855
Ενας ματωμένος χούλιγκαν που έχει συλληφθεί από γάλλους αστυνομικούς το καλοκαίρι του 2016 τις ημέρες του Euro | Getty Images News / Carl Court

«Οντισιόν» για νέους χούλιγκαν

Sportscaster Sportscaster 3 Νοεμβρίου 2016, 14:38
Ενας ματωμένος χούλιγκαν που έχει συλληφθεί από γάλλους αστυνομικούς το καλοκαίρι του 2016 τις ημέρες του Euro
|Getty Images News / Carl Court

«Οντισιόν» για νέους χούλιγκαν

Sportscaster Sportscaster 3 Νοεμβρίου 2016, 14:38

Το βιντεάκι που ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, είναι -ακόμη ένα- ανησυχητικό σημάδι για το προσεχές Μουντιάλ, το οποίο πρόκειται να διοργανώσει η Ρωσία σε λιγότερο από δυο χρόνια. Απεικονίζει παιδιά, 13 έως 17 ετών, να παίζουν άγριο ξύλο μέσα στο δάσος, υπό το βλέμμα των εκπαιδευτών τους.

Οπως εξηγεί στον ιστότοπό της η ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail, που το κυκλοφόρησε, είναι τραβηγμένο από μια αιματηρή «οντισιόν» για νέους χούλιγκαν. Τα παιδιά δέρνουν, το ένα το άλλο, μέχρι τελικής πτώσης, ώστε να ξεχωρίσουν και να επιλεγούν τα πιο δυνατά από αυτά. Για να γίνουν οι επόμενοι μαχητές των εθνικιστικών συμμοριών που φιλοδοξούν να αναδείξουν τη χώρα τους σε πρωτεύουσα της γηπεδικής βίας.

Είναι οι ίδιες συμμορίες που τον περασμένο Ιούνιο έδρασαν στο Euro της Γαλλίας, σκορπώντας στο διάβα τους δεκάδες τραυματίες και καταστροφές: στη Μασσαλία, στη Λιλ και σε άλλες πόλεις. Κυρίως εκεί που συνάντησαν τα… καλόπαιδα από την Αγγλία, τα οποία είχαν βάλει στο μάτι ακριβώς επειδή περηφανεύονται πως κατέχουν τα πρωτεία στον χουλιγκανισμό.

GettyImages-539409432
Το καλοκαίρι του 2016 οι δρόμοι της Γαλλίας έγιναν πεδίο μάχης ανάμεσα σε χούλιγκαν (Getty)

Διοργανωτές αυτών των διαγωνισμών για νέους «μακελάρηδες» στο ποδόσφαιρο είναι οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της ΤΣΣΚΑ και της Σπαρτάκ Μόσχας. Σύμφωνα με τη ρωσική αστυνομία, οι μάχες στήνονται δυο τρεις φορές τον μήνα, άλλοτε σε απόμερα σημεία κι άλλοτε στο στάδιο «Μεντίκ», στη δυτική Μόσχα.

Και είναι ανελέητες. Σε ένα από τα πλάνα, νεαρός διαγωνιζόμενος δέχεται κλωτσιές στο κεφάλι, ενώ είναι πεσμένος στο έδαφος, χωρίς οι «εκπαιδευτές» να κάνουν την παραμικρή κίνηση για να τον γλιτώσουν από τους αντιπάλους του. Σε άλλες σκηνές, όλοι ρίχνουν γροθιές σε όλους – κι όποιος αντέξει. Οι περισσότεροι είναι μαθητές, ακόμη και του Δημοτικού.

Σύμφωνα με το Life.ru, ένα από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Ρωσίας, στη μάχη που βιντεοσκοπήθηκε, νικητές αναδείχθηκαν οι «Ultras» (οργανωμένοι οπαδοί) της ΤΣΣΚΑ. Αλλά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η φονική αντιπαλότητα μεταξύ των συμμοριών των δυο συλλόγων πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Σημασία είχε, να βρεθούν νέα μέλη. Οσοι έδειραν τους περισσότερους ή άντεξαν το ξύλο, γράφτηκαν αμέσως στα μητρώα των «Honour Company» (ΤΣΣΚΑ), των «Red Band», των «White Pride» και των «Gladiators Firm ’96» (Σπαρτάκ). Για να αρχίσουν τις… επαγγελματικές προπονήσεις. Αρκετοί απ’ όσους απέτυχαν, στη συνέχεια «τις έφαγαν» (και) από τους εξεταστές. Δίκην τιμωρίας και παραδειγματισμού.

Πριν από λίγους μήνες, πάλι η Daily Mail είχε αποκαλύψει πως οι Ρώσοι ετοιμάζουν επίλεκτη ομάδα και γυναικών χούλιγκαν, ώστε να είναι πανέτοιμη για το ραντεβού του 2018. Με την ευχή και την ελπίδα ότι η εθνική ομάδα της Αγγλίας θα καταφέρει να προκριθεί στην τελική φάση του ρωσικού Μουντιάλ.

