597
Ο ενρίκο Λέτα (δεύτερος από αριστερά) και ο Ρομάνο Πρόντι (τρίτος από αριστερά) στη διάρκεια συζήτησης στο Summer School Πολιτικών Επιστημών. Μετά ήρθε το «κράξιμο» | youtube

Οταν ο Πρόντι και ο Λέτα τρολάρουν με «Despacito» τον… Ρέντσι!

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2017, 07:00
Ο ενρίκο Λέτα (δεύτερος από αριστερά) και ο Ρομάνο Πρόντι (τρίτος από αριστερά) στη διάρκεια συζήτησης στο Summer School Πολιτικών Επιστημών. Μετά ήρθε το «κράξιμο»
|youtube

Οταν ο Πρόντι και ο Λέτα τρολάρουν με «Despacito» τον… Ρέντσι!

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2017, 07:00

Επρόκειτο για ένα σκέρτσο, για ένα show με το οποίο επέλεξαν να κλείσουν τις εργασίες του Summer School Πολιτικών Επιστημών που διοργανώνεται από το 2015 με πρωτοβουλία του Ενρίκο Λέτα. Αλλά σίγουρα προκαλεί αίσθηση όταν δύο πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας, δύο αξιόλογοι, μετρημένοι και σεβάσμιοι ανά την Ευρώπη και τον κόσμο πολιτικοί, δίνουν μια συνέντευξη και για σχεδόν μία ώρα τρολάρουν τον «σύντροφο» και ομόλογό τους και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματός (PD) που επιθυμεί να αναλάβει εκ νέου τα ηνία της χώρας και δεν είναι άλλος από τον Ματέο Ρέντσι.

Ενώπιον εκατοντάδων νέων Ιταλών και Ιταλίδων που φιλοδοξούν να ασχοληθούν με τα κοινά, ο Ενρίκο Λέτα και ο Ρομάνο Πρόντι, με διάθεση ανάλαφρη αλλά και καυστική, αστειεύτηκαν για την παράδοση της εξουσίας από τον Λέτα στον Ρέντσι το 2014, έπειτα από την σχεδόν πραξικοπηματική απομάκρυνση του πρώτου από τον δεύτερο, και τραγούδησαν στο ρυθμό του διάσημου «Despacito» μερικούς στίχους για το διόλου απίθανο πρόωρο τέλος του Δημοκρατικού Κόμματος: «Ήταν ένα ωραίο όνειρο αλλά έχει ήδη εξαφανιστεί / Tον Απρίλιο κινδυνεύει και το κόμμα να χαθεί», τραγούδησαν (σε ελεύθερη μετάφραση) οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, εν όψει των γενικών εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2018.

«Πότε ιδρύθηκε το PD;  Και ποια χρονιά θα διαλυθεί; Αυτό είναι πιο εύκολο» να προβλεφθεί, πρόσθεσε ο Πρόντι για το κόμμα στην ίδρυση του οποίου είχε πρωτοστατήσει το 2007. Οι δύο πολιτικοί σίγουρα δεν ξέχασαν πότε ιδρύθηκε το PD. Αλλά αποτελεί γεγονός πως έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα όπως αυτό έχει μεταλλαχθεί υπό την ηγεσία του Ρέντσι. Δεν διαθέτουν πια ούτε κάρτα μέλους ενώ για να εξηγήσουν τις όποιες σχέσεις τους με τους Δημοκρατικούς χρησιμοποιούν τη μεταφορά του camping με τον Λέτα να μιλάει για δύο «κατασκηνωτές» με σακίδιο ελαφρύ στην πλάτη που έχουν στήσει τη σκηνή τους μακριά, πολύ μακριά, το δυνατόν μακρύτερα, από την έδρα του PD.

Υπέρ του Τζεντιλόνι για την πρωθυπουργία 

Αλλά ο Λέτα δεν ξεχνά επίσης ότι ελάχιστες ημέρες πριν αναγκαστεί να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, έπειτα από το εσωκομματικό πραξικόπημα του «συντρόφου» Ματέο, ο Ρέντσι τον διαβεβαίωνε πως δεν έχει κανέναν λόγο για ν’ ανησυχεί. «Ενρίκο, μείνε ήσυχος. Δεν θέλω να πάρω τη θέση σου», είχε τονίσει στο twitter o πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, έναν μήνα πριν καταλήξει να αναλάβει τελικά την εξουσία. Και για τον λόγο αυτόν ο Λέτα δηλώνει ξεκάθαρα πως η καλύτερη επιλογή για την Ιταλία είναι «μια δεύτερη θητεία» του σημερινού εντολοδόχου πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι.

Αν υπάρχει κάτι ακόμα που ο Λέτα αδυνατεί να συγχωρέσει στον Ρέντσι είναι το γεγονός ότι ανάστησε πολιτικά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Είναι απίστευτο αλλά θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις επόμενες εκλογές», προέβλεψε . Ο Πρόντι, από την πλευρά του, θυμήθηκε και υπενθύμισε στους Ιταλούς τον σάλο που είχε προκληθεί ανά την Ευρώπη όταν ο «Καβαλιέρε» της ιταλικής πολιτικής σκηνής αποκάλεσε «Κάπο» (των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης) τον Μάρτιν Σουλτς. «Επρόκειτο για κάτι το καταστροφικό, και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει όριο», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.  

Αλλά η ημέρα των εκλογών δεν αργεί και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι. Ο Λέτα φοβάται μην τυχόν επέλθει «το χάος» και καταλήξει η Ιταλία να είναι «μια χώρα ακυβέρνητη μ’ ένα κοινοβούλιο σαν τη Σομαλία, όπου θα ξεσπάσει ένας συμμοριτοπόλεμος»«Τι θα κάνουμε μ’ αυτόν τον εκλογικό νόμο; Επικρατεί το απόλυτο χάος», πρόσθεσε ο βετεράνος Πρόντι.

Αλλά υπάρχει ελπίδα για την Ιταλία. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει ο Λέτα, ο οποίος απέχει από τις όποιες εσωκομματικές διαμάχες του Δημοκρατικού Κόμματος, ενισχύει το δίκτυο υψηλών επαφών του και αφιερώνει όλες τις δυνάμεις του στους νέους, πεπεισμένος πως μεταξύ όλων όσοι συμμετείχαν σ’ αυτό το δικό του Summer School, υπάρχει ο μελλοντικός (ή η μελλοντική) πρωθυπουργός της Ιταλίας. «Τι θέλω να κάνω εγώ; Να κρατήσω αναμμένο ένα κερί, για να γνωρίζει ο κόσμος ότι κάπου στην Ιταλία εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα μια φλόγα αξιών και κοινής λογικής», προσδιόρισε ο μετριοπαθής Ιταλός πολιτικός.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...