597
O ρώσος πρόεδρος σηκώνει τα χέρια απέναντι στις καταγγελίες του #metoo | REUTERS/Sergei Karpukhin

Ο Πούτιν τα έβαλε με το #MeToo

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2018, 21:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 7/6/2018, 22:27
O ρώσος πρόεδρος σηκώνει τα χέρια απέναντι στις καταγγελίες του #metoo
|REUTERS/Sergei Karpukhin

Ο Πούτιν τα έβαλε με το #MeToo

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2018, 21:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 7/6/2018, 22:27

Eπικριτικός απέναντι στο κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης εμφανίστηκε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνομιλώντας με τους ρώσους πολίτες μέσω της «απευθείας γραμμής», δηλώνοντας ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης θα πρέπει να επιλύονται σε δικαστήρια και να μη χρησιμοποιούνται ως βάση για «εκστρατείες».

«Κάποιοι άνθρωποι, ορισμένες οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων γυναικών αναπτύσσουν μια διαδικασία σε δυτικές χώρες, στο Χόλιγουντ, που αφορούν προβλήματα που χρονολογούνται πριν από δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια, δήλωσε ο κ. Πούτιν.

«Γιατί τώρα, γιατί όχι πριν από δέκα χρόνια, όταν συνέβησαν εκείνα τα γεγονότα;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στις περιόδους των καταγγελλόμενων επιθέσεων του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να μετατρέψουμε αυτά τα θέματα, ιδιαίτερα τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε πολιτική εκστρατεία», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι «σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα έχουν θεσπιστεί νόμοι για τη διευθέτηση τέτοιων διενέξεων».

Παράλληλα ανέφερε ότι «δεν έλαβε γνώση» για τις κατηγορίες που έγιναν το Μάρτιο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις του βουλευτή Λεονίντ Σλούτσκι σε βάρος γυναικών δημοσιογράφων.

Αυτό το σκάνδαλο, το πρώτο για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στη Ρωσία που αποκαλύφθηκε σε μέσα ενημέρωσης, από τη δημιουργία του κινήματος #MeToo, προκάλεσε αγανάκτηση σε πολλούς δημοσιογράφους που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το κοινοβούλιο.

Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία εμφανίζεται ως προστάτης των παραδοσιακών αξιών, με τον πρόεδρο της να καταγγέλλει μερικές φορές μια «ηθική» παρακμή στη Δύση.

Στο τέλος Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε χαρακτηρίσει «πόρνες» τις ηθοποιούς που κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση τον Γουάινσταϊν, σε σχόλια που έγιναν σε φοιτητές και δημοσιεύτηκαν από μέσα ενημέρωσης.

Το κίνημα #MeToo έχει λάβει ψυχρή υποδοχή στη Ρωσία, όπου περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης συχνά αντιμετωπίζονται με ειρωνεία.

Ο βουλευτής Σλούτσκι αντιμετώπισε τις κατηγορίες με έντονη περιφρόνηση, και έφτασε στο σημείο να συγχαρεί τον εαυτό του ότι απέκτησε «εξουσία» χάρη σε αυτό το σκάνδαλο.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Κρατικής Δούμας, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι «δεν βρήκε παραβιάσεις των κανόνων συμπεριφοράς στον Σλούτσκι».

«Δεν κουράστηκα ακόμη και τον διάδοχο μου θα τον ορίσει ο λαός» δήλωσε ο Πούτιν στην «απευθείας γραμμή»

Ο ρώσος πρόεδρος συνομίλησε την Πέμπτη για 16η φορά σήμερα με τους ρώσους πολίτες μέσω της «απευθείας γραμμής», οι οποίοι του έθεσαν πλήθος ερωτημάτων που αφορούσαν περισσότερο τη ρωσική κοινωνία και Οικονομία και λιγότερο την εξωτερική πολιτική. Η φετινή «απευθείας γραμμή», διέφερε από τις προηγούμενες ως προς το ότι στο στούντιο δεν υπήρχαν προσκεκλημένοι πολίτες, ενώ κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας αυτής συμμετείχαν ενεργά οι κυβερνήτες των περιφερειών και οι υπουργοί της ρωσικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της απευθείας αυτής επικοινωνίας, που διήρκεσε 4 ώρες και 20 λεπτά, ο ρώσος πρόεδρος απάντησε σε 79 ερωτήσεις, από τις 2,6 εκατομμύρια ερωτήσεις που είχαν υποβληθεί συνολικά.

Στην ουσία, όπως έγραψε το Reuters, ήταν μια επικοινωνία εφ’ όλης της ύλης, στην οποία ο ίδιος, απαντώντας σε ένα ερώτημα το οποίο διάβασε και το οποίο έγραφε «Βολόντια, δεν κουράστηκες ακόμη;», ακούστηκε να λέει ότι «δεν κουράστηκα για την ώρα». Δεν ήταν όμως η μοναδική στιγμή που έδωσε τον τόνο της άμεσης επικοινωνίας. Όταν ρωτήθηκε πώς ενεργεί, για παράδειγμα, όταν δεν ξέρει τι να κάνει, είπε ότι ακολουθεί των κανόνα των αυτοκινητιστών που λένε «αν δεν είσαι σίγουρος, μην προσπερνάς», προσθέτοντας ότι «το τίμημα του λάθους είναι πολύ μεγάλο για ανθρώπους που ασχολούνται με το είδος της δικής μου δραστηριότητας».

Ο ρώσος πρόεδρος δεν απέφυγε να απαντήσει και στο ζήτημα της διαδοχής του μετά το τέλος της θητείας του. Στο ερώτημα αν ετοιμάζει ήδη τον διάδοχό του για το αξίωμα του προέδρου, απάντησε ως εξής: «Πάντα το σκέφτομαι αυτό, διάδοχος με την κλασική έννοια δεν υπάρχει, θα τον ορίσει ο ρωσικός λαός, ο εκλογέας της Ρωσίας. Φυσικά όμως και σκέφτομαι ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα γενιά στελεχών, υπεύθυνων ανθρώπων, που θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη για τη Ρωσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...