481
Συντρίμμια από ρωσικό βομβαρδισμό, σε γειτονιά του Χαρκόβου | EPA/SERGEY KOZLOV

Ο Ζελένσκι στο Χάρκοβο – «υπό έλεγχο» η κατάσταση

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2024, 13:30
Συντρίμμια από ρωσικό βομβαρδισμό, σε γειτονιά του Χαρκόβου
|EPA/SERGEY KOZLOV

Ο Ζελένσκι στο Χάρκοβο – «υπό έλεγχο» η κατάσταση

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2024, 13:30

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το πολεμικό του συμβούλιο συνήλθε στην πόλη του Χαρκόβου, την πρωτεύουσα της περιφέρειας στην οποία διεξάγονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες μετά από μεγάλη ρωσική επίθεση.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη», αλλά «υπό έλεγχο».

«Μέχρι στιγμής, η κατάσταση στην περιοχή του Χαρκόβου βρίσκεται συνολικά υπό έλεγχο», δήλωσε ο Ζελένσκι στο Telegram διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται στην πόλη μαζί με τους στρατιωτικούς διοικητές.

«Αλλά η ζώνη παραμένει σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, για τον λόγο αυτόν ενισχύουμε τις μονάδες μας», είπε.

Το Κίεβο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η ρωσική στρατιωτική προώθηση έχει ανασχεθεί σε ορισμένες ζώνες της περιοχής όπου η Μόσχα με μία αιφνιδιαστική επίθεση κατόρθωσε να εξασφαλίσει σε μερικές ημέρες τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη εδώ και ενάμισι χρόνο.

«Η κατάσταση στον τομέα του Χαρκόβου παραμένει περίπλοκη», αλλά «οι αμυντικές μας δυνάμεις έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν εν μέρει την κατάσταση, η προέλαση του εχθρού σε κάποιες περιοχές έχει ανασχεθεί», επεσήμανε ο Ναζάρ Βολόχιν εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο ρωσικός στρατός «εξακολουθεί να προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για νέα προέλαση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το Βοβτσάνσκ, μια πόλη με περίπου 18.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο που αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους της Μόσχας αυτή την περίοδο, οι ουκρανικές δυνάμεις «ελέγχουν προσεκτικά» τα κτίρια στο βόρειο τμήμα της πόλης, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν οδομαχίες, είπε ο Βολόχιν.

Ο ουκρανικός στρατός «προσπαθεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση, να προκαλέσει απώλειες και να εμποδίσει τον εχθρό να εδραιωθεί. (Ουκρανικές) αντεπιθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε.

Ο δημοφιλής ουκρανός στρατιωτικός μπλόγκερ, Γιούρι Μπουτούσοφ, δήλωσε ότι «η ρωσική επίθεση στη βόρεια επαρχία του Χαρκόβου έχει ουσιαστικά ανασχεθεί».

«Οι ρωσικές ομάδες επίθεσης έχουν υποστεί απώλειες, όμως ακόμη δεν έχουν εξουδετερωθεί και οι μάχες συνεχίζονται», πρόσθεσε στο Facebook αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη του Χαρκόβου, Ολεχ Σινεχούμποφ, περίπου 8.779 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Περίπου 15 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Το AFP ανέφερε ότι, με βάση ανάλυσή του που καταρτίστηκε από τα δεδομένα του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ο ρωσικός στρατός κατέλαβε σε διάστημα μίας εβδομάδας 278 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Χαρκόβου.

Ο νέος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός προελαύνει προς όλες τις κατευθύνσεις στην Ουκρανία.

Καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου στο Βοβτσάνκ

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για αυθαίρετες κρατήσεις και εκτελέσεις αμάχων στην πόλη Βοβτσάνσκ.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι προσπαθούν να αποκτήσουν ερείσματα στην πόλη, δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να απομακρυνθούν: άρχισαν να απαγάγουν ανθρώπους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Ιγκόρ Κλιμένκο, επικαλούμενος «επιχειρησιακές πληροφορίες».

Ο Κλιμένκο δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες για «πρώτες εκτελέσεις δια τυφεκισμού αμάχων» Ουκρανών από τον ρωσικό στρατό.

«Κάτοικος του Βοβτσάνσκ προσπάθησε να διαφύγει με τα πόδια, αρνούμενος να ακολουθήσει τις εντολές των εισβολέων. Οι Ρώσοι τον σκότωσαν», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ουκρανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για «εγκλήματα πολέμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...