1060
Μίχαελ Σουμάχερ. «Μάς προστάτευε πάντα, τώρα τον προστατεύουμε εμείς» δηλώνει η σύζυγός του, Κορίνα | Shutterstock/ Getty Images/ CreativeProtagon

Οι Σουμάχερ αποφάσισαν να γκρεμίσουν τον τοίχο της σιωπής;

Sportscaster Sportscaster 11 Σεπτεμβρίου 2021, 10:00
Μίχαελ Σουμάχερ. «Μάς προστάτευε πάντα, τώρα τον προστατεύουμε εμείς» δηλώνει η σύζυγός του, Κορίνα
|Shutterstock/ Getty Images/ CreativeProtagon

Οι Σουμάχερ αποφάσισαν να γκρεμίσουν τον τοίχο της σιωπής;

Sportscaster Sportscaster 11 Σεπτεμβρίου 2021, 10:00

Η Κορίνα Σουμάχερ παρακολουθούσε τακτικά τους αγώνες του συζύγου της. Ακόμη κι όταν ο Μίχαελ έτρεχε με 240 χιλιόμετρα την ώρα στις πιο επικίνδυνες πίστες της Formula 1, ήταν πεπεισμένη πως τίποτα κακό δεν επρόκειτο να του συμβεί. Το ατύχημα του γερμανού πιλότου στο Σίλβερστοουν το 1999 (έσπασε το πόδι του) δεν την είχε τρομάξει. Ούτε ο θάνατος του θρυλικού Βραζιλιάνου, Αϊρτον Σένα, στο γκραν-πρι του Σαν Μαρίνο το 1994, μπροστά στα μάτια της. «Είχα την αίσθηση οτι τον προστάτευαν φύλακες- άγγελοι», εξομολογείται στο νέο ντοκιμαντέρ για τον επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή, το οποίο θα ανέβει στην πλατφόρμα του Netflix την προσεχή εβδομάδα.

Με έναν τραγικό τρόπο, αποδείχτηκε πως η κυρία Σουμάχερ είχε δίκιο. Αν και υπήρξε ένας από τους πιο ριψοκίνδυνους οδηγούς, ο «Σούμι» τράβηξε χειρόφρενο στη μυθική του καριέρα, τον Οκτώβριο του 2012, σώος και αβλαβής. Ο αόρατος τοίχος που τον κρατούσε ασφαλή θα γκρεμιζόταν με πάταγο 14 μήνες μετά, στις Γαλλικές Αλπεις. Εκείνη την αποφράδα μέρα (29 Δεκεμβρίου 2013) ο Μίχαελ -μαζί με τον 14χρονο γιο του, Μικ- κατέβαινε με τα χιονοπέδηλά του μια πλαγιά του χιονοδρομικού κέντρου χωρίς σήμανση, και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε με το κεφάλι σε ένα βράχο. Το κράνος δεν τον γλίτωσε από το βαρύ κρανιοεγκεφαλικό τραύμα, που τον άφησε έξι μήνες σε κώμα στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ. Οταν «ξύπνησε», νοσηλεύτηκε για μερικούς μήνες σε κλινική αποκατάστασης, προτού μεταφερθεί στο σπίτι του, στις όχθες της λίμνης Λεμάν στη Γενεύη. Εκτοτε, κανένας δεν τον είδε ξανά, εκτός από την οικογένειά του, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που τον φροντίζει κατ’ οίκον, και έναν μικρό κύκλο στενών φίλων.

Αποφασισμένοι να προστατέψουν την αξιοπρέπειά του, οι «δικοί του» δημιούργησαν ένα «φρούριο» που κράτησε μακριά κάθε αδιάκριτο βλέμμα, και επέβαλαν στους επισκέπτες έναν «κώδικα σιωπής», γύρω από την κατάσταση της υγείας του. Αναγνωρίζει πρόσωπα; Θυμάται; Μιλάει; Κινείται; Κανείς δεν λέει. Κι όσοι επιχείρησαν να δημοσιοποιήσουν τέτοιου είδους πληροφορίες, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν στρατό δικηγόρων, που τους «βομβάρδισε» με εξώδικα και αγωγές. Το 2016 το γερμανικό περιοδικό Bunte βρέθηκε κατηγορούμενο στα δικαστήρια, επειδή δημοσίευσε τη μαρτυρία (ανώνυμου) φίλου του Σούμαχερ, που είπε οτι ο Μίχαελ είναι σε θέση να «περπατάει λίγο». Ενας από τους συνήγορους της οικογένειας, ο Φέλιξ Νταμ, το διέψευσε ενώπιον του δικαστή: «Αδυνατεί να περπατήσει». Τέτοιες επίσημες αναφορές υπάρχουν ελάχιστες. Γι’ αυτό, όπως τονίζει η Telegraph, όσα λέει η Κορίνα μπροστά στην κάμερα του Netflix για τον σύζυγό της έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Ζούμε μαζί στο σπίτι, τον φροντίζουμε, κάνουμε τα πάντα ώστε ο Μίχαελ να νιώθει όσο το δυνατόν καλύτερα, άνετα, και να αισθάνεται την οικογενειακή θαλπωρή. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε να ζούμε ως οικογένεια, όπως επιθυμούσε -και εξακολουθεί να θέλει- κι εκείνος. Ο Μίχαελ μάς προστάτευε πάντα, τώρα τον προστατεύουμε εμείς. Ποτέ μου δεν κατηγόρησα τον Θεό για ό,τι συνέβη. Ηταν, απλώς, κακιά στιγμή, κακή τύχη, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στον καθέναν. Μου λείπει κάθε μέρα. Λείπει και στα παιδιά. Ολη η οικογένεια και ο πατέρας του είναι δίπλα του. Σε όλους μας λείπει. Αλλά ο Μίχαελ είναι εδώ. Διαφορετικός, όμως είναι εδώ, και αυτό δίνει δύναμη σε όλους μας», λέει, μεταξύ άλλων, η 52χρονη γυναίκα με τρεμάμενη φωνή. Θυμάται περιστατικά από τον γάμο τους, μιλάει για το αγαπημένο του φαγητό -τα ζυμαρικά-, για τις «πλάκες» που του άρεσαν να κάνει (να ρίχνει ανθρώπους σε πισίνες). Στην κατάσταση της υγείας του αναφέρεται πολύ αόριστα. Αλλά από το τίποτα…

