297
Ο δράστης που προκάλεσε τον θάνατο στη γέφυρα του Λονδίνου | CreativeProtagon

Ο τρομοκράτης του Γουεστμίνστερ είχε πάρει αναβολικά πριν από την επίθεση

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 21:23
Ο δράστης που προκάλεσε τον θάνατο στη γέφυρα του Λονδίνου
|CreativeProtagon

Ο τρομοκράτης του Γουεστμίνστερ είχε πάρει αναβολικά πριν από την επίθεση

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 21:23

Ο 52χρονος Χαλίντ Μασούντ, που στις 22 Μαρτίου έπεσε στο Γουεστμίνστερ με ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς σκοτώνοντας τέσσερις πολίτες και κατόπιν μαχαίρωσε θανάσιμα έναν αστυνομικό, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, είχε κάνει χρήση αναβολικών στεροειδών πριν εξαπολύσει την επίθεση. Αυτό έγινε γνωστό τη Δευτέρα κατά την ακροαματική διαδικασία σε ένα δικαστήριο του Λονδίνου.

Η επίθεση ήταν η πρώτη από πέντε επιθέσεις που διαπράχθηκαν πέρσι στη Βρετανία και σύμφωνα με τις Αρχές σχετίζονταν με τρομοκρατία.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Μασούντ είχε πάρει αναβολικά στεροειδή ώρες ή μέρες πριν από τον θάνατό του, ενώ τονίζεται ότι: «Εχει δοθεί εντολή για τη διενέργεια μιας πιο εξειδικευμένης τοξικολογικής εξέτασης για την εκπόνηση μιας έκθεσης που θα διευκρινίζει πώς η χρήση στεροειδών μπορεί να επηρέασε τον Χαλίντ Μασούντ».

Ο δικηγόρος Γκάρεθ Πάτερσον, νομικός εκπρόσωπος των συγγενών τεσσάρων από εκ των θυμάτων, επέκρινε εταιρείες πληροφορικής για τη στάση τους αναφορικά με την κρυπτογράφηση και την αποτυχία τους να αφαιρούν υλικό που προωθεί ριζοσπαστικοποίηση από τις πλατφόρμες και ιστοτόπους τους.

Ο Πάτερσον δήλωσε ότι οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν απαντήσεις για το πώς ο Μασούντ, γνωστός στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες MI5, ριζοσπαστικοποήθηκε και γιατί λίγο πριν από την επίθεση που διέπραξε, μπόρεσε να κοινοποιήσει ένα έγγραφο με εξτρεμιστικό περιεχόμενο μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

Η Αστυνομία έχει αναφέρει ότι ο Μασούντ, βρετανός πολίτης που είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ, σχεδίασε και εξαπέλυσε μόνος του την επίθεση. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, όμως η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε στοιχεία που να συνδέουν τον Μασούντ με το Ισλαμικό Κράτος ή την αλ Κάιντα.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στην MI5 για συνδέσεις με εξτρεμιστές το διάστημα μεταξύ 2010 και 2012, αλλά οι Αρχές έκριναν ότι δεν συνιστούσε απειλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...