512
Οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου κοιτούν πλέον τη Μεσόγειο από τις αμμουδιές της Αλεξάνδρειας | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου στην Αλεξάνδρεια

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2018, 09:20
Οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου κοιτούν πλέον τη Μεσόγειο από τις αμμουδιές της Αλεξάνδρειας
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου στην Αλεξάνδρεια

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2018, 09:20

Από το ένα κέντρο του κοσμοπολιτισμού της Μεσογείου, τη Θεσσαλονίκη, στο άλλο, την Αλεξάνδρεια. Οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, υψώθηκαν σε παραλία έξω από την Αλεξάνδρεια, στην περιοχή Μαρασί, σε μια ακόμη απόδειξη του πόσο «παγκόσμιος» υπήρξε ο σπουδαίος έλληνας εικαστικός αλλά και πόσο η Τέχνη μπορεί να φέρει κοντά τους λαούς.

Διαφανείς, αέρινες, παλλόμενες, σε συνεχή «διάλογο» με το νέο τους χώρο, κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο της Αιγύπτου, στην απέραντη αμμουδιά μπροστά στη θάλασσα της Μεσογείου, οι «Ομπρέλες» γίνονται πλέον και έμβλημα της Αλεξάνδρειας.

Η εγκατάσταση του γλυπτού από ανοξείδωτο χάλυβα, ύψους 13 μ. ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις αρχές Ιουνίου και σύντομα θα ολοκληρωθεί ο νυχτερινός φωτισμός του έργου. Το στήσιμο του γλυπτού έγινε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω της εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας και του αμμώδους εδάφους με τη βοήθεια ενός μεγάλου γερανού και ενός καλαθοφόρου οχήματος που κολλούσαν στην άμμο χωρίς έτσι να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης περιμετρικά του γλυπτού.

84755ombreles184806ombreles2

Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Νίκος Θεοδωρίδης «το έργο αγόρασε η κατασκευαστική ΕMAAR του ομίλου επιχειρήσεων του Μοχάμεντ Αλαμπάρ από το Ντουμπάι, που κάνει μια τεράστια επένδυση τριάντα χιλιάδων κατοικιών, μεταξύ των οποίων και greek village-ρέπλικα της Σαντορίνης, γήπεδα γκολφ, προβλήτες,σε μια έκταση 9 χιλιομέτρων στην ακτογραμμή.

» Οι “Ομπρέλες” τοποθετήθηκαν σε περίοπτη θέση, μπροστά από το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελ Αλαμέιν». Στην περιοχή, από τη μια πλευρά είναι η εξοχική κατοικία του Νάσερ και από την άλλη του νυν προέδρου της Αιγύπτου (Αλ Σίσι)».

84821ombreles584811ombreles3

Υπεύθυνος της κατασκευής του γλυπτού ήταν ο Στέλιος Γκίκας, ενώ το έργο δουλεύτηκε στο καλλιτεχνικό εργαστήριο του πατέρα του, Λεωνίδα Γκίκα, βασικού τεχνίτη και συνεργάτη του Γιώργου Ζογγολόπουλου για 40 χρόνια, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον γλύπτη και στην κατασκευή του γλυπτού «Ομπρέλες» που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ο Στέλιος Γκίκας, υπεύθυνος πλέον του καλλιτεχνικού εργαστηρίου, ανέλαβε την απαιτητική κατασκευή του γλυπτού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο.

Για την εγκατάστασή του χρειάστηκε να κατασκευαστεί μία βάση από μπετόν μήκους 9 μ., πλάτους 5 μ. και πάχους 50 εκ. Η στατική μελέτη για τη βάση και η μελέτη αντοχής του γλυπτού (διατομές υλικών, μελέτη ανεμοπίεσης και αντοχής στη ροπή στρέψης) εκπονήθηκαν και προσφέρθηκαν από το γραφείο του Πολιτικού Μηχανικού και συνεργάτη του Γιώργου Ζογγολόπουλου, Δημήτρη Μπαϊρακτάρη.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος (Αθήνα, 1 Μαρτίου 1903 – 11 Μαΐου 2004) είχε παρουσιάσει έργα του στην Αίγυπτο το 1946 συμμετέχοντας στη Διεθνή Έκθεση του Καΐρου. Το έργο «Ομπρέλες» του κορυφαίου γλύπτη είχε ενθουσιάσει στην πρώτη του εμφάνιση το 1995, πάνω σε πλωτή εξέδρα στην είσοδο της Μπιενάλε Βενετίας. Παραλλαγή τους έχει τοποθετηθεί στις Βρυξέλλες, όπως επίσης στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην είσοδο του Παλαιού Ψυχικού και βεβαίως από το 1997 στην Θεσσαλονίκη, σημείο αναφοράς της πόλης, ιδίως από το 2013, όταν τοποθετήθηκαν στο παραλιακό της μέτωπο.

21_53_20180605_tk_05481528241779
Οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης (SOOC)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...