454
Προ ημερών, στο Μπέβερλι Χιλς, ο Φάρελ βραβεύτηκε με ένα από τα έπαθλα της Χρυσής Σφαίρας | Earl Gibson for the HFPA/© HFPA/Handout via REUTERS

Ο Κόλιν Φάρελ βλέπει Οσκαρ για το «Banshees of Inisherin»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 20:18
Προ ημερών, στο Μπέβερλι Χιλς, ο Φάρελ βραβεύτηκε με ένα από τα έπαθλα της Χρυσής Σφαίρας
|Earl Gibson for the HFPA/© HFPA/Handout via REUTERS

Ο Κόλιν Φάρελ βλέπει Οσκαρ για το «Banshees of Inisherin»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 20:18

Καθώς ο ιρλανδός ηθοποιός Κόλιν Φάρελ μόλις κέρδισε υποψηφιότητα για το Οσκαρ του πρώτου ανδρικού ρόλου (το φιλμ στο οποίο πρωταγωνιστεί λέγεται «Banshees of Inisherin»), η Corriere della Sera του πήρε συνέντευξη, πλέκοντάς του και το εγκώμιο: «Κινδύνευσε να καταστραφεί ανεπανόρθωτα με τον ‘‘Αλέξανδρο’’ του Ολιβερ Στόουν, όμως ευφυείς σκηνοθέτες σαν τον Γούντι Αλεν, τον Τέρι Γκίλιαμ και τον Γιώργο Ανθιμο τον βοήθησαν να σταθεί ξανά στα πόδια του».

Ο Φάρελ (ο οποίος έχει δηλώσει ότι υποδυόμενος τον ρόλο του Μεγαλέξανδρου «ντρεπόταν για τον εαυτό του», ιδίως όταν διάβασε τις κριτικές) επέστρεψε στο ρετιρέ του χώρου του με το προαναφερθέν φιλμ όπου παίζει ξανά δίπλα στον Μπρένταν Γκλίσον, παρτενέρ του και στο φιλμ «In Bruge». Το «Banshees of Inisherin», σκηνοθετημένο από τον Μάρτιν ΜακΝτόναγκ, κέρδισε εννέα οσκαρικές υποψηφιότητες.

Ο Φάρελ είπε ότι «είναι πραγματικά ευγνώμων» στην αμερικανική ακαδημία του σινεμά, «για την αγάπη που έδειξε σε αυτό το φιλμ». Το φιλμ αφορά πλοκή στο φανταστικό πλην άγριο νησί Inisherin, στα δυτικά νερά της Ιρλανδία, το οποίο κατοικούν πρόβατα και «ποιητικοί χαρακτήρες» (ο Φάρελ και ο Γκλίσον). Βάσει όσων έγραψαν οι Ιταλοί, «το φιλμ αναμειγνύει την κωμωδία με το δράμα και αφηγείται μία φιλία που διαλύθηκε».

Ο χρόνος είναι το 1923. Τότε τα έσπασαν οι δύο φίλοι. «Είναι η ιστορία ενός πένθους» είπε ο Φάρελ. «Φιλία που τελειώνει με τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου». Η Corriere τον ρώτησε για τις φιλίες που μπορεί να έχει σήμερα ένας ηθοποιός – αγγλόφωνος, προφανώς. Ο Φάρελ είπε ότι τον βοηθάει η τεχνολογία, έτσι στέλνει μηνύματα και email και κάτι γίνεται.

Για την πραγματική φιλική σχέση, σαν αυτήν που δηλώνει ότι έχει με δύο άνδρες από την εφηβική παρέα του, είπε ότι «δεν θέλει τακτικό πότισμα». Να τι εννοεί: «Μπορείς να πας και να ζήσεις τη ζωή σου, αλλά όταν επιστρέφεις ξέρεις ότι είναι εκεί. Οταν ξαναρχίζει η επαφή είναι σαν να μην έχει διακοπεί ποτέ». Η ταινία που ελπίζει να πάρει Οσκαρ, βέβαια, είναι ένα σχόλιο για το τέλος της φιλίας, έστω στο αγριονήσι των προβάτων.

Για τον ρόλο που υποδύεται στο «Banshees of Inisherin» είπε: «Είναι ένας απλός άνθρωπος. Ο γαλάζιος ουρανός, τα πράσινα λιβάδια και τα κύματα που σκάνε στην παραλία τού αρκούν για να είναι χαρούμενος. Δεν καταλαβαίνει τις ανησυχίες των πιο σύνθετων μυαλών. Στην ταινία έπρεπε να παίξω την απώλεια της αθωότητάς του. Ανακαλύπτει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να είναι σκληρή και ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει απαραιτήτως κάποια εξήγηση για τη σκληρότητα».

Το φινάλε της συνέντευξης, σχετικό με το φανταστικό νησί: «Τα νησιά διαμορφώνουν τους χαρακτήρες που ζουν εκεί. Εγώ είμαι Ιρλανδός, αλλά μερικές φορές ξεχνάω ότι είμαι νησιώτης με τη βούλα, με έντονη την αίσθηση της κοινότητας, και την καλή και την κακή, που είναι ικανή να σε σώσει ή να σε πνίξει τελείως».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News