2610
Ξημερώματα 30ής Αυγούστου. Τα μέτρα ασφαλείας στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης δρακόντεια | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIMENEWS

Το… τηλεοπτικό σόου για τις τηλεοπτικές άδειες

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 29 Αυγούστου 2016, 21:19
Ξημερώματα 30ής Αυγούστου. Τα μέτρα ασφαλείας στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης δρακόντεια
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIMENEWS

Το… τηλεοπτικό σόου για τις τηλεοπτικές άδειες

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 29 Αυγούστου 2016, 21:19

Από το ξημέρωμα της Τρίτης, 30 Αυγούστου, ξεκίνησε στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην Καλλιθέα, μια διαδικασία που δεν την έχουμε δει ξανά – προβάλλεται σε… πρώτη μετάδοση.

Είχε ήδη προεξοφληθεί πως τη διπλή πόρτα με τη γυάλινη οροφή, στη συμβολή των οδών Φραγκούδη 11 και Αλέξανδρου Πάντου, ήταν πολύ πιθανό να περάσουν στις 6 το πρωί μερικά από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά ονόματα της χώρας, τα οποία δεν αποκλείεται να έρθουν σε επαφή με τον έξω κόσμο έπειτα από δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα. Και όντως την πύλη της ΓΓΕΕ διέβη ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αφεντικό του Ολυμπιακού και επικεφαλής του σχήματος ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ που διεκδικεί μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, ενώ λίγο μετά τις 8 π.μ. εμφανίστηκε στην πύλη ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, επικεφαλής του DIMERA MEDIA INVESTMENTS LTD. Ο κ. Σαββίδης έκανε λόγο για «περίεργες διαδικασίες». Ελα…

164851
Ο Ιβάν Σαββίδης έξω από τη σιδερένια πύλη της ΓΓΕΕ (IntimeNews)

Νωρίτερα στο κτίριο της δημοπρασίας εισήλθαν ο Κάρολος Αλκαλάι (Star), ο Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ), ο Δημήτρης Φουρλεμάδης (Alpha) και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του γνωστού εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα. O κ. Κιμπουρόπουλος σχολίασε: «Πληρώνουμε λύτρα για να λειτουργούν τα κανάλια με την ελευθερία μίας σύγχρονης δημοκρατίας». Εκπροσωπώντας τον ΑΝΤ1 έφθασαν στη ΓΓΕΕ  ο Θοδωρής Κυριακού και ο Στρατής Λιαρέλλης.

164850
Πολιορκούμενος από τα τηλεοπτικά συνεργεία, ο Βαγγέλης Μαρινάκης καταφθάνει στη ΓΓΕΕ (IntimeNews)

Με την εμφάνιση στην πύλη της ΓΓΕΕ του Πάνου Κυριακόπουλου εκπροσώπου της κυπριακών συμφερόντων ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αφίξεων των συμμετεχόντων στη δημοπρασία.

164859
Ο Πάνος Κυριακόπουλος, ο τελευταίος εκπρόσωπος υποψήφιου για τηλεοπτική άδεια σχήματος που αφίχθη το πρωί στο κτίριο της ΓΓΕΕ (IntimeNews)

Κάθε υποψήφιος καναλάρχης – ή εκπρόσωπός του – μπορούσε να έχει μαζί και πέντε συνεργάτες του, ενώ στην πόρτα όφειλε να αφήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά, κάμερες, αφού ο διαγωνισμός θα εξελιχθεί σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης, ένα σουρεάλ ριάλιτι σόου. Και όντως κάποιοι μετέφεραν μαζί τους υπνόσακους, προετοιμάζοντάς μας για μια μακρά διαδικασία.

liarelis_n
Ο Στρατής Λιαρέλης του ΑΝΤ1

Ο σκοπός είναι ένας: να διεκδικήσουν μια από τις τέσσερις πολυπόθητες τηλεοπτικές άδειες. Οι υποψήφιοι καναλάρχες και οι συνεργάτες τους, από τη στιγμή που θα περάσουν την πόρτα της ΓΓΕΕ, θα έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν μόνο όταν θα έχει δημοπρατηθεί και η τέταρτη τηλεοπτική άδεια. Κάθε αντιπροσωπία κατά την προσέλευσή της θα παραλαμβάνει καρτελάκια με το ονοματεπώνυμο κάθε μέλους της, που θα είναι διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφια ομάδα. Το αντίστοιχο χρώμα θα έχουν και οι φάκελοι κάθε ομάδας μέσα στους οποίους τα στελέχη των καναλιών θα κλείνουν τις έγγραφες προσφορές τους, οι οποίες –σφραγισμένες- θα καταλήγουν στην αρμόδια επιτροπή.

