472
Η Αντρεα Ράισμπορο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα | Shutterstock

Οι ζαβολιές μιας υποψήφιας για Οσκαρ αναστώνουν το Χόλιγουντ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 11:48
Η Αντρεα Ράισμπορο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα
|Shutterstock

Οι ζαβολιές μιας υποψήφιας για Οσκαρ αναστώνουν το Χόλιγουντ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 11:48

Η λάμψη και το πρεστίζ που προσφέρει μια υποψηφιότητα για Οσκαρ σε ηθοποιούς και ταινίες οδηγεί συχνά σε πρωτότυπες εκστρατείες προώθησης. Πληρωμένα δοκίμια στον Τύπο, θεματικά πάρτι και έξυπνα στοχευμένα τρέιλερ οργανώνονται από τα γραφεία Τύπου, ειδικά των χαμηλού κόστους ταινιών, για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μελών της Ακαδημίας.

Ειδικός σε αυτό το είδος promotion ήταν ο ατιμασμένος Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο οποίος είχε τεράστια επιτυχία στις προωθήσεις των ταινιών της τότε εταιρίας του, Miramax. Η περίπτωση της βρετανίδας ερμηνεύτριας Αντρεα Ράισμπορο, όμως, ανέβασε τον πήχη της προώθησης σε απλησίαστα ύψη. Και αυτό προβλημάτισε την Ακαδημία, που συνεδρίασε για να αποφασίσει αν θα άρει την υποψηφιότητά της.

Η γεννημένη στο Νιούκασλ ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην ταινία «To Leslie», φιλμ χαμηλού προϋπολογισμού, όπου ερμηνεύει μια αλκοολική μητέρα στο Τέξας, που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα έχοντας σκορπίσει τα κέρδη της νίκης της σε μια λοταρία. Η ερμηνεία της την οδήγησε σε μια ανέλπιστη υποψηφιότητα για Οσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου.

Ο τρόπος με τον οποίο την εξασφάλισε, όμως, έφερε αντιδράσεις τόσο από τις συνυποψήφιές της, όσο και από τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου, λόγω των ανορθόδοξων μεθόδων που χρησιμοποίησε για να την προωθήσει. Η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν ότι κατάφερε να βρει καταξιωμένους «συμμάχους» μέσα από το χολιγουντιανό κύκλωμα.

Η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Κόρτνεϊ Κοξ, η Τζένιφερ Ανιστον και ο Εντουαρντ Νόρτον ήταν ανάμεσα στους σταρ που προώθησαν την υποψηφιότητά της. Παρότι σπάνιο φαινόμενο, η ανοιχτή υποστήριξη των διάσημων «οπαδών» της δεν ήταν αυτή που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις. Την οργή του Χόλιγουντ επέφερε ένα τρέιλερ που απέστειλε στα μέλη της Ακαδημίας.

Στο συγκεκριμένο τρέιλερ, εμφανίζεται ένα απόσπασμα από την κριτική του Ρίτσαρντ Ρόπερ στην εφημερίδα «Chicago Sun–Times» για την ταινία της. «Οσο κι αν θαύμασα τη δουλειά της Κέιτ Μπλάνσετ στο Tar, η αγαπημένη μου γυναικεία ερμηνεία της χρονιάς είναι από την χαμαιλεοντική Αντρεα Ράισμπορο», έγραφε ο κριτικός κινηματογράφου.

Είναι η πρώτη φορά που μια καμπάνια υποψηφιότητας περιλαμβάνει απόσπασμα δήλωσης συγκριτικά μειωτική για έναν ηθοποιό. Μπορεί η δήλωση να εξέφρασε την προσωπική άποψη του κριτικού, αλλά η χρησιμοποίησή της έφερε αναστάτωση στους κόλπους της Ακαδημίας, η οποία συνεδρίασε με θέμα την πιθανή άρση της υποψηφιότητας της Ράισμπορο. Η αρνητική καμπάνια στα Οσκαρ απαγορεύεται ρητά από τους κανόνες της Ακαδημίας.

Τελικά, η Ακαδημία αποφάνθηκε ότι τα θέματα που προκλήθηκαν από την καμπάνια, «δεν ήταν σε τόσο ανησυχητικό επίπεδο ώστε να δικαιολογούν την άρση της υποψηφιότητας». Ο υπεύθυνος της Ακαδημίας, Μπιλ Κρέιμερ, όμως, πρόσθεσε ότι «ωστόσο, ανακαλύψαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τακτικές εκστρατείας προβολής [της υποψηφιότητας] που προκάλεσαν ανησυχία».

Μετά την οριακή «αθώωση» της ηθοποιού, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην ψηφοφορία των μελών της Ακαδημίας που θα καθορίσει τον νικητή της κατηγορίας, το βράδυ της 12ης Μαρτίου. Θα μειώσει τις πιθανότητες της Ράισμπορο να διεκδικήσει το χρυσό αγαλματάκι, ή ο ντόρος της υπόθεσης θα την οδηγήσει σε μια νίκη-έκπληξη; Γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Χόλιγουντ, και τα δύο ενδεχόμενα είναι εξίσου πιθανά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...