748
Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς στο υπουργικό συμβούλιο. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο Καμμένος, ο Κοτζιάς και οι «εμπλοκές» στο Αιγαίο

Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς στο υπουργικό συμβούλιο.
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο Καμμένος, ο Κοτζιάς και οι «εμπλοκές» στο Αιγαίο

Κάθε μέρα και μια εμπλοκή που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο με αφορμή τη νατοϊκή δύναμη και ενώ δεν έχει συμφωνηθεί το τελικό επιχειρησιακό πλάνο της αποστολής. Ή, μήπως, κάθε μέρα και μια υποτιθέμενη εμπλοκή; Η οποία κατά μυστηριώδη τρόπο εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης και ιστοσελίδες στρατιωτικού περιεχομένου, η πληροφόρηση των οποίων – γιατί να το κρύψομεν άλλωστε; – βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο Πεντάγωνο…

Την Τετάρτη ήταν η είδηση ότι ο γερμανός διοικητής Γιοργκ Κλάιν ζήτησε διπλωματική άδεια από την Ελλάδα και την Τουρκία προκειμένου το γερμανικό πλοίο Bonn να πλεύσει δοκιμαστικά στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα στο ύψος της Λέσβου. Η ελληνική πλευρά έδωσε τη σχετική άδεια, όμως η τουρκική την αρνήθηκε, με αποτέλεσμα ο Γερμανός να ζητήσει να μεταβεί στην Τουρκία για διαβουλεύσεις, εξέλιξη από την οποία προέκυψε νέα εμπλοκή.

Η κατάληξη της ιστορίας δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία. Πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι είχε σχεδόν προαναγγελθεί από «πληροφορίες». Λίγο πριν απ΄αυτό, μάλιστα,  κάποιοι Έλληνες δημοσιογράφοι είχαν το μοναδικό προνόμιο να γνωρίζουν λεπτομερώς τις κινήσεις της γερμανίδας υπουργού Αμυνας. Ήξεραν ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί ένα από τα νατοϊκά πλοία στο Αιγαίο και γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η Τουρκία θα προκαλούσε εμπλοκή.

Ομως, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Την Τετάρτη το γερμανικό υπουργείο Αμυνας τους διέψευσε. Συγκεκριμένα, διέψευσε την πληροφορία ότι η Ούρσουλα Φοντ Ντερ Λάιεν σχεδίαζε να επισκεφθεί την νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο την Κηυριακή κι ότι το αίτημά της να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά. Ο εκπρόσωπος της γερμανίδας υπουργού είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία επίσκεψη γι΄αυτή την Κυριακή και ότι αν η υπουργός ήθελε να επισκεφθεί τη γερμανική φρεγάτα BOΝN δεν θα χρειαζόταν να λάβει καμία τουρκική άδεια. Εξέφρασε μάλιστα την απορία του «πώς δημιουργείται μια τέτοια είδηση». Κατέληξε δε λέγοντας ότι δεν ακυρώθηκε καμία επίσκεψη κι ότι «όλες οι ειδήσεις που αφορούν αυτό το θέμα, ειδικά στο εξωτερικό, δεν έχουν καμία βάση».

Ο Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί ακόμη ότι για το φιάσκο με το σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους που αναγκάστηκε να πετάξει μέσω… Λαμίας για την Τεχεράνη, έφταιγε το Πεντάγωνο

Tην ίδια ώρα, τούρκοι διπλωμάτες διέψευδαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μπλοκάρουν τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, μιλούσαν για σχόλια την πηγή των οποίων δεν γνωρίζουν και έκαναν λόγο για «κατασκευασμένα δημοσιεύματα που πιθανότατα στοχεύουν στη δημιουργία προπαγάνδας». Και ο νοών νοείτω.

Οι Τούρκοι δεν έχουν κρύψει, εξάλλου, τη δυσφορία τους για τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Πάνου Καμμένου, ο οποίος θεωρούν ότι τορπιλίζει τις προσπάθειες ελληνοτουρκικής συνεννόησης και ρίχνει νερό στο μύλο των ακραίων του στρατιωτικού κατεστημένου της γειτονικής χώρας. Ούτε είδαν με με καλό μάτι τη σπουδή του υπουργού Άμυνας να οργανώνει συνεντεύξεις Τύπου και να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τις συζητήσεις για το επιχειρησιακό πλάνο στο Αιγαίο που βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ. Τουλάχιστον, για τη δική του εκδοχή. Γιατί ή η εκδοχή των γειτόνων είναι ότι η αρχική τους πρόταση ήταν να πλέουν όλα τα πλοία παντού: δηλαδή και τα ελληνικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα τουρκικά στα ελληνικά στο πλαίσιο της νατοϊκής επιχείρησης. Η πρόταση, όμως, δεν περνούσε από τον κ. Καμμένο.

Το ότι ο υπουργός Αμυνας πήρε πάνω του την υπόθεση της νατοϊκής εμπλοκής στο Αιγαίο προφανώς έβγαλε από τη δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία του οποίου καταδίκασε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Εμμέσως πλην σαφώς, όμως, έδωσε την εντύπωση προς τα έξω ότι δεν είναι το υπουργείο Εξωτερικών αυτό που δίνει τις οδηγίες και ότι το πάνω χέρι στην παρούσα φάση έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Δεν είναι σύμπτωση η αποστασιοποίηση του Νίκου Κοτζιά από τον υπουργό Αμυνας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά. Ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε μάλιστα τη σημασία της νατοϊκής επιχείρησης λέγοντας ότι «απλώς θα παρακολουθεί και θα καταγράφει», σε αντίθεση με τον κ. Καμμένο που επέμενε ότι το ΝΑΤΟ θα επαναπροωθεί πρόσφυγες στην Τουρκία και ο οποίος διαψεύστηκε. Ο κ. Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί ακόμη ότι για το φιάσκο με το σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους που αναγκάστηκε να πετάξει μέσω… Λαμίας για την Τεχεράνη, έφταιγε το Πεντάγωνο που καταρτίζει τα σχέδια πτήσης.

Το πρόβλημα είναι ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα αγγίξει αναγκαστικά ευαίσθητα θέματα του φακέλου των ελληνοτουρκικών. Τα ζητήματα δε λύνονται μέσω της υποβάθμισής τους και οι Τούρκοι δεν θα αφήσουν τίποτα να πέσει κάτω.  Η επιβεβαίωση του παρολίγον επεισοδίου στα Ιμια ανήμερα 15αύγουστου με αφορμή διάσωση μεταναστών για την οποία προσέτρεξαν ελληνικές και τουρκικές αρχές ταυτόχρονα και παρολιγον να μοιρασουν τους διασωθέντες στα δύο, δεν αποτελεί απόδειξη ελληνικότητας των Ιμίων, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών. Και δεν είναι καθόλου καθησυχαστική.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...