288
Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο | REUTERS/Adriano Machado

Οργή στο Ισραήλ για τις δηλώσεις Μπολσονάρο ότι «το Ολοκαύτωμα μπορεί να συγχωρεθεί»

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2019, 17:40
Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο
|REUTERS/Adriano Machado

Οργή στο Ισραήλ για τις δηλώσεις Μπολσονάρο ότι «το Ολοκαύτωμα μπορεί να συγχωρεθεί»

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2019, 17:40

Πριν από ένα μήνα ήταν στο Ισραήλ έχοντας υποσχεθεί την μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, χωρίς να παραλείπει την αντιαριστερή ρητορική του.

Από την Βραζιλία όμως ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρο προκάλεσε την οργή του Ισραήλ λέγοντας ότι η γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί κατά τοn B’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί και να συγχωρεθεί.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη σε ομάδα βραζιλιάνων ευαγγελιστών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Μπολσονάρο δήλωσε σχετικά: «Μπορούμε να συγχωρούμε, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνούμε. Αυτή είναι η διατύπωση μου. Εκείνοι που ξεχνούν το παρελθόν τους είναι καταδικασμένοι να μην έχουν μέλλον».

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» ήταν η αντίδραση με ανάρτηση στο Twitter από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα του Μπολσονάρο.

«Είτε πρόκειται για άτομα ή οργανώσεις, αρχηγοί κομμάτων, ή αρχηγοί κρατών, κανείς δεν θα διατάξει την συγχώρεση του εβραϊκού λαού, ούτε αυτό μπορεί να αποκτηθεί μέσα από κανένα συμφέρον», τόνισε ο ισραηλινός πρόεδρος.

Με ξεχωριστή του ανακοίνωση το μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιάντ Βάσεμ ανέφερε ότι «κανένας δεν έχει τον ρόλο να αποφασίζει ποιος μπορεί να συγχωρεθεί και κατά πόσον πρέπει να υπάρξει συγχώρεση για τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο ο Μπολσονάρο έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς. Ο Νετανιάχουν ήταν μάλιστα από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που μετέβησαν στη Μπραζίλια τον Ιανουάριο για να παραστεί στην ορκωμοσία του ακροδεξιού ηγέτη.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου στο Ισραήλ ο βραζιλιάνος πρόεδρος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη σε μια προσπάθεια προώθησης της εκστρατείας του Νετανιάχου για την επανεκλογή του στις εκλογές της 9ης Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Μπολσονάρο, αφού επισκέφθηκε το μνημείο και μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιάντ Βάσεμ, είχε πει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως ο ναζισμός ήταν αριστερό κίνημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...