488
Ο Μάικλ Κόεν μετά την κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσή του | REUTERS/Carlos Barria

Ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ «πυροβολεί» τον «ρατσιστή και απατεώνα» πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2019, 14:59
Ο Μάικλ Κόεν μετά την κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσή του
|REUTERS/Carlos Barria

Ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ «πυροβολεί» τον «ρατσιστή και απατεώνα» πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2019, 14:59

Στην πολιτική και ποινική σαπουνόπερα της διερεύνησης των δοσοληψιών του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, έχουμε πια φτάσει στο σημείο όπου ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ στρέφεται εναντίον του.

Ο Μάικλ Κόεν ήταν επί σειρά ετών προσωπικός δικηγόρος και -όπως επαιρόταν- fixer του Τραμπ, δηλαδή άνθρωπος εμπιστοσύνης για όλες τις δύσκολες (ή βρώμικες) δουλειές.

Σήμερα ο Κόεν, που κάποτε έλεγε ότι θα ήταν καλύτερα να πυροβολήσουν τον ίδιο αντί για τον Τραμπ, δηλώνει ανυπόμονος να μιλήσει για τον πρώην εντολέα του ενώπιον του Κογκρέσου

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, έπειτα από εννέα ώρες κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσης στην Επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες Πληροφοριών, ο Κόεν ανήγγειλε πως σήμερα Τετάρτη θα εκθέσει δημόσια τους λόγους για τους οποίους οι Αμερικανοί πρέπει να πιστέψουν τον ίδιο και όχι τον πρόεδρο.

Ο Κόεν αναμένεται να αφηγηθεί άγνωστα περιστατικά για να καταδείξει τα «ψέματα, τον ρατσισμό και την απιστία» του Τραμπ όσο ήταν ο εξ απορρήτων του μεγιστάνα, αλλά και να δώσει «αποδεικτικά στοιχεία για την εγκληματική συμπεριφορά του», αφότου ο Τραμπ έγινε πρόεδρος.

Θα πει ακόμη ότι ήταν σε γνώση του Τραμπ η υπόγεια συνεργασία συμβούλου του Ρότζερ Στόουν με το Wikileaks του Τζούλιαν Ασανζ κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Στόουν είχε ενημερώσει τον Ιούλιο του 2016 τον Τραμπ ότι ο ιστότοπος του Ασανζ θα δημοσίευε email του Δημοκρατικού Κόμματος και της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον. Το τηλεφώνημα έγινε 1-2 ημέρες πριν από τη δημοσίευση του υλικού και ο Κόεν ήταν αυτήκοος μάρτυρας της συνομιλίας. «Τέλειο δεν θα ήταν;» ήταν η αντίδραση του Τραμπ στην επικείμενη δημοσίευση.

Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Κόεν να πει ψέματα στο Κογκρέσο ότι «δεν υπάρχουν επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία». Ο Κόεν θα πει ότι δεν του ζήτησε ευθέως να πει ψέματα, «γιατί δεν λειτουργεί έτσι».

Αναμένεται ακόμη να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις πληρωμές με σκοπό να εξαγοραστεί η σιωπή δύο γυναικών που διατείνονται πως είχαν σεξουαλικές συνευρέσεις με τον σημερινό πρόεδρο πριν από χρόνια. Ακόμη θα μιλήσει για τις προσπάθειες του μεγιστάνα να κλείσει συμφωνία για ένα ακίνητο στη Μόσχα ακόμη και την περίοδο που διεξήγαγε εντατικά την προεκλογική του εκστρατεία, τον Ιούνιο του 2016.

Υπονοούμενα κατά του μάρτυρα

Μετά την κατάθεση του Κόεν στην Επιτροπή της Γερουσίας, ο Ματ Γκέιτς, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων που εκλέγεται στη Φλόριντα και είναι ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, υπονόησε μέσω Twitter ότι σύντομα θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται πράγματα για την προσωπική ζωή του Κόεν.

«Ξέρουν η γυναίκα σου και ο πεθερός σου για τις φίλες σου;», έγραψε αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για το τι θα ακολουθήσει. (Αργότερα έσβησε το tweet). Ο Γκέιτς δεν είναι μέλος της επιτροπής όπου θα γίνει η δημόσια ακρόαση του Κόεν, άρα δεν θα είναι σε θέση να του κάνει ερωτήσεις.

Αλλά και ο Λευκός Οίκος αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Κόεν χαρακτηρίζοντας «γελοίο» το ενδεχόμενο «να πιστέψει κανείς έναν καταδικασμένο ψεύτη όπως ο Κόεν» και «θλιβερό» το γεγονός ότι του δίνεται «άλλη μια ευκαιρία να διασπείρει τα ψεύδη του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...