164861
Μια βαλίτσα με τα απαραίτητα περιμένει τον ιδιοκτήτη της μπροστά στην πύλη της ΓΓΕΕ (IntimeNews)

Τα επιχειρηματικά σχήματα που είχαν προκριθεί για τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών θα λάβουν μέρος στην -αλά Big Brother- αναμέτρηση της Τρίτης, αφού κατέβαλαν εγγυητική επιστολή ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ – όπερ, την αρχική τιμή εκκίνησης για την απόκτηση μιας τηλεοπτικής άδειας. Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούσαν ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας, η κάθε μία από τις τέσσερις άδειες μπορεί να φτάσει να δημοπρατηθεί μέχρι και τα 20 εκατ. ευρώ, έπειτα από τη διαδικασία των ανταγωνιστικών προσφορών – χωρίς, βεβαίως, να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.

Η κεντρική αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα μετατραπεί σε ένα απέραντο τηλεοπτικό πλατό δημοπρασιών (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIMENEWS)

Ομως, προτού ξημερώσει η Τρίτη και ξεκινήσει το κύριο μέρος του διαγωνισμού, ανέκυψε σοβαρό πρόβλημα με τη διαδικασία, καθώς οι υποψηφιότητες Καλογρίτσα – Βρυώνη είχαν προβλήματα.

Το ζήτημα Καλογρίτσα – Βρυώνη

Ο επιχειρηματικός όμιλος Καλογρίτσα κατέθεσε εκπρόθεσμα, κατά 40 λεπτά, την εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής, ύψους 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε άνωθεν εντολή στην αρμόδια υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης να κρατηθεί το πρωτόκολλο ανοιχτό παρά τη λήξη του χρόνου, για να κατατεθεί η εγγυητική επιστολή του ομίλου Καλογρίτσα.

Πρόβλημα, όμως, υπήρχε και με την εγγυητική επιστολή του ιδιοκτήτη του καναλιού «Ε» Φίλιππου Βρυώνη η οποία προήλθε από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ, και ήταν διάρκειας 36 ημερών – και όχι 365 ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων ζήτησαν από την αρμόδια επιτροπή να μη γίνουν δεκτές αυτές οι δύο εγγυητικές επιστολές και να μη συμμετάσχουν στον διαγωνισμό οι δυο επιχειρηματικοί όμιλοι. Επί του θέματος υπήρχε εισήγηση της επιτροπής, που συνεδρίαζε από το μεσημέρι της Δευτέρας, προς τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης Λεύτερη Κρέτσο, ο οποίος και θα έπαιρνε τη σχετική απόφαση.

Ειδικά για την περίπτωση Καλογρίτσα, υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ των εκπροσώπων των καναλιών όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα, με έντονες διαμαρτυρίες επειδή κρατήθηκε ανοιχτό το πρωτόκολλο επί 40 ολόκληρα λεπτά. Ολα αυτά έγιναν γνωστά κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσομοίωσης του συστήματος διεξαγωγής της διαδικασίας – το οποίο, σημειωτέον, κόλλησε δυο φορές – περίπου στις 15:30 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Θα πρέπει να απορριφθούν και οι δύο συμμετέχοντες», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, Κώστας Κιμπουρόπουλος. Ο κ. Κιμπουρόπουλος έκανε λόγο για πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς η εγγυητική επιστολή του ομίλου Καλογρίτσα κατατέθηκε παράτυπα, ενώ η εγγυητική τού καναλιού Ε ήταν άκυρη.

«Δεν πρέπει να γίνουν δεκτές αυτές οι δύο υποψηφιότητες», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του καναλιού Alpha, Δημήτρης Φουρλεμάδης, διευκρινίζοντας ότι πέραν των προβλημάτων με τις 2 εγγυητικές επιστολές υπήρχαν προβλήματα στη διαδικασία. Είμαστε – είπε – πίσω ακόμη. «Εκεί που θα περιμέναμε ότι σήμερα θα λειτουργούσαν όλα άψογα, αυτό δεν συμβαίνει και βγαίνουμε εκτεθειμένοι και ταπεινωνόμαστε στα μάτια των συναδέλφων μας στα τηλεοπτικά κανάλια», επισήμανε ο κ. Φουρλεμάδης.

