1744
To φέρετρο της βασίλισσας διασχίζει μια «θάλασσα» από πλήθος προς το Ουίνδσορ | REUTERS/Paul Childs

Οσα έγιναν στην κηδεία της Ελισάβετ Β’

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 10:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/09/2022, 20:00
To φέρετρο της βασίλισσας διασχίζει μια «θάλασσα» από πλήθος προς το Ουίνδσορ
| REUTERS/Paul Childs

Οσα έγιναν στην κηδεία της Ελισάβετ Β’

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 10:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/09/2022, 20:00

Είναι η τελευταία πράξη ενός σημαντικού κεφαλαίου στην ιστορία της Βρετανίας, αν όχι του κόσμου όλου: η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ οδηγήθηκε στην τελευταία της κατοικία, σε μια τελετή που προγραμματίστηκε να διαρκέσει 10 ώρες! Είναι το τέλος της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, που βασίλευσε για 70 χρόνια, παρακολουθώντας τον πλανήτη να αλλάζει.

Η κηδεία της ήταν ένα -και τηλεοπτικό- γεγονός επικών διαστάσεων καθώς το βασιλικό πρωτόκολλο αιώνων συνάντησε τα new media και οι ηγέτες του κόσμου που συνέρευσαν στο Λονδίνο πρωταγωνίστησαν σε ένα λαϊκό ανάγνωσμα.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και άλλα σημαίνοντα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Γουέστμινστερ –το φέρετρο μετέφερε στον ναό οκταμελές άγημα. Ηταν πρώτη επίσημη κηδεία με τέτοιου είδους τιμές που έγινε στη Βρετανία από το 1965 και τον θάνατο του Γουίνστον Τσόρτσιλ.

Η άφιξη του βασιλιά Καρόλου Γ’ (Αnthony Devlin/Pool via REUTERS)
Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν έχουν λάβει τη θέση τους για το τελετουργικό στο Αββαείο του Γουέστμινστερ (Gareth Fuller/Pool via REUTERS)
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ καταφθάνουν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ (Gareth Fuller/Pool via REUTERS)
Ο Τόνι και η Σερί Μπλερ καταφθάνουν στο Αββαείο (Adam Gerrard/Pool via REUTERS)
Η Κάρι Σίμοντς και ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στα έδρανα για την τελετή (Gareth Fuller/Pool via REUTERS)
Το ιππικό των ανακτόρων προσπερνά το Μπάκιγχαμ (REUTERS/Clodagh Kilcoyne)
Ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας της Ουαλίας, Γουίλιαμ, η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ και τα παιδιά τους Τζορτζ και Σάρλοτ, εισέρχονται στο Αββαείο (REUTERS/Phil Noble/Pool)
(Frank Augstein/Pool via REUTERS)
Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και η βασιλομήτωρ Σοφία εισέρχονται στο Αββαείο του Γουέστμινστερ (MARCO BERTORELLO/Pool via REUTERS)
(Zac Goodwin/Pool via REUTERS)
To φέρετρο μεταφέρεται από τον κιλλίβαντα για να οδηγηθεί στο εσωτερικό του Αββαείου (Nariman El-Mofty/Pool via REUTERS POOL/Pool via REUTERS)
Ο πρίγκιπας Χάρι, με πολιτικά, ανάμεσα στους άλλους συγγενείς που φορούν στολές του Ναυτικού και της Αεροπορίας (REUTERS/Hannah McKay/Pool)
Οι γρεναδιέροι μπροστά στην πύλη του Μπάκιγχαμ, αποτίουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ (Chip Somodevilla/Pool via REUTERS)
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγός του Καμίλα μπροστά από τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ, Χάρι και Μέγκαν, κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας (Gareth Fuller/Pool via REUTERS)
Ο ταγματάρχης Πολ Μπερνς του Βασιλικού Τάγματος της Σκωτίας παίζει την γκάιντα, κλείνοντας τη νεκρώσιμη ακολουθία (Gareth Cattermole/Pool via REUTERS)
Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ απομακρύνεται από το Αββαείο (REUTERS/John Sibley)
Το υπηρετικό προσωπικό των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ παρατάσσεται καθώς το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ περνά (Chip Somodevilla/Pool via REUTERS)
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ – και σε δεύτερο πλάνο η βασιλική σύζυγος Καμίλα- αποχωρώντας μετά το πέρας της ακολουθίας (REUTERS/Peter Cziborra)
Ο κιλλίβαντας με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ περνά μπροστά από το Μπάκιγχαμ, εκεί όπου η μονάρχης έζησε τα τελευταία 70 χρόνια (REUTERS/Andrew Boyers)

Η τελετή υπήρξε μεγαλειώδης και μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών τόσο στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, παρουσία 2.000 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όσο και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πολύωρη τελετή ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, στη βασιλική κρύπτη του οποίου τοποθετήθηκε το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, τα σύμβολα της εξουσίας –το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο– αφαιρέθηκαν από το φέρετρο και τοποθετήθηκαν στο ιερό του ναού.

