464
Ο Τραμπ έχει μιλήσει για προδοσία - ποιος είναι λοιπόν ο ένοχος; | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ ψάχνει να βρει τον «προδότη» που έγραψε στους NY Times

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2018, 15:26
Ο Τραμπ έχει μιλήσει για προδοσία - ποιος είναι λοιπόν ο ένοχος;
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ ψάχνει να βρει τον «προδότη» που έγραψε στους NY Times

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2018, 15:26

Περισσότερο σασπένς από τις περιστάσεις του φόνου σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα δημιουργεί συνήθως η αποκάλυψη του δολοφόνου.

Στην Ουάσιγκτον, μετά τη δημοσίευση του ανώνυμου άρθρου για το πώς ένα μέρος των υπουργών και άλλων στενών συνεργατών του κ. Τραμπ αγωνίζεται να κρατήσει τη χώρα ανεπηρέαστη από τις παράλογες αποφάσεις του προέδρου, το μόνο ερώτημα που ακούγεται είναι: «ποιος το έγραψε;»

Η λίστα των ονομάτων μεγαλώνει μαζί με τη λίστα των διαψεύσεων που ακούγονται από τους υπόπτους – και τα ονόματα είναι βαριά και φτάνουν πάρα πολύ ψηλά, ακόμη και μέσα στον Λευκό Οίκο.

Ενώ ο Τραμπ μίλησε ανοιχτά για «προδοσία», οι  New York Times σημειώνουν ότι ο Λευκός Οίκος έχει μια λίστα 12 υπόπτων. Από την προεδρία άρχισαν τα τηλέφωνα σε υπουργεία και κυβερνητικούς φορείς για να μάθει τον ένοχο, αλλά όπως είναι φυσικό χωρίς αποτέλεσμα.

Ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς κάλεσε μάλιστα τον ανώνυμο συντάκτη να δείξει εντιμότητα και να παραιτηθεί.

Ηταν όμως ο Πενς ένα από τα ονόματα που ακούστηκαν πολύ ως ο άγνωστος συντάκτης. Αφορμή η χρήση στο άρθρο της σπάνιας λέξης «lodestar» («αστέρι-οδηγός») που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο αντιπρόεδρος.

Οι γλωσσικοί ντετέκτιβ στα κοινωνικά δίκτυα είχαν παρατηρήσει ακόμη ότι το ύφος του άρθρου είναι υπερβολικά δημοσιογραφικό με αρκετά κλισέ. Είναι πιθανόν οι New York Times να «χτένισαν» το ύφος για να μην παραπέμπει σε κανένα συγκεκριμένα, αλλά και αυτό είναι μια εικασία.

Πάντως, ο ένας μετά τον άλλο, υπουργοί, επικεφαλής υπηρεσιών και κορυφαίοι σύμβουλοι έσπευσαν όχι απλά να διαψεύσουν ότι  μπορεί να είναι οι συντάκτες αλλά και το πνεύμα του κειμένου. Κάποιοι καταδίκασαν και διέψευσαν, άλλοι όμως δεν ήταν τόσο πειστικοί στην αποποίηση της ευθύνης.

Ποιος λέει ότι δεν το έκανε λοιπόν;

  • Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που τονίζει «δεν είμαι εγώ».
  • Ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις
  • Ο υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν που θεωρεί ότι το θέμα είναι «για γέλια».
  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς
  • Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν
  • Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον
  • Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Νταν Κόουτς
  • Πολλοί ακόμη υπουργοί και αξιωματούχοι στον πυρήνα ή στην περιφέρεια του Λευκού Οίκου.

Σε ένα Λευκό Οίκο που έχει ψύχωση με τις διαρροές πληροφοριών και την (ανύπαρκτη) εμπιστευτικότητα, ο εντοπισμός του ανώνυμου έχει ανέβει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες.

Μια προωθημένη ιδέα για τον εντοπισμό είχε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι: να κάνουν οι ύποπτοι τεστ πολυγράφου για να δούμε αν ψεύδονται ή όχι. Οι New York Times γράφουν ότι σαν ιδέα αυτό κυκλοφόρησε και μεταξύ συμβούλων του προέδρου.

Μια άλλη ιδέα: οι ένορκες καταθέσεις που θα πρέπει να υπογράψουν οι ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, σε περίπτωση που θα χρειαστούν σε δικαστήριο. Αν μη τι άλλο, για να έχουν την απειλή των κυρώσεων λόγω ψευδορκίας.

Τουλάχιστον ο πρόεδρος έχει τη συμπαράσταση της Πρώτης Κυρίας, Μελάνια Τραμπ, που έσπευσε να πάρει το μέρος του. Ισως αυτό να αποκλείει ένα όνομα..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...