505
Εμφιετζόγλου, Βελόπουλος και, πίσω, Τζήμερος, Φαήλος, Μπογδάνος: στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει μια δεξαμενή με πολύ ψάρι | CreativeProtagon

Το «ψωμί» στα δεξιά της ΝΔ

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 30 Ιανουαρίου 2023, 20:22
Εμφιετζόγλου, Βελόπουλος και, πίσω, Τζήμερος, Φαήλος, Μπογδάνος: στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει μια δεξαμενή με πολύ ψάρι
|CreativeProtagon

Το «ψωμί» στα δεξιά της ΝΔ

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 30 Ιανουαρίου 2023, 20:22

Βλέπω παντού διαφημίσεις για το κόμμα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Εντάξει, ο άνθρωπος υπήρξε κορυφαίος επιχειρηματίας, μπορεί να χρηματοδοτήσει ακόμα και καμπάνια με αερόστατα. Και φαίνεται ότι η καμπάνια αποδίδει καθώς η «Πατριωτική Ενωση» έχει αναιμικό σφυγμό σε κάποιες δημοσκοπήσεις.

Επισκέφτηκα το site του. Τι λέει ο Εμφιετζόγλου; Περίπου ό,τι και οι άλλοι του χώρου που αυτοπροσδιορίζεται ως «πατριωτικός», αν και εστιάζει περισσότερο στα εθνικά θέματα, αποφεύγοντας να αγγίξει τη woke κουλτούρα με ταυτότητες φύλου κ.λπ. Αν πάρεις το περιεχόμενο του site και του αλλάξεις την πρόσοψη, θα μπορούσες να το αποδώσεις και σε άλλους. Ομοίως, αν πάρεις αυτά που λένε ο Βελόπουλος, ο Μπογδάνος, ο Φαήλος με τον Τζήμερο, τα βάζεις άνετα στο στόμα του Εμφιετζόγλου. Θα μπορούσα να προσθέσω και τον Κασιδιάρη σε μερικά σημεία, αλλά ας μην το μπλέξουμε προσβάλλοντας τους ανθρώπους.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει μια ολόκληρη δεξαμενή με πολύ ψάρι. Πόσο να πιάνουν αθροιστικά όλοι οι παραπάνω; Να φτάνουν στο 5% με 6%; Αν μάλιστα απαγορευτεί το κόμμα Κασιδιάρη, οι εν δυνάμει ψηφοφόροι θα αναζητήσουν άλλη εκλογική καταφυγή. Μιλάμε τώρα για μια ενδιαφέρουσα μαγιά που θα μπορούσε να φουσκώσει αν έμπαινε στο ίδιο ταψί.

Ασφαλώς δεν υπάρχει περίπτωση όλοι αυτοί να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Αλλωστε κάποιοι, όπως ο Φαήλος με τον Τζήμερο, θα προτιμούσαν να κοιτάξουν περισσότερο προς τη ΝΔ παρά προς τους υπόλοιπους. Για ποιο λόγο, ας πούμε, να μπει ο Βελόπουλος σε ένα τέτοιο κόλπο αν δεν το ελέγχει ο ίδιος; Ομως, όπως και αν το δεις, δεν μπορείς να διαφωνήσεις: αν υπήρχε μια χαρισματική προσωπικότητα που θα έπειθε όλους αυτούς να μπουν κάτω από κοινή σημαία, ενδεχομένως να έφτιαχναν μια υπολογίσιμη κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό. Το κοινό είναι εκεί έξω και θα πετούσε ψηλά τη σκούφια του σε μια συνεύρεση του «πατριωτικού χώρου». Αν όλοι αυτοί έμπαιναν κάτω από ηγεσία με χαρακτηριστικά Μελόνι ή Λεπέν, εύκολα τους έβλεπες τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο, έχοντας μάλιστα ένα μαχητικό κοινό στα social που θα κυνηγάει τουρκόφιλους και non binary.

Στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία είχε τον τρόπο της με όλους αυτούς. Κάπως θα τους απορροφούσε τη στιγμή της κάλπης. Αυτό τελείωσε. Η ΝΔ πάει προς το Κέντρο, ενώ έχουν ανοίξει άλλα θέματα που δεν μπαίνουν στην ατζέντα της. Κάποτε ο υπερπατριώτης ψηφοφόρος ανησυχούσε για το Μακεδονικό. Εκεί η ΝΔ τον κάλυπτε. Τώρα ανησυχεί και για τις ταυτότητες φύλου, όπου η ΝΔ δεν μπορεί να του πει τίποτα. Το μόνο που μπορεί να κάνει η ΝΔ είναι να ενισχύσει, με υπόγειο τρόπο, ένα ή δύο σχήματα προκειμένου να μην μπαίνουν μεγάλες ιδέες σε αυτόν τον χώρο.

Από την άλλη, ας μην κοροϊδευόμαστε. Η περιοχή στα δεξιά της ΝΔ είναι το σημείο του πολιτικού χάρτη με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, σε βαθμό που έχει αναδειχθεί σε βασική αντισυστημική καταφυγή. Και είναι θετικό που έχει σπάσει σε τόσα κομμάτια χωρίς συγκολλητική ουσία ανάμεσά τους. Εκτός και αν εμφανιστεί κάποιος με χάρισμα, ισχυρή οικονομική υποστήριξη και χαμόγελο που λάμπει σαν διαφήμιση οδοντόκρεμας.

ΥΓ: Ηταν άστοχο που έβαλα τον Θάνο Τζήμερο στον ίδιο χώρο με Βελόπουλο, Εμφιετζόγλου. Μου το επισήμανε και συμφώνησα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News