428
Μακρόν και Μέρκελ συζητούν για τη μοιρασιά των αξιωμάτων | Twitter/GermanyintheEU

Συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν: Λαγκάρντ αντί Ντράγκι και φον Ντερ Λάιεν αντί Γιούνκερ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2019, 16:30
Μακρόν και Μέρκελ συζητούν για τη μοιρασιά των αξιωμάτων
|Twitter/GermanyintheEU

Συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν: Λαγκάρντ αντί Ντράγκι και φον Ντερ Λάιεν αντί Γιούνκερ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2019, 16:30

Ονόματα, σενάρια, συμφωνίες στα παρασκήνια και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις είναι το σκηνικό της έκτακτης συνόδου των ηγετών της ΕΕ για τον ορισμό των υποψηφίων στις θέσεις-κλειδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η συνεδρίαση, που έχει μπει αισίως στην τρίτη ημέρα της, αναβλήθηκε τουλάχιστον δύο φορές ώστε να δοθεί χρόνος για τις παρασκηνιακές συνομιλίες.

Στο χρηματιστήριο των ονομάτων για τις top jobs της ΕΕ την Τρίτη κινούνται ψηλά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που προαλείφεται για την προεδρία της Κομισιόν.

Διακινήθηκαν ακόμη τα ονόματα της αναπληρώτριας διοικήτριας της Τράπεζας της Γαλλίας Σιλβί Γκουλάρ, της οικονομολόγου του ΟΟΣΑ Λόρενς Μπουν, αλλά και της Οντίλ Ρενό Μπασό, γενικής διευθύντριας του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Μια εικόνα των εντατικών διαπραγματεύσεων δείχνει το φωτογραφικό μοντάζ από τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter. Εξι συναντήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ευρωπαίους ηγέτες μέσα σε λίγες ώρες το πρωινό της Τρίτης.

Το Reuters, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, ανέφερε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας είναι θετική στην πρόταση για την Λαγκάρντ. Από την πλευρά του, τo politico.eu σημειώνει ότι το δίδυμο Λαγκάρντ και φον ντερ Λάιεν είναι αποτέλεσμα συναινετικής πρότασης μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας. Την υποψηφιότητα της γερμανίδας υπουργού Αμυνας στηρίζουν εξάλλου και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε μάλιστα ότι η γερμανίδα υπουργός ήταν πρόταση του Μακρόν στην Μέρκελ. Πρόταση του γάλλου προέδρου ήταν και η συμπατριώτισσά του για την ΕΚΤ. Αμφότερες είναι γυναίκες που εκπροσωπούν την ανανέωση, αλλά με γνώση των Βρυξελλών και των μηχανισμών τους. Και έχοντας μια Γερμανίδα στην Κομισιόν, η Γαλλία θα μπορεί να κερδίσει πιο εύκολα την διοίκηση της ΕΚΤ.

Ηγέτες του ΕΛΚ, μεταξύ τους η Ανγκελα Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο Ντόναλντ Τουσκ παίρνουν αποφάσεις σε ένα μικρό δωμάτιο

Από αυτές τις εξελίξεις η Ελλάδα απουσιάζει.

Εν τω μεταξύ διπλωμάτες από χώρες όπου πλειοψηφούν τα κόμματα του ΕΛΚ, ακόμη δεν μπορούν να «χωνέψουν» το ψαλίδισμα της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ.

Οπως λένε, τον εξώθησαν εκτός κούρσας οι ηγέτες όταν διαπραγματεύτηκαν πίσω από την πλάτη του, ενώ ως τότε τον στήριζαν. Το «έγκλημα» έγινε στην Οζάκα της Ιαπωνίας, όταν η Μέρκελ συμφώνησε στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για την Κομισιόν, μια υποψηφιότητα που και αυτή είδε τις μετοχές της να καταρρέουν.

Για το Ευρωκοινοβούλιο, έχει προταθεί ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνισεφ, πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ενώ μοιάζει να αδυνατίζει η πιθανότητα να αναλάβει ο Βέμπερ την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Εξάλλου δύο συντηρητικοί Γερμανοί στις top jobs είναι μάλλον πολλοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...