686
Ζημιές στο εσωτερικό του νηπιαγωγείου που επλήγη από όλμο των αυτονομιστών, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό | Press Service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Αναφορές για βομβαρδισμούς από Ουκρανούς και αυτονομιστές στο Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2022, 13:34
Ζημιές στο εσωτερικό του νηπιαγωγείου που επλήγη από όλμο των αυτονομιστών, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό
|Press Service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Αναφορές για βομβαρδισμούς από Ουκρανούς και αυτονομιστές στο Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2022, 13:34

Το Κίεβο και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον ότι άνοιξαν πυρ κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, την Πέμπτη.

Την ώρα που η Δύση αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι αποσύρει κάποια στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η κατάσταση «κλιμακώνεται» στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι το Κρεμλίνο ανησυχεί βαθιά για την αναζωπύρωση της βίας και πως ελπίζει ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στο Κίεβο για να εμποδίσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Οβίδες πυροβολικού έπεσαν την Πέμπτη κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.

Ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ, με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο, χωρίς να υπάρξουν νεκροί ή τραυματίες.

Αποψη του κτιρίου του νηπιαγωγείου, που επλήγη από οβίδες των ρωσόφωνων ανταρτών, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

«Με ιδιαίτερο κυνισμό, τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής βομβάρδισαν το χωριό Stanytsa Lugansk στην περιοχή Λουχάνσκ. Ως αποτέλεσμα της χρήσης βαρέων όπλων πυροβολικού από τους τρομοκράτες, οι οβίδες έπληξαν το κτίριο του νηπιαγωγείου», απάντησε ο στρατός της Ουκρανίας.

Παράλληλα, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού.

Την ίδια στιγμή, φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν, τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών, και πρόσθεσαν ότι προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά, την Πέμπτη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», τόνιζε η ανακοίνωση.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Ουκρανία ή τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές του από την περιοχή.

Διπλωματική πηγή πάντως, δήλωσε πως η αποστολή παρατήρησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κατέγραψε πολλαπλά επεισόδια βομβαρδισμών κατά μήκος της γραμμής επαφής της πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά με την Ουκρανία.

Κρεμλίνο: Η κατάσταση στο Ντονμπάς κλιμακώνεται

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν απέρριψε αναφορές για μια σχεδιαζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε πως η Μόσχα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές αντάρτες ουκρανική περιφέρεια του Ντονμπάς.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως, ενώ η Ρωσία έχει αρχίσει να αποσύρει μερικά από τα στρατεύματά της που ολοκλήρωσαν γυμνάσια σε περιοχές γειτονικές της Ουκρανίας, η διαδικασία της αποχώρησής τους θα απαιτήσει κάποιο χρόνο.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε από την πλευρά του πως η Ρωσία παραβιάζει τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που συνήφθησαν στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ.

«Πολιτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές. Καλούμε όλους τους εταίρους να καταδικάσουν γρήγορα αυτή τη σοβαρή παραβίαση από τη Ρωσία των συμφωνιών του Μινσκ εν μέσω μιας ήδη τεταμένης κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Επίσης, ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμη στη Ρωσική Δούμα για την αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, των δύο αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Την Τρίτη η Δούμα κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες. Μια τέτοια κίνηση θα κατέστρεφε κάθε ελπίδα ειρήνης μέσω των συμφωνιών του Μινσκ, σχολίασαν δυτικοί ηγέτες.

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι διεξήγαγε «ανυπόκριτη πληροφοριακή επίθεση εναντίον της Ρωσίας», προσθέτοντας ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών φέρνει στη Δύση την απάντησή του για «τα προβλήματα των εγγυήσεων ασφαλείας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...