801
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής την Πέμπτη | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μητσοτάκης: «Καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό…»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2020, 19:48
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής την Πέμπτη
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μητσοτάκης: «Καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό…»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2020, 19:48

«Καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα που έχουμε σήμερα». Με αυτά τα λόγια και μιλώντας για «νταβατζήδες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε και ουσιαστικά απείλησε, από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης, τους παράγοντες των μεγάλων ελληνικών ΠΑΕ, ώστε να συνετιστούν και να τελειώσει η νοσηρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τυπικά, η συζήτηση στην Ολομέλεια αφορούσε την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ωστόσο όλοι μιλούσαν για το ποδόσφαιρο μετά τα όσα συνέβησαν με τη γνωμοδότηση (εδώ) της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ, την άρον άρον αλλαγή του σχετικού νόμου και τις αντιδράσεις ιδίως στη βόρεια Ελλάδα (εδώ). Αλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας που είχε μιλήσει λίγο νωρίτερα είχε δώσει «πάσα» στον Πρωθυπουργό επικρίνοντάς τον όχι τόσο για τη συμφωνία με τους Αμερικανούς (η οποία άλλωστε είναι κατά πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ο ίδιος είχε διαπραγματευτεί), αλλά για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ειρωνευτεί τον κ. Μητσοτάκη ότι αντί να περνάει δύσκολες στιγμές διαπραγματευόμενος με τους Ευρωπαίους, περνάει δύσκολες στιγμές με κάτι ταπεινό σαν τον ποδόσφαιρο.

«Προτιμώ να περνάω δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα και για το πώς οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», ήταν η εύστοχη απάντηση του κ. Μητσοτάκη.

Και ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα, πρόσθεσε: «Ασχολούμαι και με το ποδόσφαιρο αλλά δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας. Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μίζερη επικαιρότητα. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της στην οικονομία, πληγώνεται στο εσωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα. Μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα. Διχάζοντας του πολίτες ακόμα και με όρους γεωγραφίας. Αυτά δεν είναι καινούργια. Είκοσι χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει, ούτε η δικιά σας».

Ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη διάταξη;» ρώτησε τον κ. Τσίπρα. Και συνέχισε:

«Δεν μιλάμε για μία αθλητική διευθέτηση αλλά για μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Για την υπόθεση θα επιληφθεί τελικά η αθλητική δικαιοσύνη. Εκρινα εγώ ότι μία ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική. Φρόντισα να απομακρύνω ευρωβουλευτή μας που δεν συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του λαού αλλά ως οπαδός», προσέθεσε αναφερόμενος στη διαγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη (εδώ).

«Φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεση μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία. Να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φτηνά συνθήματα. Να επιτίθενται σε βουλευτές, εκπροσώπους του ελληνικού λαού.  Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της πολιτείας για την κατάντια του ποδοσφαίρου. Σήμερα προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η Βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα».

Ο κ. Μητσοτάκης απαίτησε την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης που έχουν προκαλέσει τα αφεντικά των μεγάλων ΠΑΕ, ιδίως ο Ιβάν Σαββίδης του ΠΑΟΚ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης του Ολυμπιακού που είναι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην υπόθεση της πολυιδιοκτησίας. Τους δύο αυτούς παράγοντες ανάφερε στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να τους κατονομάσει, καθώς ο Πρωθυπουργός μίλησε γενικά για «νταβατζήδες». Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι τον κ. Μαρινάκη και τον κ. Σαββίδη «τους είχατε πάρει αγκαλιά, μέχρι που τσακωθήκατε»…

Ο κ. Μητσοτάκης απείλησε ευθέως τους παράγοντες με Grexit και διακοπή του πρωταθλήματος:

«Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους.

» Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη super league γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα.

» Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της FIFA και της UEFA, και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο. Ενα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτού του τύπου τις συμφωνίες τις ζήσαμε παντού εκτός από εκεί όπου πρέπει. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνής παρακολούθηση, στοιχεία που στην περίπτωσή μας πρέπει να εισαχθούν και εδώ.

» Θα έχουμε την ευκαιρία για όλα αυτά και όταν μας επισκεφτούν οι ιθύνοντες της UEFA και FIFA να πούμε πολλά περισσότερα από την επόμενη εβδομάδα. Αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί.

» Να γνωρίζουν οι συνένοχοι σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο ότι θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News