420
Η Ανγκελα Μέρκελ φορά τη μάσκα της έχοντας μόλις τελειώσει μια ομιλία της στη Μπούντεσταγκ | Reuters

Οι Γερμανοί υιοθετούν το γνωστό όπλο κατά του κορονοϊού: τον αερισμό των κλειστών χώρων

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 13:31
Η Ανγκελα Μέρκελ φορά τη μάσκα της έχοντας μόλις τελειώσει μια ομιλία της στη Μπούντεσταγκ
|Reuters

Οι Γερμανοί υιοθετούν το γνωστό όπλο κατά του κορονοϊού: τον αερισμό των κλειστών χώρων

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 13:31

Μετά από μήνες προσπάθειας των γερμανών λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση Μέρκελ πρόσθεσε ένα νέο όπλο στο οπλοστάσιό της κατά του κορονοϊού: τον… φρέσκο αέρα!

Οπως λέει η Guardian, οι Γερμανοί συνηθίζουν να ανοίγουν τα παράθυρά τους δύο φορές την ημέρα, ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο, για να αεριστούν τα σπίτια. Συχνά μάλιστα, το άνοιγμα των παραθύρων αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση για την ενοικίαση σπιτιών από τους ιδιοκτήτες προς τους ενοικιαστές και συμπεριλαμβάνεται στα μισθωτήρια.

Η Μέρκελ τόνισε ότι η συνήθεια αυτή είναι από τις φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης του κορονοϊού, ειδικά ενόψει του χειμώνα και σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, που αναφέρουν ότι το 90% των ασθενών στη χώρα, κόλλησαν τον ιό σε κλειστό χώρο.

Ο αερισμός των κλειστών χώρων προστέθηκε έτσι στο προηγούμενο τρίπτυχο της κυβέρνησης, με τα αρχικά AHA, από τις λέξεις απόσταση, υγιεινή και μάσκες. Το νέο γράμμα είναι το L από τη λέξη Lüften, που σημαίνει ο αερισμός ενός δωματίου.

«Ο συχνός αερισμός σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια δωμάτια μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο μόλυνσης», είναι η σύσταση της κυβέρνησης.

Είναι αξιοσημείωτος, πάντως, ο τρόπος που οι Γερμανοί προσέγγισαν ακόμα και το ζήτημα του ανοίγματος των παραθύρων -κάτι που στις μεσογειακές χώρες δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη επιστημονική ανάλυση- με κάθε λεπτομέρεια και με την μεθοδικότητα που τους διακρίνει.

Οι ειδικοί έδωσαν οδηγίες: τα παράθυρα πρέπει να ανοίγουν το πρωί και το βράδυ για πέντε λεπτά τουλάχιστον. Ακόμα καλύτερα, να ανοίγουν όλα τα παράθυρα για να δημιουργείται ρεύμα στον χώρο.

Στη Γερμανία, σημειώνει η Guardian, τα παράθυρα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μπορούν να ανοίγουν προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον αέρα που φυσάει εκείνη τη στιγμή.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κυβέρνησης, Κρίστιαν Ντρόστεν, αφιέρωσε μία διαδικτυακή εκπομπή του στη σημασία του σωστού αερισμού των χώρων, ενώ η Die Zeit, αφιέρωσε 10 ολόκληρες σελίδες της στο θέμα!

Το υπουργείο Παιδείας συγκέντρωσε τους τοπικούς υπουργούς των 16 κρατιδίων για να ενημερωθούν από πέντε επιστήμονες ειδικούς στην αεροδυναμική, τη μηχανική των ρευστών και τις λοιμώξεις, πώς να ανοίγουν τα παράθυρα των σχολείων και πότε: κάθε 15 με 20 λεπτά, για πέντε λεπτά την άνοιξη και το φθινόπωρο και για τρία λεπτά τον χειμώνα.

Βέβαια, σε μία χώρα, όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν για μεγάλο διάστημα του χρόνου και το χιόνι καλύπτει τα πάντα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν στον φρέσκο αέρα. Μία τυπική αντίδραση Γερμανού που δεν θέλει ανοιχτό παράθυρο στο κρύο είναι η εξής, σύμφωνα με την αγγλίδα δημοσιογράφο: «Πολλοί έχουν πεθάνει από το κρύο, αλλά κανένας από την άσχημη μυρωδιά»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...