873
Πιστοί μουσουλμάνοι στην προσευχή της Παρασκευής στο τέμενος Μπαϊτούλ Φατούχ στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Η ριζοσπαστικοποίηση του Μασούντ φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα κενά ασφαλείας στη Βρετανία | REUTERS/Peter Nicholls

Δεν ήταν «μοναχικός λύκος» ο Χαλίντ Μασούντ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2017, 10:09
Πιστοί μουσουλμάνοι στην προσευχή της Παρασκευής στο τέμενος Μπαϊτούλ Φατούχ στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Η ριζοσπαστικοποίηση του Μασούντ φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα κενά ασφαλείας στη Βρετανία
|REUTERS/Peter Nicholls

Δεν ήταν «μοναχικός λύκος» ο Χαλίντ Μασούντ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2017, 10:09

To σενάριο ότι ο Χαλίντ Μασούντ, ο 52χρονος τρομοκράτης που σκόρπισε τον θάνατο το μεσημέρι της Τετάρτης στο Λονδίνο, ήταν «μοναχικός λύκος», ενήργησε δηλαδή μόνος του, είναι βολικό, αλλά όχι αληθές. Αυτό υποστηρίζει ο Independent σε ένα αποκλειστικό του ρεπορτάζ για τη διπλή επίθεση στο κοινοβούλιο της Βρετανίας.

Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους της ασφάλειας που εκτιμούν ότι ο Χαλίντ Μασούντ δεν ήταν ένας «μοναχικός λύκος» καθώς άλλα άτομα έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στη μύησή του όσο και στην προετοιμασία των επιθέσεων από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Ο ισχυρισμός ότι ο γεννημένος στη Βρετανία 52χρονος, ο οποίος στη συνέχεια ασπάστηκε το Ισλάμ, πιθανότατα ήταν μέρος μίας ευρύτερης συνωμοσίας, προέκυψε από το γεγονός ότι η αστυνομία προχώρησε σε 11 συλλήψεις σε επιδρομές σε όλη τη χώρα, με δύο από αυτές -συμπεριλαμβανομένης μίας γυναίκας- να περιγράφονται από τις αρχές ως «σημαντικές» για την έρευνα.

2017-03-24T154657Z_1922859089_RC199D065250_RTRMADP_3_BRITAIN-SECURITY-ISLAMICSTATE

Η αστυνομία συνεχίζει να αναζητά συνεργάτες του Μασούντ οι οποίοι πιστεύεται ότι συνδέονται με τις επιθέσεις στο Γουεστμίνστερ.

Το ρεπορτάζ του Independent αναφέρει ότι όπως προέκυψε, ο 52χρονος τρομοκράτης χρησιμοποίησε την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Whatsapp λίγα μόλις λεπτά προτού οδηγήσει το νοικιασμένο γκρι Huyndai στα κάγκελα του Παλατιού του Γουέστμινστερ. Ενας αριθμός που είχε καταχωρηθεί σε μία από τις προηγούμενες διευθύνσεις του ήταν σε λειτουργία στις 14:37 την Τετάρτη, ενώ οι αρχές της Βρετανίας άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για την επίθεση μόλις 3 λεπτά αργότερα.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιο άτομο συνόδευε τον Μασούντ στη δολοφονική επίθεση στην οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα.

Δικαστικές αρχές πιστεύουν ότι ο χρόνος και η σειρά με την οποία έγινε η ριζοστικοποίηση του Χαλίντ Μασούντ θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες ως προς το τι ακριβώς εκτυλίχθηκε.

Οπως έχει γίνει γνωστό ο Μασούντ είχε γίνει γνωστός τόσο στην MI5 όσο και στη Σκότλαντ Γιαρντ στο παρελθόν λόγω των σχέσεων που είχε αναπτύξει με γνωστούς εξτρεμιστές, οι αρχές όμως επιμένουν ότι δεν είχε εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Oσον αφορά στη ριζοσπαστικοποίηση του, εικάζεται ότι αυτή ξεκίνησε όταν άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής αγγλικών στη Σαουδική Αραβία το 2005. Αλλοι αναλυτές ωστόσο επιμένουν ότι ο δρόμος προς την τρομοκρατία άνοιξε όταν ο Χαλίντ Μασούντ φυλακίστηκε για βίαια αδικήματα: αφού έγινε μουσουλμάνος και αμέσως μετά τη δεύτερη αποφυλάκισή του το 2003, ο Χαλίντ Μασούντ παντρεύτηκε τη μουσουλμάμα Φαρζάνα Μαλίκ. Επειτα πήγε στη Σαουδική Αραβία.