Για να παρθεί απόφαση, εκλήθη εκτάκτως ο νομικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος έπρεπε να γνωμοδοτήσει σε λίγη μόνο ώρα.

Τελικά, οκτώ θα είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης αποφάσισε να αποδεχθεί την εκπρόθεσμη εγγυητική επιστολή των τριών εκατ. ευρώ που κατέθεσε η πλευρά Καλογρίτσα και, αντίστοιχα, να απορρίψει την εγγυητική επιστολή της πλευράς Βρυώνη η οποία θεωρήθηκε εκτός των προδιαγραφών που θέτει ο νόμος.

Οπως διευκρινίστηκε, «η εγγυητική επιστολή του υποψηφίου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV), δεν πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις, και για αυτό δεν γίνεται αποδεκτή, επειδή έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 799, έχει διάρκεια ισχύος τριάντα έξι (36) ημέρες και είναι μεταβιβάσιμη, ενώ η υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας (Παράρτημα ΙΙ) ορίζει ότι αυτή πρέπει να συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 760, να έχει διάρκεια ισχύος τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη».

Ετσι, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, δεκτές έγιναν οι εγγυητικές επιστολές των εξής συμμετεχόντων:

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΪ ΑΕ)
  • ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
  • ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
  • ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
  • ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
  • ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)
Ενα από τα πάμπολλα μόνιτορ που θα ελέγχουν κάθε σημείο του κτιρίου Της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIMENEWS)
Το (τηλεοπτικό) πρόγραμμα μιας διαδικασίας

Θα είναι μία διαδικασία πολύωρη. Οι δαιδαλώδεις κανονισμοί του διαγωνισμού μετατρέπουν την ακριβή διάρκειά του στον… «άγνωστο Χ» της υπόθεσης. Προφανώς, όμως, αυτό δεν το σκέφτονται οι υποψήφιοι καναλάρχες, μπροστά στο ενδεχόμενο να πάρουν μία από τις τέσσερις πολυπόθητες άδειες.

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, εξήγησε από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η εκπαίδευση, ότι μετά σφραγίστηκαν οι αίθουσες, παρουσία των εκπροσώπων των καναλιών και την Τρίτη το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Πώς ακριβώς θα γίνει η δημοπράτηση; Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν σε συγκεκριμένους χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους, παρά μόνο με συνοδεία. Επίσης, το γράφω ξανά, δεν θα τους επιτραπεί η χρήση προσωπικών υπολογιστών ή ασύρματων συσκευών. Στην αίθουσα των υποψηφίων θα βρίσκεται μόνο ο υπολογιστής με το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις.

Το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής (η οποία θα είναι εγκατεστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελή επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του διαγωνισμού θα αποκλείεται η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ, θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια, η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί.

Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερή της φάση.

Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές στη δημοπρασία είναι δεσμευτικές.

Οι οκτώ, πια, ομάδες, μία για κάθε υποψήφιο επιχειρηματικό σχήμα, θα κατανεμηθούν στους πέντε ορόφους του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Από εκεί θα υποβάλουν τις προσφορές τους, στο ισόγειο θα βρίσκεται μία πενταμελής επιτροπή η οποία θα εποπτεύει τη διαδικασία, ενώ στο διάστημα που θα μεσολαβεί της κάθε δημοπράτησης προβλέπεται και ένα διάλειμμα τριών έως τεσσάρων ωρών.

Στον θάλαμο της κάθε αντιπροσωπείας θα υπάρχει υπολογιστής συνδεδεμένος με κλειστό κύκλωμα και εκτυπωτή, κάλπη για τη συλλογή έγγραφων προσφορών, στρατιωτικό ράντσο, χημική τουαλέτα, ενώ ένας αστυνομικός θα βρίσκεται μέσα στον θάλαμο για να επιτηρεί τη διαδικασία.

