275
Τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Παρίσι | Wikimedia Commons

Πωλητήριο στα γραφεία τους βάζουν οι γάλλοι Σοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2017, 13:47
Τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Παρίσι
|Wikimedia Commons

Πωλητήριο στα γραφεία τους βάζουν οι γάλλοι Σοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2017, 13:47

Φορτωμένα με αναμνήσεις δοξασμένων ημερών -ημερών όμως που πέρασαν ανεπιστρεπτί ύστερα και από τις δύο τελευταίες εκλογές- πωλούνται τα γραφεία του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το πάλαι ποτέ κραταιό PS αναζητά πλέον εναγωνίως πόρους, έχοντας συρρικνωθεί σε κόμμα μονοψήφιων ποσοστών.

Τα γραφεία στην ακριβή οδό Σολφερινό, στο περίφημο Εβδομο διαμέρισμα του Παρισιού, αγοράστηκαν το 1980, όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν κεντρικός πυλώνας της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Ενα χρόνο αργότερα, με τη θριαμβευτική νίκη του Φρανσουά Μιτεράν, θα κατακτούσε και την εξουσία. Ομως πολλά άλλαξαν έκτοτε -ακόμα και το 2012 οπότε ο Φρανσουά Ολάντ κέρδιζε την προεδρία.

Την Τρίτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να βάλει πωλητήριο, αν και δεν ανακοίνωσε την τιμή που ζητά, ίσως και για να μην αποθαρρύνει τους υποψήφιους αγοραστές. Εκτιμήσεις στον Τύπο μιλούν για μια τιμή μεταξύ 40 και 70 εκατ. ευρώ.

Το PS αναζητά πλέον έναν τουλάχιστον αξιοπρεπή αγοραστή – δεν θα ήθελε να δει το κτίριο να πέφτει σε χέρια που δεν πρέπει. Αναζητά και νέους χώρους, πιθανόν στα προάστια.

Τα 3.000 τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου είναι σήμερα πολλά για ένα εκλογικά αποδυναμωμένο κίνημα.

Η πρόσφατη συντριβή στις βουλευτικές εκλογές, όπου από τις 284 έδρες το κόμμα υποχώρησε στις 31, σημαίνει και δραστική περικοπή της κρατικής ενίσχυσης.

Κοινοβουλευτικά ισχυρό, το κόμμα έλαβε 25 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο (2012-2017), αλλά στην προσεχή πενταετία το ποσό θα πέσει στα 7 εκατ. ευρώ. Η πώληση ήταν μόνοδρομος, παραδέχονται και στο κόμμα.

Πέρα από τους οικονομικούς, υπάρχουν και οι πολιτικοί λόγοι, γράφει ο Monde. Μετά από την συντριβή ακολούθησε – και συνεχίζεται- μακρά περίοδος ενδοσκόπησης  και επανασύνδεσης με το εκλογικό σώμα. Πώς θα στείλει το κόμμα αυτό το μήνυμα αν εξακολουθεί να στεγάζεται σε μια ακριβή συνοικία της πρωτεύουσας;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...