322
Ουκρανός χειριστής drone κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης – η εμπειρία του ρωσο-ουκρανικού πολέμου θα αξιοποιηθεί από τις ΗΠΑ και στη Νοτιοανατολική Ασία | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Σενάρια πολέμου: Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν με drones και την απειλή της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 09:20
Ουκρανός χειριστής drone κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης – η εμπειρία του ρωσο-ουκρανικού πολέμου θα αξιοποιηθεί από τις ΗΠΑ και στη Νοτιοανατολική Ασία
|REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Σενάρια πολέμου: Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν με drones και την απειλή της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 09:20

«Τα επόμενα δύο χρόνια το Πεντάγωνο θα παραδώσει εκατοντάδες χιλιάδες drones στην περιοχή της Ινδοκίνας», έγραψαν αορίστως οι λονδρέζικοι Times, «ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή του κινεζικού Λαϊκού Στρατού». Η χρήση ενός όρου σεσημασμένου από τη βία της γαλλικής αποικιοκρατίας και εξοβελισμένου από τη σύγχρονη γεωπολιτική υποδηλώνει ότι οι Βρετανοί δεν θέλουν να κατονομάσουν τις χώρες στις οποίες οι Αμερικανοί θα στείλουν το συγκεκριμένο πολεμικό υλικό.

Οι Βρετανοί είτε αγνοούν ποια ακριβώς είναι αυτά τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας είτε επιδιώκουν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις της Κίνας με τους γείτονές της. Για την Ιστορία, ας αναφέρουμε ότι την Ινδοκίνα του παρελθόντος, το υπογάστριο της Κίνας δηλαδή, την αποτελούσαν το Βιετνάμ, το Λάος, η Μιανμάρ, η Καμπότζη, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη.

Το πρόγραμμα των Αμερικανών, συνέχισαν οι Times, περιλαμβάνει μαζικές αγορές drones κάθε είδους, εφοδιασμένων με πολεμικό εξοπλισμό: ιπτάμενα, επιφανείας θαλάσσης, υποβρύχια. Το φτηνό κόστος τους και η αποτελεσματικότητά τους στις διάφορες επιχειρήσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου έπεισαν τους Αμερικανούς ότι είναι καλή λύση και για την απειλή που αντιπροσωπεύει η Κίνα στη δική της γειτονιά.

Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο Πολεμικό Ναυτικό παγκοσμίως, με 350 πλοία και υποβρύχια, σε σύγκριση με τα 293 των ΗΠΑ. Ομως οι Αμερικανοί υπερέχουν στα αεροπλανοφόρα (11 προς 3). Το Πεντάγωνο, πιθανολογώντας πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, διατείνεται ότι η θάλασσα θα κρίνει τον νικητή. Τα drones θα αναλάβουν τον ρόλο που δεν μπορούν να παίξουν οι αεροπορικές δυνάμεις, δηλαδή τα αεροπλανοφόρα, μονάδες οι οποίες κρίνονται ευάλωτες στα πυρά του κινεζικού πυραυλικού οπλοστασίου.

Το πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας έχει στόχο να εμποδίσει τα αμερικανικά αεροσκάφη να επιχειρήσουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αλλού, όταν το Πεκίνο προσπαθήσει να καταλάβει την Ταϊβάν, κάτι που έχει προϋπολογιστεί να συμβεί το 2027. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι με τη χρήση των drones ελαχιστοποιείται και ο κίνδυνος απωλειών σε έμψυχο υλικό, αφού κάθε αεροπλανοφόρο τους είναι μία πλωτή κωμόπολη σχεδόν, απασχολώντας περί τους 4.500 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...