1101
|

Οι Γερμανοί βρήκαν τελικά τον… Γερμανό τους!

Σωτήρης Κάππας Σωτήρης Κάππας 2 Ιουλίου 2019, 17:41

Οι Γερμανοί βρήκαν τελικά τον… Γερμανό τους!

Σωτήρης Κάππας Σωτήρης Κάππας 2 Ιουλίου 2019, 17:41

Έπειτα από ανεπιτυχείς προσπάθειες ετών ώστε να γυρίσει σε κερδοφορία και να μεγαλώσει το μερίδιο αγοράς της MediaMarkt στην Ελλάδα, ο γερμανικός κολοσσός της λιανικής Ceconomy, που ελέγχει την MediaMarktSaturn, βρήκε τον κατάλληλο συνεταίρο, τον όμιλο Olympia (ιδρυτής του οποίου είναι ο Πάνος Γερμανός) με τον οποίο συμφώνησε την Τρίτη να συνεργαστεί μέσω μιας νέας εταιρείας.

Με βάση τη συμφωνία, δημιουργείται μια νέα εταιρεία στην οποία οι Γερμανοί θα κατέχουν το 25% και ο όμιλος Olympia το 75%. Η νέα επιχείρηση θα διαχειρίζεται τόσο τα καταστήματα Public, όσο και τα καταστήματα MediaMarkt σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία θα διατηρήσουν τις σημερινές εμπορικές τους ονομασίες (brands).

Η νέα εταιρεία στην οποία ο όμιλος Olympia δεν θα είναι μόνο βασικός μέτοχος, αλλά θα αναλάβει και τη διαχείριση, με διευθύνοντα σύμβουλο τον σημερινό επικεφαλής της Public Χρήστο Καλογεράκη, θα διαθέτει δίκτυο 67 σημείων πώλησης, ενώ θα διατηρηθούν και τα δύο ηλεκτρονικά καταστήματα.

Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο είχε γίνει γνωστό πως ο γερμανικός γίγαντας της λιανικής, με έσοδα περί τα 22 δισ. ευρώ ετησίως, είχε πετάξει λευκή πετσέτα στην Ελλάδα καθώς εφαρμόζει πανευρωπαϊκά τη στρατηγική «ή παίρνουμε την πρώτη θέση σε κάθε χώρα ή αποχωρούμε»! (“Lead or Leave”). Μάλιστα, ενώ είχε προσπαθήσει σκληρά ώστε να βελτιώσει τη θέση της θυγατρικής στην Ελλάδα, δεν τα κατάφερε. Έτσι, τους τελευταίους μήνες βρισκόταν σε συζητήσεις με τον όμιλο Olympia, με τη σχετική συμφωνία να επισημοποιείται την Τρίτη.

Η MediaMarkt είχε στην Ελλάδα μερίδιο 6% στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και κατείχε την τέταρτη θέση, με τις τρεις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνονται από την Κωτσόβολος, το Πλαίσιο και την Public. Η θυγατρική του γερμανικού ομίλου στην Ελλάδα παρουσίασε στη χρήση 2017 / 2018 πωλήσεις 186 εκατ. ευρώ, αλλά και ζημιές. Για λόγους σύγκρισης, και σύμφωνα με την παρουσίαση του γερμανικού ομίλου προς τους επενδυτές για τη συμφωνία με τον όμιλο Olympia, η Public είχε το 2018 έσοδα 256 εκατ. ευρώ και μερίδιο περί το 8% που την έφερνε στην τρίτη θέση της ελληνικής αγοράς.

Και οι δύο πλευρές κερδίζουν από τη νέα συμφωνία. Ο όμιλος Olympia διευρύνει σημαντικά το αποτύπωμα και τη γκάμα προϊόντων, ειδικά στον τομέα των λευκών συσκευών όπου είχε ήδη αρχίσει να δραστηριοποιείται αυτόνομα. Ο γερμανικός όμιλος «ξεφορτώνεται» τις ζημιές της θυγατρικής στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την παρουσίαση προς του επενδυτές, η συμφωνία με τον όμιλο Olympia θα έχει «θετικό αντίκτυπο στα κέρδη προ φόρων της Ceconomy κατά 20- 35 εκατ. ευρώ στην τρέχουσα οικονομική χρήση» αφού δεν θα ενοποιείται η ζημιογόνα θυγατρική στην Ελλάδα.

Η επίσημη ανακοίνωση:

Ο Όμιλος Olympia, μέτοχος της εταιρείας Public σε Ελλάδα και Κύπρο και η Media-Saturn-Holding GmbH (MSH), μέτοχος της εταιρείας Media Markt Ελλάδας, προχωρούν στη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας, δυναμικής εταιρείας λιανικής πώλησης. Η συμφωνία-ορόσημο για την εγχώρια λιανική αγορά οικιακών/καταναλωτικών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών συνιστά μια μοναδική πρόταση για τους καταναλωτές αλλά και για τους προμηθευτές, καθώς θα προσφέρει την πιο ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών σε αυτές τις κατηγορίες.

Οφέλη για τον καταναλωτή : Η μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων στην ελληνική και στην κυπριακή αγορά.

Η αξιοποίηση της συμπληρωματικότητας των χαρτοφυλακίων των δύο brands θα δημιουργήσει το πλέον ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων στην αγορά, προσφέροντας ποικιλία επιλογών και προηγμένες υπηρεσίες, ικανές να καλύψουν κάθε καταναλωτική ανάγκη.

