314
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πνίγεται στις αγκαλιές των βετεράνων του Πολέμου της Κορέας, στην 69η επέτειο της εκεχειρίας | KCNA via REUTERS

ΟΗΕ: Ο Κιμ ετοιμάζεται να πατήσει το κουμπί

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 11:41
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πνίγεται στις αγκαλιές των βετεράνων του Πολέμου της Κορέας, στην 69η επέτειο της εκεχειρίας
|KCNA via REUTERS

ΟΗΕ: Ο Κιμ ετοιμάζεται να πατήσει το κουμπί

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 11:41

Την ώρα που η ένταση στη Νοτιοανατολική Ασία έχει φτάσει στο βαθύ κόκκινο τις τελευταίες ημέρες, ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται πως ζήλεψε τη… δόξα της Κίνας και της Ταϊβάν και είπε να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Οπως προειδοποίησε ο ΟΗΕ, η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή από το 2017.

Οι ειδικοί του οργανισμού είπαν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν παρατηρηθεί κατασκευαστικά έργα σε υπόγεια εγκατάσταση δοκιμών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Τα έργα στο πεδίο δοκιμών Πούνγκε-ρι ανοίγουν τον δρόμο για να διεξαχθούν επιπλέον πυρηνικές δοκιμές για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», εξηγεί εμπιστευτικό έγγραφο ειδικών του ΟΗΕ που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου και του Reuters.

Δορυφορικές φωτογραφίες της εγκατάστασης υποδεικνύουν ότι αποκαθίσταται το δίκτυο των υπόγειων στοών και σηράγγων στο Πούνγκε-ρι, ενώ ανοικοδομούνται δομές που είχαν καταστραφεί το 2018, όταν η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Δορυφορική φωτογραφία που δείχνει νέες κατασκευές τον Μάρτιο, στο Πούνγκε-ρι, την τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, η οποία είχε καταστραφεί το 2018 μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ – Maxar Technologies

Κατά την έκθεση που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ, η οποία αφορά τη δραστηριότητα των τελευταίων λίγων μηνών, έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή σχάσιμου υλικού στον πυρηνικό σταθμό στη Γιονγκμπγιόν.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου εδώ και μήνες, έπειτα από σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.

Βορειοκορεάτης στρατιώτης στέκεται στην είσοδο υπόγειας σήραγγας, στην οποία γίνονταν πυρηνικές δοκιμές στο Πούνγκε-ρι, πριν καταστραφεί το 2018 EPA/NEWS 1 KOREA SOUTH KOREA

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σημείωσε επίσης ότι από τον Ιούνιο έχει αυξηθεί η δραστηριότητα στο Πούνγκε-ρι, όπου διεξήχθησαν μεταξύ του 2006 και του 2017 έξι δοκιμές πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News