661
«Να δω πόσοι υπουργοί θα γελούν όταν ακούσουν ότι θα πρέπει να αφήσουν τα κινητά τους στην είσοδο» | INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ολες οι πτυχές του Προσφυγικού στο Υπουργικό Συμβούλιο

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2016, 18:17
«Να δω πόσοι υπουργοί θα γελούν όταν ακούσουν ότι θα πρέπει να αφήσουν τα κινητά τους στην είσοδο»
|INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ολες οι πτυχές του Προσφυγικού στο Υπουργικό Συμβούλιο

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2016, 18:17

Κρίσιμη ήταν η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν όλες οι πτυχές του Προσφυγικού. Συζητήθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα. Ευθύνες στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για τις μονομερείς ενέργειες απέδωσε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση. «Η απόφαση της προηγούμενης συνόδου δεν τηρήθηκε. Κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες, εκτός της ΕΕ. Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες

Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε και τον κορμό των ελληνικών θέσεων στην Σύνοδο Κορυφής, εξηγώντας ότι πρόκειται για τις θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

1) Διαχείριση του Προσφυγικού

Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην ΕΕ αλλά, κυρίως, απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ενωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.

2) Μετεγκατάσταση

Αμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3) Οικονομική βοήθεια

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

Επίσης, υπήρξε ενημέρωση από τους υπουργούς, οι αρμοδιότητες των οποίων εμπίπτουν στη διαχείριση του Προσφυγικού, ενώ αξιολογήθηκε ως θετική η στάση της γερμανίδας καγκελάριου στο Προσφυγικό. Γενικότερα, στη στήριξη που φαίνεται διατεθειμένη να παράσχει στην Ελλάδα η Ανγκελα Μέρκελ, δείχνει να στηρίζεται πλέον ολοκληρωτικά η ελληνική κυβέρνηση για να διαχειριστεί τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει τόσο με το Προσφυγικό, όσο και με το ελληνικό πρόγραμμα, η Αξιολόγηση του οποίου έχει βαλτώσει.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης αναφέρθηκε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά προσδοκά μια καλή στάση στη Σύνοδο και εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει για τη Σμύρνη όπου και θα μιλήσει σε ελληνο-τουρκικό οικονομικό φόρουμ. Σύμφωνα με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός θα έχει εκ νέου κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του.

Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τη χαρακτήριζαν ως μια «καλή συνομιλία», διάρκειας μισής ώρας περίπου. Θυμίζουμε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μείωση και διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά και τις επερχόμενες συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Σμύρνη. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ώστε η διαχείριση του Προσφυγικού να είναι αποτελεσματική. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για να αποβεί επιτυχής και παραγωγική η διακυβερνητική συνάντηση στη Σμύρνη, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Νταβούτογλου. Πάντως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τουρκική πλευρά αναμένεται να επιδοθεί σε ένα άγριο παζάρι. Μάλιστα, σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, η συνάντηση «δεν πρέπει να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά» στο Προσφυγικό. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η συνάντηση «πρέπει να αφορά και τις σχέσεις» της Τουρκίας με την ΕΕ.

Οι υπουργοί παρέδωσαν τα κινητά τους πριν από το υπουργικό

Η λαϊκή ρήση «ο φόβος φυλάει τα έρμα» φαίνεται πως επικράτησε πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους υπουργούς να παραδώσουν τα κινητά τηλέφωνά τους κατά την είσοδό τους στην αίθουσα. Το γεγονός προκάλεσε απορίες (αν και δεν είναι η πρωτη φορά που συμβαίνει) αφού στο υπουργικό συμβούλιο τηρούνται πρακτικά, ενώ οι εισηγήσεις και η συζήτηση ανάμεσα στους υπουργούς ηχογραφούνται.

 

Γιώργος Σταθάκης: Κάτσε να κάνω μια κλήση, τώρα που μπορώ… (Nikos Libertas/SOOC)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...