982
O Τσάβι με μια αφίσα «καλωσήρθες σπίτι σου» στην τελετή που έγινε προς τιμήν του στο «Καμπ Νου» | REUTERS/Albert Gea

Ο Τσάβι και το «φάντασμα» του Γκουαρντιόλα

Sportscaster Sportscaster 9 Νοεμβρίου 2021, 15:32
O Τσάβι με μια αφίσα «καλωσήρθες σπίτι σου» στην τελετή που έγινε προς τιμήν του στο «Καμπ Νου»
|REUTERS/Albert Gea

Ο Τσάβι και το «φάντασμα» του Γκουαρντιόλα

Sportscaster Sportscaster 9 Νοεμβρίου 2021, 15:32

Τέτοια υποδοχή προπονητή, τόσο μαζική και τόσο θερμή, η Βαρκελώνη δεν θυμάται άλλη. Ούτε τον Μάιο του 1988, όταν ο λατρεμένος των «μπλαουγκράνα», Γιόχαν Κρόιφ, επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα ως τεχνικός, δεν είχε γίνει «πάρτι» σαν αυτό με το οποίο χθες (Δευτέρα) οι Καταλανοί καλωσόρισαν τον Τσάβι Ερνάντεθ. Το «Καμπ Νου» άνοιξε για χάρη του -κάτι που δεν συνηθίζεται σε παρουσιάσεις προπονητών- και πάνω από 25.000 οπαδοί πλήρωσαν εισιτήριο (σε συμβολική τιμή) για να τον προϋπαντήσουν με τραγούδια και συνθήματα.

«Δεν υπόσχομαι τίτλους, αλλά θέαμα. Ο στόχος μου είναι να γεμίσω ένα γήπεδο που ήταν άδειο την τελευταία σεζόν», είχε τονίσει -τότε- στις προγραμματικές του δηλώσεις ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης Μπαρτσελόνα. Ο Τσάβι μίλησε και για τρόπαια. Ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι το πρώτο του μέλημα είναι να ξαναβρεί η ομάδα το dna της: αυτό που κληρονόμησε από τον θρυλικό Ολλανδό. Πριν πατήσει το πόδι του στο χορτάρι, οι τηλεοπτικές κάμερες εστίασαν σε ένα πατάκι, το οποίο είχε στρωθεί στο τέλος της σκάλας που οδηγεί στον αγωνιστικό χώρο. Εγραφε «Salid y disfrutad» (Βγείτε έξω και απολαύστε το). Είναι η ιστορική προτροπή του Κρόιφ προς τους παίκτες που κατέκτησαν το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της Μπαρτσελόνα, το 1992 στο «Γουέμπλεϊ».

Μαζί με τον Λιονέλ Μέσι, ο Τσάβι είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες σεζόν (17) στο «Καμπ Νου». Από το 1998 έως το 2015 κέρδισε 25 τρόπαια – παραμένει ο πιο πολυνίκης καταλανός παίκτης. Αν συνυπολογίσουμε και τη μαθητεία του στη «Μασία», από τα 11 του χρόνια, έζησε στην Μπαρτσελόνα σχεδόν δυόμισι δεκαετίες. Τη γνωρίζει από την καλή και από την ανάποδη. Πρωταγωνίστησε στις πιο περήφανες μέρες της, αλλά ήταν παρών και στη «μαύρη» πενταετία της (2000-2004).

Το 2015, που έφυγε από τη Βαρκελώνη για να κλείσει τη μυθική του καριέρα στο Κατάρ, άφησε την αγαπημένη του ομάδα καθισμένη αναπαυτικά στο θρόνο της. Είχε, μόλις, κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ -για τελευταία φορά μέχρι σήμερα-, το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ισπανίας, και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Το ρόστερ της ήταν υπερπλήρες, και τα ταμεία της γεμάτα. Εξήμισι χρόνια μετά, η επιστροφή του τη βρίσκει σε εντελώς διαφορετική κατάσταση: σε βαθιά αγωνιστική κρίση, υπερχρεωμένη, αλλά και διψασμένη για νέους θριάμβους. Ολα αυτά σημαίνουν ότι η Μπαρτσελόνα θέλει χτίσιμο από την αρχή, όμως, παρά την πρόσφατη αναδιάρθρωση των χρεών της, ο Τσάβι δεν θα έχει στη διάθεσή του πολύ χρήμα (για μεταγραφές), ούτε απεριόριστο χρόνο.

Κι όμως, το μεγαλύτερό του πρόβλημα μπορεί να είναι άλλο: θα τον καταδιώκει το «φάντασμα» του Πεπ Γκουαρντιόλα. Συνέβη, λίγο ως πολύ, με όλους τους τεχνικούς που καθοδήγησαν την ομάδα από το 2012 κι έπειτα, αλλά στη δική του περίπτωση η σύγκριση θα είναι απόλυτη. Ο συνειρμός είναι αναπόφευκτος. Ο Τσάβι σπούδασε την μπάλα στη «Μασία», όπως ο Πεπ. Υπήρξε εμβληματικός παίκτης της ομάδας, όπως ο Πεπ. Οσο ακόμη έπαιζε ποδόσφαιρο, ήταν ο «εγκέφαλός» της, ο προπονητής της στον αγωνιστικό χώρο, όπως ο Πεπ. Εχει συνδέσει το όνομά του με την καλύτερη Μπαρτσελόνα ever, όπως ο Πεπ. Εκείνος ως «πρώτο βιολί», κι ο Γκουαρντιόλα ως «μαέστρος». Λατρεύτηκε από τους οπαδούς και διαθέτει έντονη προσωπικότητα, όπως ο Πεπ. Τώρα θα καθίσει στον πάγκο χωρίς αξιόλογη προπονητική εμπειρία, όπως (τότε) ο Πεπ. Γιατί, λοιπόν, να μην επαναλάβει τα κατορθώματα του Πεπ;

