182
Το ογκώδες κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο χιονισμένο Κίεβο | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Οι ΗΠΑ κλείνουν (προσωρινά) την πρεσβεία τους στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 22:52
Το ογκώδες κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο χιονισμένο Κίεβο
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Οι ΗΠΑ κλείνουν (προσωρινά) την πρεσβεία τους στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 22:52

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να κλείσει την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία στο Κίεβο και να τη μεταφέρει στο Λβιβ, ενόψει της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

«Η πρεσβεία θα παραμείνει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση», αλλά «προτρέπουμε σθεναρά όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Η πρεσβεία, όπως σημειώνει το CNN, μετακινείται προσωρινά στην πόλη στα δυτικά, μακριά από μια ενδεχόμενη ζώνη συγκρούσεων.

Ο Μπλίνκεν, στην ίδια ανακοίνωση έσπευσε να σημειώσει ότι τα μέτρα δεν υπονούν ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την Ουκρανία. «Η δέσμευσή μας στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας είναι σταθερή», είπε.

Το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού έχει από ημέρες φύγει από τη χώρα, ενώ την Κυριακή έκλεισαν και οι προξενικές υπηρεσίες στο Κίεβο. Εκκληση να φύγουν από τη χώρα άμεσα έχει γίνει και για τους αμερικανούς πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για όλα. Αυτό δείχνει και μια λεπτομέρεια, όπως δημοσιεύεται στο CNN: οι διπλωμάτες των ΗΠΑ στο Κίεβο διατάχθηκαν να καταστρέψουν όλα τα απόρρητα έγγραφα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...