Η δημοπρασία για την κάθε άδεια αναμένεται να φτάσει περίπου τις δώδεκα ώρες, την ώρα που δέκα περιπολικά και οχήματα της Αστυνομίας θα φρουρούν το κτίριο. Στο προαύλιο του κτιρίου θα βρίσκονται επίσης δύο ασθενοφόρα, αλλά και τριάντα έξι λιμουζίνες με τους συνοδούς και τη φρουρά των καναλαρχών.

Τι θα φάνε, τι θα πιούν, πού θα κοιμηθούν

Από παραδοσιακό mousaka… μέχρι πιο εξωτικό κινέζικο για πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους περιλαμβάνει το πλούσιο μενού που θα προσφέρει στους συμμετέχοντες η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων δεν θα μείνουν με άδειο στομάχι, καθώς απαγορεύεται δια ροπάλου το delivery! Επίσης, στο all inclusive μενού προβλέφθηκε να υπάρχουν πιάτα, τόσο για vegetarians, όσο και για κρεατοφάγους. Από το μενού λάμπουν δια της απουσίας τους τα θαλασσινά.

Αναλυτικά το μενού με τα φαγητά:

Μεσημεριανό

– Μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια

– Κοτόπουλο με ρύζι και λευκή σάλτσα λαχανικών

– Μπιφτέκι κοτόπουλο με λαχανικά

– Μπιφτέκι ανάμεικτο (μοσχάρι 80% και χοιρινό 20%) με πατάτες φούρνου

– Μοσχαράκι νουά με ρύζι και πατάτες φούρνου

– Ταλιατέλες με κιμά

– Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και κρέμα

– Μπριάμ λαχανικών φούρνου

Βραδινό

– Ρολό χοιρινό γεμιστό με τυριά και πιπεριές

– Ρολό χοιρινό με πατάτες φούρνου και ρύζι

– Κοτόπουλο με πατάτες

– Μουσακάς

– Παστίτσιο

– Κινέζικο με γλυκόξινο κοτόπουλο και νουντλς

– Ντομάτες γεμιστές με ρύζι

Επίσης, στα δωμάτια των εκπροσώπων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό θα υπάρχουν σαλάτες, κρουασάν, γιαούρτια, παγωτά, κουλούρια.

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προσέφερε 120 πτυσσόμενα κρεβάτια του Ελληνικού Στρατού, προκειμένου οι μετέχοντες να μπορούν να ξεκουραστούν στα διαλείμματα της πολύωρης πλειοδοσίας. Τα δωμάτια εντός των οποίων θα διεξαχθεί η πλειοδοσία θα εποπτεύονται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, το οποίο αγοράστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό και κόστισε 15.000 ευρώ. Στους κοινόχρηστους χώρους και στους διαδρόμους που συνδέουν τις εννέα αίθουσες που θα βρίσκονται τα «στρατηγεία» των υποψηφίων, θα υπάρχουν κάμερες. Επίσης, αγοράσθηκαν και τρεις χημικές τουαλέτες, οι οποίες τοποθετήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους διενέργειας της δημοπρασίας.

ÄÅÕÔÅÑÇ ÇÌÅÑÁ ÄÉÁÄÉÊÁÓÉÁÓ ÐÑÏÓÏÌÏÉÙÓÇÓ ÔÏÕ ÐËÅÉÓÔÇÑÉÁÓÌÏÕ ÃÉÁ ÔÉÓ ÔÇËÅÏÐÔÉÊÅÓ ÁÄÅÉÅÓ ÓÔÏ ÊÔÉÑÉÏ ÔÇÓ ÃÅÍÉÊÇÓ ÃÑÁÌÌÁÔÅÉÁÓ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓÐÇÃÇ : @nikospappas16
Τα κανάλια σήκωσαν πολιτική θύελλα

Αντιδράσεις εκφράστηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης για τον εν λόγω διαγωνισμό, με τη ΝΔ να τονίζει ότι «δεν αναγνωρίζει, δεν νομιμοποιεί και δεν αποδέχεται τον διαγωνισμό». Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου υλοποιεί ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, χτίζοντας “γέφυρες διαπλοκής” με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες. Ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας, αλλά επιχειρεί τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης. Η ΝΔ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα. Είναι τέτοια η αγωνία του κ. Παππά που δεν περιμένει καν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)».