Ολοι βλέπουν τις ομοιότητες που βολεύουν τις μεγάλες τους προσδοκίες, όμως φαίνεται να παραγνωρίζουν μια θεμελιώδη διαφορά: το 2008 ο Γκουαρντιόλα ανέλαβε μια αξιόμαχη Μπαρτσελόνα, η οποία δύο χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Στο ρόστερ της υπήρχαν, εκτός από τον Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Πουγιόλ, ο Βίγια και, φυσικά, ο Λιονέλ Μέσι. Και στο ταμείο της, αρκετά χρήματα για να αγοράσει ο Τζουάν Λαπόρτα (ήταν και τότε πρόεδρος) όποιον παίκτη του ζητούσε ο προπονητής. Ο ίδιος ο Γκουαρντιόλα, ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι εκείνη η ομάδα – μοντέλο ήταν δημιούργημα, αποκλειστικά, της προπονητικής του σοφίας. Το επανέλαβε και λίγες μέρες προτού οριστικοποιηθεί η πρόσληψη του Τσάβι: «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Τσάβι είναι έτοιμος να αναλάβει αυτή τη θέση. Η επιτυχία, όμως, εξαρτάται πάντα από την αφοσίωση και την ποιότητα των παικτών. Η επιρροή μας στο παιχνίδι είναι πολύ μικρότερη από αυτή που ο κόσμος πιστεύει ότι έχουμε. Σχεδόν όλα εξαρτώνται από την ποιότητα των ποδοσφαιριστών».

Αλλωστε, αυτό που συνέβη με τον Γκουαρντιόλα είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Η επιτυχία του «πειράματος» της Μπαρτσελόνα ώθησε πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους στην απόφαση να τη μιμηθούν, και να εμπιστευθούν κάποιον από τους «ήρωες της εξέδρας» τους που δεν είχαν σπουδαία προπονητική εμπειρία, όμως οι περισσότεροι το μετάνιωσαν πικρά. Μόνον η Ρεάλ Μαδρίτης δικαιώθηκε, με την επιλογή του Ζινεντίν Ζιντάν. Εν μέρει, και η Γιουβέντους με τον Αντόνιο Κόντε. Ο Λάμπαρντ στην Τσέλσι, ο Κόβατς στην Μπάγερν, ο Γκιγκς (και τώρα ο Σόλσκιερ) στη Γιουνάιτεντ, ο Γκατούζο, ο Ιντζάγκι και ο Ζέεντορφ στη Μίλαν, ή ο Πίρλο στη Γιουβέντους, απέτυχαν παταγωδώς.

Ούτε οι επτά τίτλοι που κατέκτησε ως προπονητής της Αλ Σαντ εγγυώνται την επιτυχία του 41χρονου Τσάβι στη νέα του δουλειά. Αλλά είναι βέβαιο, ότι υπό την καθοδήγησή του η Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσει να «θυμηθεί» τις ποδοσφαιρικές της αξίες που την έκαναν τόσο ξεχωριστή. Γιατί αυτές έχει διδαχθεί από παιδί και ο ίδιος Τσάβι. Τα «τρία p»: posesión (κατοχή), posición (θέση), precisión (ακρίβεια). Το πρέσινγκ. Τη δημιουργία υπεραριθμιών. Τη φιλοσοφία του Κρόιφ, ότι το ποδόσφαιρο είναι χώρος και χρόνος, και πως όλα είναι ζήτημα IQ. Την εφάρμοσε και ο ίδιος, καλύτερα από κάθε άλλον, ως παίκτης. Τον Μάρτιο του 2018 εξηγούσε στο γαλλικό περιοδικό So Foot: «Δεν ήμουν δυνατός σαν τον Ρονάλντο, δεν μπορούσα να ντριμπλάρω τέσσερις αντιπάλους μου ταυτοχρόνως, όπως ο Μέσι, δεν έτρεχα τόσο γρήγορα, όσο ο Εμπαπέ. Επρεπε να χρησιμοποιήσω το μυαλό μου για να παίξω ποδόσφαιρο». Και από το 2019 τη δίδασκε στο Κατάρ, στην πρώτη του δουλειά ως προπονητής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τσάβι θα χρειαστεί χρόνο. Ακόμη και η Μπαρτσελόνα του Κρόιφ, την πρώτη σεζόν με τον Ολλανδό στο τιμόνι της κέρδισε μόνο ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Τη δεύτερη, ένα Κύπελλο Ισπανίας. Τα σπουδαία ήρθαν αργότερα: τέσσερα πρωταθλήματα στη σειρά (1991–1994) και το πρώτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών (1992).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...