566
Ουκρανοί στρατιώτες στα σύνορα με τη Ρωσία, στην περιοχή Τσερνίχιβ | REUTERS/Valentyn Ogirenko

ΗΠΑ και Βρετανία προειδοποιούν: Οι Ρώσοι λένε ψέματα, έστειλαν και άλλο στρατό στα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2022, 09:45
Ουκρανοί στρατιώτες στα σύνορα με τη Ρωσία, στην περιοχή Τσερνίχιβ
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

ΗΠΑ και Βρετανία προειδοποιούν: Οι Ρώσοι λένε ψέματα, έστειλαν και άλλο στρατό στα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2022, 09:45

Αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται οι Ρώσοι, δεν απέσυραν δυνάμεις από τα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσαν αμερικανοί και βρετανοί αξιωματούχοι.

Οχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους, ακόμα και την Τετάρτη, κατά τουλάχιστον 7.000 στρατιωτικούς, δήλωσε συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

«Χθες, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (…). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: χθες Τετάρτη), είπε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην αναφερθεί το όνομά του από τους δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο. Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.

Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε, «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».

Την ίδια πληροφορία έδωσε και ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας.

«Δεν έχουμε δει αποδείξεις ότι η Ρωσία έχει αποσύρει δυνάμεις από τα σύνορα της Ουκρανίας»,Τζιμ Χόκενχαλ.

«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της, η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στην Ουκρανία» τόνισε, κάνοντας λόγο για επιπλέον «τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και κινητή νοσοκομειακή μονάδα» που εθεάθησαν να κινούνται προς τα ουκρανικά σύνορα. «Η Ρωσία έχει στρατιωτικές δυνάμεις έτοιμες για να επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία», προειδοποίησε.

Για αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων έκανε λόγο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, το βράδυ της Τετάρτης.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο πεδίο. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας», είπε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργ και ανέφερε πως διατηρεί την ελπίδα ότι η τοποθέτηση Πούτιν τις τελευταίες ημέρες ήταν απόδειξη μιας ειλικρινούς επιθυμίας για διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Μπάιντεν – Σολτς: «Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης»

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ολαφ Σολτς ζήτησαν την Τετάρτη από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Οι Μπάιντεν και Σολτς χαιρέτισαν τη δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Την ίδια στιγμή, η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Πούτιν ενδέχεται να αφήσει την ουκρανική κρίση να διαρκέσει για μήνες σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει την ενότητα της Δύσης.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι Ρώσοι αποσύρονται από τις μεθοριακές περιοχές κοντά στην Ουκρανία», επεσήμανε η Λιζ Τρας.

«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, η Ρωσία ενδέχεται να παρατείνει για πολύ περισσότερο αυτή την κατάσταση σε ένα αναίσχυντο τέχνασμα να υπονομεύει για εβδομάδες, αν όχι μήνες, την Ουκρανία και να δοκιμάζει την ενότητα της Δύσης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...