκηση (του Βαγγέλη Γραμμένου), αλλά με την Επιτροπή Παρακολούθησης πάνω από το κεφάλι της. Μια κανονική «τρόικα», με μέλη τους Χέρμπερτ Χούμπελ, Εντι Ντερβισάι και Ιβάν Βέλα.

Μνημόνιο «με τα όλα του», που το τέλος του είχε αναγγελθεί τον περασμένο Μάιο. Στις 22/5/2019 ο διευθυντής του τμήματος ευρωπαϊκών ομοσπονδιών της FIFA, Μπιόρν Βάσαλο, δήλωνε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ: «Διαθέτετε το ταλέντο, με την κατάλληλη στρατηγική, να έχετε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Απολαμβάνετε την απόλυτη στήριξή μας προς τον πρόεδρο κ. Γραμμένο και την Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία αξίζει ο έπαινος για τα βήματα προόδου, μέσα σε τοξικό περιβάλλον. Ανανεώνεται για έναν ακόμα χρόνο η θητεία του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα Πετρ Φούσεκ, ενώ η θητεία της Επιτροπής Παρακολούθησης ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου 2019 και μόνον ο πρόεδρός της, Χέρμπερτ Χούμπελ, διατηρεί την ιδιότητα του ανεξαρτήτου συμβούλου της ΕΠΟ, ενόψει της διαδικασίας των εκλογών του 2020».

Τα «λευκά κολάρα», που μας έστειλαν η FIFA και η UEFA για να μας βάλουν σε τάξη, απέτυχαν παταγωδώς. Το ίδιο και η (επιλεγμένη από τη FIFA) τριανδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (Περέιρα, Μαρίν και Λίντμπεργκ). Ακόμη και ο Χούμπελ εξοργίστηκε με τον πορτογάλο αρχιδιαιτητή. Ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία δύο ρέφερι (του Φωτιά και του Ευαγγέλου), κι εκείνος… τον έγραψε. Γιατί να πιστέψουμε ότι μια νέα επιτροπεία θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους επικεφαλής της FIFA και της UEFA τη συνεργασία τους σε ένα (νέο) Μνημόνιο, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες στη Βουλή. Ας υποθέσουμε ότι εκείνοι κάνουν τα στραβά μάτια για την παρέμβαση της κυβέρνησης στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου (με την τροπολογία για τον ΠΑΟΚ), όπως τα είχαν κάνει και με τις πρωτοβουλίες του Σταύρου Κοντονή. Ακόμη, ότι επιτρέπουν να αλλάξει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ στη μέση της σεζόν. Υστερα; Είναι δυνατόν να αφήσουν να ισχύσει στην Ελλάδα, κάτι που οι ίδιες απαγορεύουν ρητώς; Δηλαδή, να αγωνίζονται στο ίδιο πρωτάθλημα δύο ομάδες που έχουν κοινή ιδιοκτησία;

Με την ουσία του προβλήματος, κανείς δεν ασχολήθηκε. Αν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη καταδικαστούν για πολυϊδιοκτησία (κάτι πολύ πιθανό, εάν η παράβαση στοιχειοθετείται στο πόρισμα της ΕΕΑ), οι δύο ομάδες θα τιμωρηθούν με αφαίρεση βαθμών, όμως θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται στη Σούπερ Λιγκ. Με τις πέντε τελευταίες αγωνιστικές να περιλαμβάνουν τις αναμετρήσεις Ολυμπιακός – Ξάνθη και ΠΑΟΚ – Ξάνθη, αλλά και με την ισχυρή πιθανότητα, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη να βρεθούν μαζί στα πλέι-οφ που θα αναδείξουν τον πρωταθλητή.

Ολοι αναρωτιούνται πώς, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα αναμετρηθούν ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου. Κι αργότερα, στα πλέι-οφ. Αλλά και πώς θα ολοκληρωθεί ομαλά το πρωτάθλημα. Με αυτοσυγκράτηση, είπε ο Πρωθυπουργός. Διαφορετικά, διακοπή και ποδοσφαιρικό Grexit.

Ναι, μαζί με τα βουβάλια που μαλώνουν, κινδυνεύουν να «την πληρώσουν» και τα βατράχια: που δεν κατηγορούνται, ούτε για πολυϊδιοκτησία, ούτε για χειραγώγηση αγώνων, ή υποκίνηση της βίας στα γήπεδα. Δεν γίνεται αλλιώς. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς με τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε αυτό έχει δίκιο: «Καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα, παρά να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα που έχουμε σήμερα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...