Αργότερα το βράδυ της Δευτέρας, σε μια ιδιωτική τελετή της οικογένειας, το φέρετρο της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών, θα ενταφιαστεί στο ίδιο παρεκκλήσι όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφής της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Υστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Γουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη | Sky News / YouTube
Λίγο προτού το φέρετρο κατέλθει στην κρύπτη ο Αυλάρχης, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βασιλικής αυλής, έσπασε τη ράβδο του αξιώματός του και την τοποθέτησε πάνω του, συμβολίζοντας το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη. Λίγο νωρίτερα είχαν αφαιρεθεί από το φέρετρο το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο | Sky News / YouTube
Βίντεο από το τελευταίο ταξίδι και την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’

Πέραν του ότι ο θάνατος της Ελισάβετ Β’ σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, ο τελευταίος αποχαιρετισμός, στο Λονδίνο και στο μεγαλοπρεπές Αββαείο του Ουέστμινστερ, αποτέλεσε  τη μεγαλύτερη σύναξη ηγετών των τελευταίων δεκαετιών –τα μέτρα ασφαλείας υπήρξαν δρακόντεια, αφού εκτιμάται ότι ως γεγονός επρόκειτο να επισκιάσει ακόμα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν παραταχθεί στους δρόμους από τους οποίους πέρασε το φέρετρο της βασίλισσας, διανύοντας τη σύντομη διαδρομή από το Ουέστμινστερ Χολ όπου εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα.

Στο γειτονικό Χάιντ Πάρκ του Λονδίνου επικράτησε απόλυτη σιωπή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν εκεί για ώρες, έμειναν αμίλητοι τη στιγμή που το φέρετρο της βασίλισσας εμφανίστηκε στις οθόνες που είχαν τοποθετηθεί εκεί προκειμένου οι Βρετανοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την κηδεία.

Συγκινημένοι Βρετανοί παρακολουθώντας τη νεκρώσιμη ακολουθία από γιγαντοοθόνες (REUTERS/Maja Smiejkowska)

Εντός του Αββαείου, απαγγέλθηκαν αποσπάσματα της Βίβλου υπό τους ήχους ύμνων που ακούγονται σε κάθε επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία από τις αρχές του 18ου αιώνα. Μεταξύ αυτών που περπάτησαν πίσω από το φέρετρο ήταν ο δισέγγονος της βασίλισσας και μελλοντικός βασιλιάς, ο εννιάχρονος πρίγκιπας Γεώργιος.

Από αριστερά: Η Μέγκαν Μαρκλ, η βασιλική σύζυγος Καμίλα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ και τα παιδιά της, πρίγκιπας Γεώργιος και πριγκίπισσα Σάρλοτ (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

«Σε γνωστή της ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα Αυτής Μεγαλειότητα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

O αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, τελεί την ακολουθία (Gareth Fuller/Pool via REUTERS)

Τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδος) είχε ολοκληρωθεί το λαϊκό προσκύνημα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Το φέρετρο της παρέμεινε επί τέσσερις ημέρες στο Ουέστμινστερ Χολ, στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από εκεί για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στην 96χρονη μονάρχη.

Μεταξύ των ανθρώπων που προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας ήταν και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο αυστραλός ομόλογός του Αντονι Αλμπανέζι καθώς και η νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν.

To πρόγραμμα:

Στις 8:30 το πρωί ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ.

10:00 – Ανοίγουν οι πόρτες του Αββαείου του Ουέστμινστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους

12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού

12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το Αββαείο του Ουέστμινστερ

12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αββαείο του Ουέστμινστερ

13:00 – Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2.000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Χάιντ Παρκ και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση

15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ. (Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)

17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή

17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά

17:40 – Ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή

17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο

16:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκειά της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. (Οπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες

21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη.

Μεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων στη βρετανική πρωτεύουσα ξεχωρίζουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας (στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 2019).

Προσκεκλημένοι είναι επίσης εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος – ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...