248
Το πολύτιμο αγαλματίδιο θα δίνεται μόνο αν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια | EPA/ETIENNE LAURENT

Οσκαρ καλύτερης ταινίας μόνο με κριτήρια διαφορετικότητας

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 13:25
Το πολύτιμο αγαλματίδιο θα δίνεται μόνο αν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια
|EPA/ETIENNE LAURENT

Οσκαρ καλύτερης ταινίας μόνο με κριτήρια διαφορετικότητας

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 13:25

Τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί μια ταινία για να ενταχθεί στις υποψήφιες για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας όρισε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία μειονοτικών ομάδων μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Η ταινία θα περιλαμβάνεται στις υποψήφιες αν ισχύουν τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα κριτήρια διαφορετικότητας, που είναι:

– Ερμηνεία και ιστορίες όπου τουλάχιστον ένας από τους ηθοποιούς σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ή από τους σημαντικούς δεύτερους ρόλους θα είναι από φυλετική ή εθνική ομάδα που υποεκπροσωπείται. Θα μπορεί ακόμη η πλοκή να επικεντρώνεται σε ρόλο από υποεκπροσωπούμενες ομάδες

– Δημιουργικές θέσεις, όπως οι επικεφαλής τμημάτων και σύνθεση του τεχνικού προσωπικού

– Μαθητευόμενοι επί πληρωμή, εργαζόμενοι υπό δοκιμή ή εκπαιδευόμενοι

– Ανάπτυξη κοινού, δηλαδή δημοσιότητα, μάρκετινγκ και διανομή.

Τα κριτήρια θα ισχύσουν από το 2024, κατά την 96η απονομή. Από το 2021 (άρα για απονομές του 2022 και του 2023) οι ταινίες θα αναφέρουν στην Ακαδημία τη συμμόρφωσή τους στην πολιτική.

Στο πρόσφατο παρελθόν, τα Οσκαρ είχαν επικριθεί για το ότι είναι υπερβολικά «λευκά», με ελάχιστη εκπροσώπηση των γυναικών στα μεγάλα βραβεία, το καλύτερης ταινίας και το σκηνοθεσίας και μηδενική εκπροσώπηση Αφροαμερικανών στις 20 υποψηφιότητες α’ και β’ ρόλου, ανδρών και γυναικών.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Ακαδημία υποσχέθηκε να διπλασιάσει ως το 2020 τις γυναίκες και μέλη από ομάδες όπως οι Αφροαμερικανοί, αλλά και φυλετικές και εθνικές μειονότητες, οι ΛΟΑΤΚΙ ή τα ΑμεΑ. Ετσι, το 2020, από τα 819 νέα μέλη που κλήθηκαν να ψηφίσουν για τα Οσκαρ του 2020, το 45% ήταν γυναίκες και 36% μη λευκοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...