Αιχμηρό σχόλιο για τις τηλεοπτικές άδειες έκανε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη γενική πρόβα για τη δημοπρασία της 30ής Αυγούστου. «Πρόβα τζενεράλε για την αριστερή διαπλοκή, σήμερα. Η χώρα κλυδωνίζεται και αυτοί παίζουν τον παπά», ανέφερε σε σχόλιο που ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter. H κυρία Γεννηματά συμπλήρωσε: «Εκπτώσεις στη Δημοκρατία δεν ανεχόμαστε. Ο καθεστωτισμός τους δεν θα περάσει». Για «ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα «τζάκια», έκανε λόγο το ΚΚΕ. «Στο τηλεοπτικό πεδίο πάμε από μια κακή περίοδο, στην οποία υπήρξαν ομολογουμένως πολλά προβλήματα, σε μια απολυταρχική περίοδο. Πάμε από διαπλοκή σε διαπλοκή και από εργολάβο σε εργολάβο», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Θέμα διαφάνειας της διαδικασίας, αλλά και αναφορικά με τον καθορισμό του αριθμού των αδειών σε τέσσερις, έθεσε και ο -πρώην, πια- εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος. «Είναι αναγκαία η επανασύσταση του ΕΣΡ, ώστε με σκληρούς κανόνες διαφάνειας να δείξει το κάθε κανάλι αν μπορεί να ανταπεξέλθει. Το 2016 να γίνεται συζήτηση για τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και παράλληλα να μένουν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι των καναλιών που θα κλείσουν είναι κάτι που κανείς δεν θέλει. Η κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί τι πάει να κάνει», δήλωσε σχετικά.

Επίθεση προς τη ΝΔ, αλλά και προς ορισμένους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό εξαπέλυσε ο κ. Νίκος Παππάς, από το βήμα της Βουλής . Οπως είπε χαρακτηριστικά «τρόπος υπέρβασης της νομιμότητας δεν υπάρχει και κανείς δεν πρέπει να προκαλεί την τύχη του. Απευθύνομαι στη ΝΔ και της λέω ότι σήμερα πρέπει να ανασκευάσει, ανακαλέσει και να γυρίσει τη γραμμή περί ακύρωσης του διαγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά. «Τι μας λέει, δηλαδή, η ΝΔ; Οτι θα ακυρώσει τη διαδικασία που κάνουμε εμείς για να δοθούν πρώτη φορά νόμιμες άδειες και θα επιστρέψει τα χρήματα;», πρόσθεσε, για να συνεχίσει: «Σήμερα η ΝΔ πρέπει να ανακαλέσει και να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Να μην κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ». Εκτός αυτού, ο υπουργός απευθύνθηκε και σε ορισμένους εκπροσώπους καναλιών που δημιούργησαν εντάσεις κατά την προσομοίωση του διαγωνισμού. «Προς όλους τους συμμετέχοντες λέμε το εξής: τρόπος υπέρβασης της νομιμότητας δεν υπάρχει και κανείς δεν πρέπει να προκαλεί την τύχη του. Νόμοι υπάρχουν για όλους, ανεξάρτητα θέσης, τσέπης και ένδοξου παρελθόντος ή μέλλοντος. Οποιος θεωρεί ότι τρομοκρατώντας δημόσιους λειτουργούς μπορεί να υπερβεί τη διαδικασία πλανάται πλάνην οικτράν». Επιπροσθέτως, ο κ. Παππάς άφησε αιχμές και κατά του κ. Θοδωρή Ρουσόπουλου με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου για τον διαγωνισμό. «Στους προκατόχους μου οι οποίοι, τελευταία, για λίγα λεπτά δημοσιότητας, μας εξαπολύουν επιθέσεις, έχω να πω ότι πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν έκαναν ό,τι προέβλεπε ο νόμος; Τους έβαλε κάποιος τρικλοποδιές, τους πίεσε κάποιος; Αυτά περιμένει κάποιος να ακούσει από τους προκατόχους μου και όχι φθηνή κριτική».

164769
Κατά το τηλεοπτικό κλισέ, δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας ((ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIMENEWS)

Το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία του διαγωνισμού θα φανεί στην πορεία. Επίσης βέβαιο είναι ότι αν ήταν live, θα είχε υψηλή θεαματικότητα, «σπάζοντας» τα μηχανάκια που μετρούν την τηλεθέαση, κατά το κλασικό, τηλεοπτικό κλισέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...