«Η βασιλική πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας διασαφηνίζει ότι ο Μασούντ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι τον Νοέμβριο του 2006 και Απρίλιο του 2008 μέχρι τον Απρίλιο του 2009, όταν εργαζόταν ως δάσκαλος Αγγλικών, αφού πρώτα είχε λάβει βίζα εργασίας», ανακοίνωσε η πρεσβεία. «Οσο βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία δεν εμφανίστηκε στο ραντάρ των αρχών και δεν είχε ποινικό μητρώο».

Ο Independent αναφέρει ότι ο λόγος για τον οποίο ο Μασούντ πήγε στη Σαουδική Αραβία ήταν το αυξανόμενο ενδιαφέρον του για το φονταμενταλιστικό Ισλάμ. Ετσι, οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να συνάντησε εκεί εξτρεμιστές και έκτοτε να διατήρησε επαφές μαζί τους.

Αναφερόμενο στο παρελθόν του, το άρθρο υπενθυμίζει ότι ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης στο Λονδίνο, είχε εμπλακεί σε μία σειρά από εγκληματικές πράξεις, ενώ χρησιμοποιούσε και ψευδώνυμα. Όσον αφορά στις δύο από τις καταδίκες του, αυτές σχετίζονταν με περιστατικά επίθεσης με μαχαίρι, ενώ είχε συλληφθεί και άλλες φορές για επιθετικές ενέργειες.

Παντρεμένος με τρία παιδιά πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του, ενώ η αλλαγή της θρησκείας έφερε αλλαγές και στο φιλικό του περιβάλλον με τον 52χρονο να προτιμά να συναναστρέφεται με όσους μοιράζονταν την συντηρητική του ερμηνεία για το Ισλάμ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο δράστης περνούσε πολλές ώρες κλεισμένος στο σπίτι και στο Διαδίκτυο με την αστυνομία να ερευνά το ενδεχόμενο να στράφηκε προς την τρομοκρατία μέσω αυτού και να κατάσχει τους υπολογιστές και τα τάμπλετ τόσο του ίδιου όσο και των υπόλοιπων συλληφθέντων.

To Διαδίκτυο και το ISIS

Το ρεπορτάζ του Independent στέκεται ιδιαίτερα στο κεφάλαιο του Διαδικτύου, εξηγώντας ότι και σε μία σειρά επιθέσεων που είχαν αποδοθεί σε «μοναχικούς λύκους» αποκαλύφθηκε αργότερα ότι είχαν ενορχηστρωθεί από το Internet από διαχειριστές του Ισλαμικού Κράτους. Ως παραδείγματα μάλιστα φέρνει τρία χαρακτηριστικά περιστατικά. Έναν Σύρο, πέρυσι στη Γερμανία, που ανατινάχτηκε έξω από ένα καφέ, και έναν Πακιστανό που επιτέθηκε μέσα σε τρένο σε μία οικογένεια, ο οποίος, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, είχε λάβει οδηγίες πώς να κάνει την επίθεση. Ταυτόχρονα, σημειώνει, ότι παρόμοιο σενάριο έλαβε χώρα και στη Γαλλία όταν δύο νέοι με καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική έκοψαν το λαιμό ενός 85χρονου ιερέα, αλλά και στο Παρίσι, όταν μία ομάδα γυναικών προσπάθησε να ανατινάξει ένα αυτοκίνητο έξω από την Παναγία των Παρισίων.

Τις δύο μέρες που ακολούθησαν την επίθεση στο Λονδίνο, η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις γυναίκες και εφτά άντρες που έχουν ηλικία από 21 έως 58 ετών.

Από αυτούς, δύο άντρες που συνελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ και ένας άντρας που συνελήφθη στο Μάντσεστερ βρίσκονται ακόμα υπό κράτηση καθώς θεωρούνται ύποπτοι για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών.

Από τις συλλήψεις που έγιναν στο Μπέρμιγχαμ, η μία ήταν σε σπίτι στο ίδιο ακίνητο που ζούσε κάποτε ο Μασούντ. «Ένας άντρας από τη Σαουδική Αραβία ζούσε σε αυτή τη διεύθυνση με τη σύζυγό του και τέσσερα παιδιά, όλα κάτω των 15. Ζούσε εκεί λιγότερο από έναν χρόνο», είπε ο γείτονας.

Παράλληλα, η αστυνομία έρευνά, από το πρωί της Παρασκευής, τρία αυτοκίνητα που εντόπισε σε σπίτι στο Μπέρμιγχαμ, ενώ στο σπίτι που ζούσε ο Μασούν με μία γυναίκα μέχρι πέρυσι τα Χριστούγεννα, συνελήφθη ένας άντρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...