Ανάπτυξη πολυκαναλικής εμπειρίας στα καταστήματα και online

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των δύο εταιρειών, τα δίκτυα καταστημάτων καθώς και τα δύο brands παραμένουν ως έχουν, λειτουργώντας απολύτως συμπληρωματικά, με 67 φυσικά και 3 ηλεκτρονικά καταστήματα σε δύο χώρες. Το δίκτυο περιλαμβάνει διαφορετικά formats καταστημάτων, η επιφάνεια των οποίων ποικίλει από 100τ.μ. έως και 4.000τ.μ., και θα δίνει έμφαση στο ολοκληρωμένο πολυκαναλικό εμπόριο. Η ενοποιημένη βάση των πελατών του θα αριθμεί 100 εκατ. επισκέπτες. Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση σε μια πληθώρα επιλογών σε προϊόντα και υπηρεσίες που διατίθενται στην καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, μέσω μιας πραγματικά πολυκαναλικής εμπειρίας που συμπεριλαμβάνει και το νεοεισαχθέν στην αγορά, Public marketplace. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η νέα εταιρεία θα εξετάσει περαιτέρω ευκαιρίες επέκτασης  σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σημαντικά οφέλη και ευκαιρίες ανάπτυξης συνολικά για την αγορά

Η νέα συμφωνία θα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των συνεργατών και των προμηθευτών των δυο εταιρειών σε μια βάση υγιούς ανάπτυξης και διευρυμένων ευκαιριών για όλους. Μέσω της νέας εταιρείας το  Public θα μπορεί να προσφέρει ευρεία γκάμα οικιακών συσκευών στα εκατομμύρια πελατών που υποδέχεται κάθε χρόνο στα φυσικά και στα online καταστήματά του.

Καινοτομία και Ευκαιρίες

Οι Συνεργάτες θα επωφεληθούν από το εύρος των διαθέσιμων πληροφοριών για τη δημιουργία πολλαπλών ευκαιριών πώλησης σε όλα τα κανάλια, φυσικά καταστήματα και online. Επιπρόσθετα, η νέα εταιρεία θα ενδυναμώσει την ψηφιακή τεχνογνωσία και των δυο brands, με στόχο να παρέχουν πραγματική πολυκαναλική εμπειρία αγορών.

Μια δυναμική ομάδα στον κλάδο της λιανικής

Η νέα εταιρεία δημιουργεί μια ισχυρή και δυναμική ομάδα στον κλάδο της λιανικής που θέτει τις βάσεις για σημαντικές προοπτικές εξέλιξης των εργαζομένων.

Μια νέα επιχειρηματική οντότητα

O Όμιλος Olympia (μέτοχος της εταιρίας Public) θα έχει πλειοψηφική συμμετοχή ελέγχοντας το 75%, ενώ ο Όμιλος MediaMarktSaturn (μέτοχος της Media Markt) θα ελέγχει το 25%.

Το κλείσιμο της συμφωνίας υπόκειται στην έγκριση των αρχών της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία εκτιμάται χρονικά στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Χρήστος Καλογεράκης, CEO των Public, θα αναλάβει τη θέση του CEO στη νέα εταιρεία.Σχετικά με τη συμφωνία δήλωσε :

«Με τη συμφωνία που ανακοινώνουμε σήμερα, δημιουργούμε την πλέον δυναμική ομάδα Retail στην αγορά, επανακαθορίζουμε τις ισορροπίες της και διευρύνουμε τις επιλογές που προσφέρουμε στους καταναλωτές από άποψη χαρτοφυλακίου των προϊόντων μας, σημείων πώλησης, τιμών και υπηρεσιών. Δημιουργούμε μια εταιρεία,  ο συνολικός κύκλος εργασιών της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, με σεβασμό προς όλους τους προμηθευτές μας, διαβλέπουμε πολλές ευκαιρίες τις οποίες θα εξετάσουμε με στόχο να διαμορφώσουμε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Σήμερα, θέτουμε τα θεμέλια για μια αλλαγή στο  χάρτη της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σε Ελλάδα και Κύπρο».

Ο κ. Yenal Gokyildirim,  Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου MediaMarktSaturn και Operating Partner  της Ceconomy/MSH, σημείωσε:

«Με αυτή τη συμφωνία, βρήκαμε μια βιώσιμη λύση για τις  δραστηριότητές μας στην Ελλάδα. Συνεργαζόμενοι με το Public, ισχυρό παίκτη της τοπικής αγοράς, θα βελτιστοποιήσουμε  τη γκάμα των προϊόντων και τη σχέση με τους προμηθευτές μας προς όφελος των πελατών μας, θα μειώσουμε τα κόστη μας και θα βελτιώσουμε τη θέση μας στην ελληνική αγορά».

Από τη μεριά του, ο κ. Ρόμπυ Μπουρλάς, CEO του Ομίλου Olympia, σημείωσε:

«Η  MediaMarktSaturn είναι  η μεγαλύτερη αλυσίδα Consumer Electronics στην Ευρώπη και μοιράζεται τις ίδιες αξίες με τον Όμιλο Olympia που διατηρεί πολύχρονη, επιτυχημένη παρουσία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.  Ο κλάδος της λιανικής διεθνώς διέρχεται φάση μετεξέλιξης και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα κοινά.»

Κύριος σύμβουλος από την πλευρά του Ομίλου Olympia είναι η εταιρία Deloitte, ενώ από την πλευρά της MediaMarktSaturn η PricewaterhouseCoopers.