Ο «made in Russia» χουλιγκανισμός είναι η χειρότερη εκδοχή του

Η εκπαίδευση των επιλεγμένων γυναικών γίνεται στη ρωσική ύπαιθρο. Το βασικό μάθημα είναι, βεβαίως, οι γροθιές και οι κλωτσιές, όμως οι «κυρίες» μαθαίνουν κι άλλα πράγματα, ώσπου να αποφοιτήσουν ως μαχητές πρώτης γραμμής. Για παράδειγμα, ζωγραφίζουν γκράφιτι και γράφουν συνθήματα με σπρέι, την ώρα που οι άνδρες συμπολεμιστές τους κάνουν «ντου» στο στρατόπεδο του εχθρού.

Οπως υπογράμμισε η βρετανική εφημερίδα, είναι όλες τους πανέμορφες. Διαλεγμένες μια προς μια, λες και πέρασαν από καλλιστεία. Ο σκοπός είναι μάλλον προφανής: να παρασύρουν εύκολα τους αντίπαλους οπαδούς στις ενέδρες που θα τους περιμένουν. Η ηγέτης των γυναικών χούλιγκαν, φανατική οπαδός της Σπαρτάκ Μόσχας, είχε δηλώσει ότι δεν βλέπει την ώρα να αναλάβει δράση: «Για μας, το να παίζουμε ξύλο είναι τόσο εύκολο, όσο το να μαγειρεύουμε παντζαρόσουπα».

(Ενα από τα δεκάδες βίντεο με τις μάχες Ρώσων και Αγγλων στους δρόμους της Γαλλίας:)

Ο «made in Russia» χουλιγκανισμός είναι η χειρότερη εκδοχή του. Οι μεθυσμένοι Αγγλοι που «τα σπάνε» και έρχονται στα χέρια με οποιονδήποτε είναι πρόθυμος για καβγά, συνήθως το κάνουν για να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της παράδοσης. Και για εκτόνωση, επειδή στο Νησί… δεν τους παίρνει, όπως παλιά. Μπροστά στους ρώσους συναδέλφους τους, όμως, μοιάζουν με πρόσκοποι. Δεν είναι τυχαίο ότι, στη Γαλλία, κάθε αγγλο-ρωσικό συναπάντημα άφηνε πίσω του δεκάδες Αγγλους τραυματίες και μόνο μια χούφτα Ρώσους.

Εκείνοι δεν πίνουν σταγόνα, δεν πολυενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, και χτυπούν με οργάνωση κομάντο, στο ψαχνό. Είναι ακροδεξιοί επαγγελματίες της ακραίας βίας. Κανονικοί κακοποιοί, με ποινική και πολιτική δράση. Οι ομάδες είναι το «καμουφλάζ» τους – και το γήπεδο ο ιδανικός τόπος για να επιδείξουν τη δύναμή τους.

Στη Ρωσία, πολεμούν μεταξύ τους. Εκτός από την ΤΣΣΚΑ και την Σπαρτάκ, οργανωμένους σκληροπυρηνικούς διαθέτουν κι άλλα κλαμπ, όπως η Λοκομοτίβ Μόσχας (τους «Butchers») και η Τορπίντο (τους «Fighters»). Στα διεθνή τουρνουά, όμως, συντάσσονται όλοι μαζί εναντίον των αλλοφύλων. Οπως είχε αποκαλύψει η δικαστική έρευνα μετά τα πρωτοφανή επεισόδια της Μασσαλίας, αρχηγός τους είναι ο 37χρονος οπαδός της Σπαρτάκ Μόσχας Βασίλι, με το παρατσούκλι Killer, ο οποίος ηγείται του συνδέσμου – συμμορίας «Gladiators 96» («Μονομάχοι 96»).

Η εγκληματική δράση αυτών των ομάδων είναι γνωστή από την περασμένη δεκαετία. Μάλιστα, ήταν το θέμα της κινηματογραφικής ταινίας «Για το ποδόσφαιρο», που είχε προβληθεί στη Ρωσία στα τέλη του 2013. Παρ’ όλα αυτά, τον Δεκέμβριο του 2010, η FIFA δεν δίστασε να εμπιστευθεί το Μουντιάλ 2018 σε αυτή τη χώρα. Οι εμπορικές σκοπιμότητες (θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα φιλοξενηθεί στην ανατολική Ευρώπη), ενδεχομένως και τα προσωπικά συμφέροντα (της διοίκησης Μπλάτερ), σκέπασαν όλες τις ανησυχίες. Τώρα οι φόβοι επανέρχονται, όμως -πλέον- κανείς δεν τολμά να αρπάξει τη διοργάνωση μέσα από τα χέρια του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...