1045
Ο Ερλινγκ Χάαλαντ τα βρήκε σκούρα απέναντι στον Φίρχιλ Φαν Ντάικ στη μάχη για το «Κομιούνιτι Σιλντ», το ίδιο και η Μάντσεστερ Σίτι απέναντι στη Λίβερπουλ. Τα δύο κλαμπ αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και εφέτος | Reuters/Andrew Boyers

Η πιο ακριβή Πρέμιερ Λιγκ αρχίζει!

Sportscaster Sportscaster 5 Αυγούστου 2022, 08:01
Ο Ερλινγκ Χάαλαντ τα βρήκε σκούρα απέναντι στον Φίρχιλ Φαν Ντάικ στη μάχη για το «Κομιούνιτι Σιλντ», το ίδιο και η Μάντσεστερ Σίτι απέναντι στη Λίβερπουλ. Τα δύο κλαμπ αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και εφέτος
|Reuters/Andrew Boyers

Η πιο ακριβή Πρέμιερ Λιγκ αρχίζει!

Sportscaster Sportscaster 5 Αυγούστου 2022, 08:01

Η 31η σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ, του πιο δημοφιλούς ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος παγκοσμίως, αρχίζει απόψε (5/8, 22:00 ώρα Ελλάδας) στο «Σέλχαρστ Παρκ» του Λονδίνου (Κρίσταλ Πάλας – Αρσεναλ).

Με την Τσέλσι να εγκαινιάζει τη μετά-Αμπράμοβιτς εποχή της, στα χέρια ενός κονσόρτσιουμ αμερικανών επενδυτών, το οποίο εκπροσωπεί ο Τοντ Μπόελι. Οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν δεσμευθεί, εγγράφως, να επενδύσουν στην ομάδα κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Το ερώτημα που «καίει» τους οπαδούς της, είναι αν θα την αγαπήσουν όπως ο ρώσος ολιγάρχης, που δαπάνησε σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ για να τη βγάλει από την αφάνεια και να δημιουργήσει την ποδοσφαιρική αυτοκρατορία των «Μπλε».

Με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ελπίζει ότι ο νέος της προπονητής, ο Ολλανδός Ερικ τεν Χαγκ που εργάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στον Αγιαξ, θα τη λυτρώσει, επιτέλους, από το μαρτύριο που βιώνει εδώ και, σχεδόν, μια δεκαετία, μετά την αποχώρηση του σερ Αλεξ Φέργκιουσον και τον τελευταίο της -μέχρι σήμερα- τίτλο πρωταθλήματος (2013). Ο 80χρονος, πλέον, σκωτσέζος μάνατζερ, που δεν έλειψε ποτέ από κοντά της, εφέτος θα έχει θεσμικό ρόλο, ως σύμβουλος.

Νέοι σταρ

Με δυο νέους σούπερ-σταρ: τον Ερλινγκ Χάαλαντ και τον Ντάργουϊν Νούνιες. Ο 22χρονος νορβηγός «στράικερ», ο οποίος στο εξής θα φορά τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, ήταν ένας από τους δυο ποδοσφαιριστές που όλα τα μεγάλα club θα ήθελαν να αποκτήσουν αυτό το καλοκαίρι – ο άλλος ήταν ο Κιλιάν Εμπαπέ. Το αν και πόσο πιο ψηλά μπορεί να φτάσει υπό τις οδηγίες του «καθηγητή» Πεπ Γκουαρντιόλα, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζητήματα της εφετινής Πρέμιερ Λιγκ. Οσο για τον 23χρονο ουρουγουανό φορ, έδωσε, ήδη, την πρώτη του εντυπωσιακή παράσταση στο Νησί, πρωταγωνιστώντας στο 3-1 της Λίβερπουλ επί της Σίτι το περασμένο Σάββατο για το «Κομιούνιτι Σιλντ».

Εντυπωσιακό γκολ του νέου ήρωα της Λίβερπουλ, του Ντάργουιν Νούνιες εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι, για το «Κομιούνιτι Σιλντ» | Action Images via Reuters/Andrew Boyers

Με τις 20 ομάδες της να έχουν ξοδέψει, μέχρι στιγμής, 1,275 δισεκατομμύρια ευρώ για νέους παίκτες. Καθώς η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται τα μεσάνυκτα της 1ης Σεπτεμβρίου στην Αγγλία, είναι πολύ πιθανό, η συνολική δαπάνη να ξεπεράσει την αντίστοιχη περσινή (1,340 δισ. ευρώ). Σε κανένα άλλο πρωτάθλημα της Ευρώπης δεν διατέθηκαν τόσα πολλά χρήματα για την αγορά ποδοσφαιριστών.

Με έσοδα – ρεκόρ από το νέο «πακέτο» συμφωνιών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της, και σημαντική αύξηση στα μερίδια των ομάδων από τα κέρδη. Σύμφωνα με τους Times, η πρωταθλήτρια της αγωνιστικής περιόδου 2022-2023 θα εισπράξει 234 εκατ. ευρώ, από 202 την περασμένη σεζόν.