Μέχρι σήμερα, μόνον ο Γκέοργκ Γκένσβαϊν, ένας αξιωματούχος της Καθολικής Εκκλησίας (διετέλεσε και προσωπικός γραμματέας του Πάπα Βενέδικτου), πνευματικός της οικογένειας Σουμάχερ, έχει δώσει κάποιες παραπάνω πληροφορίες για την κατάσταση του «Σούμι»: «Κάθισα μπροστά του, τον άγγιξα με τα δυό μου χέρια και τον κοίταξα», είπε το 2019 στο Bunte. «Το πρόσωπό του δεν έχει αλλάξει, είναι αυτό που όλοι θυμούνται, αν και λίγο πρησμένο. Αντιλαμβάνεται οτι γύρω του υπάρχουν άνθρωποι που τον αγαπούν, που νοιάζονται για ‘κείνον, και -ευτυχώς- κρατούν τους περίεργους μακριά του. Ενας ασθενής έχει ανάγκη από διακριτικότητα και κατανόηση». Ο Βίλε Βέμπερ, πρώην ατζέντης του, είχε εκφράσει (το 2017) την αντίθετη άποψη: «Το θεωρώ ατυχές, οι θαυμαστές του Μίχαελ να μην έχουν την παραμικρή ενημέρωση για την υγεία του. Γιατί δεν τους λένε την αλήθεια;».

Στις εποχές της δόξας του υπήρξε ένας από τους πιο πολυφωτογραφημένους σούπερ-σταρ των σπορ. Από τη μέρα του ατυχήματος, όμως, «εξαφανίστηκε» από προσώπου Γης. Αρκετοί «φαν» του παραξενεύτηκαν, που η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά -η Τζίνα (24) και ο Μικ (22)- αποφάσισαν να συνεργαστούν για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ. Αλήθεια, γιατί έπειτα από οκτώ χρόνια απόλυτης σιωπής δέχτηκαν να ανοίξουν, έστω λίγο, την κουρτίνα που τον κρύβει από τον κόσμο;

Σύμφωνα με την Σαμπίνε Κεμ, επί πολλά χρόνια σύμβουλο του Σουμάχερ, που μίλησε στην Telegraph, η οικογένεια εντυπωσιάστηκε από την ειλικρίνεια και την ευαισθησία των παραγωγών. Ενας από τους σκηνοθέτες, μάλιστα, ο Χανς – Μπρούνο Κάμερτενς, έχει επιμεληθεί αρκετές από τις συνεντεύξεις του «Σούμι» στο παρελθόν. Αλλά, μάλλον, ο πραγματικός λόγος είναι αυτός που ανέφερε ο Λι Μακένζι, αθλητικός τηλεπαρουσιαστής του BBC και του Channel Four, και προσωπικός φίλος του Σουμάχερ: «Το φιλμ έρχεται να βάλει τέλος στις εικασίες και τις φήμες για την υγεία του, μιά για πάντα. Δεν πιστεύω οτι θα μάθουμε κάτι περισσότερο στο μέλλον».

Ο Τζέιμς Αλεν, πρώην δημοσιογράφος του BBC και συγγραφέας ενός βιβλίου γύρω από τη ζωή του γερμανού πιλότου, που είναι ό,τι πιο κοντινό στην αυτοβιογραφία του, τονίζει πως και ο ίδιος ο Σουμάχερ είχε επιλέξει να ζει κάπως απόκοσμα. «Αντιθέτως με άλλους «σταρ» της Φόρμουλα-1, ήταν γιος οικοδόμου. Στην αρχή της καριέρας του, χρειάστηκε να βρει κάποιους να πληρώνουν τα έξοδά του. Πίστευε οτι χρωστούσε στους άλλους, και ήθελε να ξεπληρώσει τις χάρες που του είχαν κάνει. Ποτέ δεν ένιωσε την αυτοπεποίθηση που εξέπεμπε το -σχεδόν- ανέκφραστο πρόσωπό του. Και ποτέ δεν αισθανόταν άνετα με τη δημοσιότητα. Ιδίως μετά το 1996, που πήγε στη Ferrari, κράτησε τη ζωή του μακριά από τα media. Κι όταν έγινε πατέρας, μετακόμισε από το Μονακό στην Ελβετία για να βρει την ησυχία του. Αυτή του τη στάση την ακολούθησε και η οικογένειά του».

Πολλοί από τους οπαδούς του ελπίζουν οτι το φιλμ του Netflix, που θα είναι διαθέσιμο από τις 15 Σεπτεμβρίου, θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή περισσότερης ενημέρωσης γύρω από τη ζωή του αγαπημένου τους «ήρωα». Οτι θα μάθουν λεπτομέρειες για την κατάστασή του, ή, ακόμη, οτι μια μέρα θα τον δουν να τους μιλάει στην κάμερα. Αλλά το πιθανότερο είναι, πως δεν θα τον ξαναδούν. Και θα πρέπει, ίσως, να συμφιλιωθούν με αυτήν την ιδέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...