Τα… εγγόνια του Μπράιαν Κλαφ

Με τη Νότιγχαμ Φόρεστ (του Βαγγέλη Μαρινάκη) να συμμετέχει στην Πρέμιερ Λιγκ για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα. Ο ιστορικός σύλλογος, ο οποίος το 1979 και το 1980 με τον Μπράιαν Κλαφ στο τιμόνι κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, χρειάστηκε 23 ολόκληρα χρόνια για να βρει το δρόμο της επιστροφής -τα περισσότερα από κάθε άλλον στα χρονικά του αγγλικού φούτμπολ- και δείχνει αποφασισμένος να παραμείνει στην κορυφαία κατηγορία. Μέχρι στιγμής (η μεταγραφική περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί), η Φόρεστ φιγουράρει στο top-10 των ευρωπαϊκών club που έχουν δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα για την ενίσχυσή τους. Το ανακαινισμένο «Σίτι Γκράουντ» των 30.000 θέσεων, στις όχθες του ποταμού Τρεντ, θα αποδειχθεί πολύ μικρό για τους οπαδούς που θα θελήσουν να καμαρώσουν την ομάδα τους από κοντά.

H Nότιγχαμ Φόρεστ επιστρέφει στην Πρέμιερ Λιγκ έπειτα από 23 χρόνια | Action Images via Reuters/Andrew Boyers

Με τροποποιήσεις στο καλεντάρι, λόγω του χειμερινού Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Η Πρέμιερ Λιγκ θα διακοπεί στις 12-13 Νοεμβρίου, και θα συνεχιστεί στις 26 Δεκεμβρίου με την Boxing Day. Για πρώτη φορά δεν θα υπάρξουν αγώνες ανάμεσα στην Boxing Day και την Πρωτοχρονιά.

Με τις ομάδες να έχουν δικαίωμα πέντε αλλαγών σε κάθε αγώνα τους, αντί τριών. Κρίθηκε επιβεβλημένο λόγω και της επιπλέον καταπόνησης που θα προκαλέσει σε δεκάδες παίκτες που αγωνίζονται στο αγγλικό πρωτάθλημα, η συμμετοχή τους στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα. Οι ομάδες που θα αγωνίζονται εκτός έδρας, θα συνεισφέρουν και δικούς τους «σεκιούριτι», διευκολύνοντας τον έλεγχο των φιλοξενούμενων οπαδών. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε προ ημερών, οι φίλαθλοι που θα εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, ακόμη και για να πανηγυρίσουν, θα αποκλείονται από τα γήπεδα. Πιστός στις αρχές του, ο συνεταιρισμός δεν αφήνει τίποτα να θαμπώσει τη λάμψη του αγγλικού πρωταθλήματος.

Τάνγκο για δύο…

Γκραν φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, σύμφωνα με τους «μπουκ» (αλλά και τον Γίργκεν Κλοπ…), είναι η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία σήκωσε το τρόπαιο τις δυο προηγούμενες σεζόν – και τέσσερις φορές την τελευταία πενταετία. Ακολουθεί από κοντά η Λίβερπουλ. Στην τρίτη θέση των προβλέψεων θα συναντήσουμε την Τότεναμ: την ομάδα που, μετά την πρόσληψη του Κόντε τον περασμένο Νοέμβριο, κατάφερε να συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς πίσω από τη Λίβερπουλ και τη Σίτι. Διακρίθηκε και στις μεταγραφές, αποκτώντας, μεταξύ άλλων, τον Ριτσάρλισον των 60 εκατ. ευρώ (από την Εβερτον).

Η Τσέλσι, η προπέρσινη πρωταθλήτρια Ευρώπης, είναι ένα «μυστήριο». Το ίδιο και η Αρσεναλ, που πιστεύεται ότι θα τερματίσει στην πρώτη «τετράδα». Στη Γιουνάιτεντ, η κατάσταση είναι πολύ συγκεχυμένη – ούτε το αν θα παραμείνει στην ομάδα ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είναι σίγουρο. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η πορεία της Νιούκαστλ, η οποία, πλέον, διαθέτει τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Μονομαχία του Αλεξάντρ Λακαζέτ με τον Μαρκ Γκουέχι. Αρσεναλ και Κρίσταλ Πάλας ανοίγουν την αυλαία της φετινής Πρέμιερ Λιγκ | Rob Newell – CameraSport via Getty Images

Είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του Κόσμου. Εδώ, τα πάντα μπορεί να συμβούν. Αλλά κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει πραγματικά ότι ο εφετινός τίτλος μπορεί να καταλήξει σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα, πέρα από τη Σίτι ή τη Λίβερπουλ. Η συναρπαστική διελκυστίνδα (Γκουαρντιόλα εναντίον Κλοπ) της τελευταίας τετραετίας αναμένεται να συνεχιστεί, ακόμη κι αν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ οδηγήσει τους παίκτες των δυο συλλόγων στα όρια των αντοχών τους.

Η Πρέμιερ Λιγκ θα ολοκληρωθεί σε 38 αγωνιστικές, που θα μας κρατήσουν συντροφιά έως τις 28 Μαΐου του 2023. Οι οµάδες που θα τερµατίσουν στις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθµολογίας, θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στους οµίλους του Τσάµπιονς Λιγκ 2023-2024. Η 5η της τελικής κατάταξης, και εκείνη που θα κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας, θα παίξει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Η νικήτρια του Λιγκ Καπ, στα πλέι-οφ του Κόνφερενς Λιγκ. Οι τρεις τελευταίες θα υποβιβαστούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...