845
Φωτιά στη γέφυρα μετά την έκρηξη | REUTERS/Stringer

Κριμαία: Οι Ουκρανοί ανατίναξαν τη γέφυρα-«καμάρι» του Πούτιν [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2022, 10:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 8/10/2022, 19:43
Φωτιά στη γέφυρα μετά την έκρηξη
|REUTERS/Stringer

Κριμαία: Οι Ουκρανοί ανατίναξαν τη γέφυρα-«καμάρι» του Πούτιν [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2022, 10:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 8/10/2022, 19:43

Εκρηξη σημειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στη γέφυρα που αποτελεί στόχο των Ουκρανών εδώ και μήνες,καθώς συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία και είναι κομβικό σημείο για τη μεταφορά αγαθών, στρατού και στρατιωτικού υλικού για τη Μόσχα. Οι νεκροί από την έκρηξη είναι τουλάχιστον τρεις.

Η πυρκαγιά στη γέφυρα που συνδέει την προσαρτηθείσα το 2014 χερσόνησο της Κριμαίας με το δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών της ηπειρωτικής Ρωσίας, οφειλόταν στην ανατίναξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, ανακοίνωσε η ρωσική αντιτρομοκρατική επιτροπή, προσθέτοντας πως το τμήμα της γέφυρας που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα έχει υποστεί ζημιά.

Αργότερα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η σιδηροδρομική κυκλοφορία αποκαταστάθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ενώ η κίνηση των οχημάτων αποκαταστάθηκε το απόγευμα εν μέρει, στις λωρίδες που δεν καταστράφηκαν.

«Στις 06:07 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (…) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία», ανέφερε η επιτροπή.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τμήμα της γέφυρας κατέρρευσε στη θάλασσα, όπως φαίνεται από κάμερα κλειστού κυκλώματος – Video still image obtained by REUTERS

Η οδηγός του φορτηγού που εξερράγη στη γέφυρα της Κριμαίας έχει ταυτοποιηθεί, ανέφερε η Ερευνητική Επιτροπή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νεκροί είναι ο οδηγός του φορτηγού και δύο επιβάτες διερχόμενου αυτοκινήτου, τα πτώματα των οποίων ανασύρθηκαν από τη θάλασσα.

Το φορτηγό ήταν δηλωμένο στην περιοχή του Κράσνονταρ, ενώ έχουν αρχίσει οι έρευνες στην κατοικία του ιδιοκτήτη του φορτηγού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Παράλληλα, βίντεο που φέρεται να δείχνει το φορτηγό – βόμβα που εξερράγη στη γέφυρα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Στο βίντεο μέλη των ρωσικών αρχών φαίνεται να εξετάζουν την καρότσα του φορτηγού, ενώ στο σημείο υπάρχουν ένστολοι. Λίγο αργότερα, το φορτηγό φεύγει ανενόχλητο.

Αρχικά, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά σε δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού που διέσχιζε τη γέφυρα.

Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε -με μεγάλο κόστος- κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο ρώσος πρόεδρος το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Ελικόπτερο επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς – REUTERS/Stringer

Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.

Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.

Η πυρκαγιά στη γέφυρα από άλλη οπτική γωνία – REUTERS/Stringer

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter, ότι αυτή είναι «μόνο η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη.

«Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», ανέφερε.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας, Ολέξι Ντανίλοφ, ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με την πυρκαγιά στη γέφυρα, συνοδευόμενο από το βίντεο της Μέριλιν Μονρόε που τραγουδά «Happy birthday, Mr President» (Χρόνια πολλά κ. πρόεδρε), αφιερωμένο στα γενέθλια του Πούτιν, που την Παρασκευή έγινε 70 ετών.

Αργότερα, ο Ποντολιάκ άλλαξε την θέση του, υπονοώντας ότι η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».

«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του Ζελένσκι.

Η αντίδραση της Μόσχας

Ο ρώσος πρόεδρος έδωσε αμέσως εντολή για επίσημη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στη γέφυρα της Κριμαίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι «η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή πολιτικών υποδομών αποτελεί απόδειξη της τρομοκρατικής φύσης του».

Ο Βλαντίμιρ Κονστανίνοφ, επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας, δήλωσε ότι «ουκρανοί βάνδαλοι κατάφεραν να στραφούν προς τη γέφυρα της Κριμαίας με τα ματωμένα χέρια τους». «Τώρα έχουν κάτι για να περηφανεύονται», δήλωσε. «Στα 23 χρόνια οικονομικής δραστηριότητάς τους απέτυχαν να οικοδομήσουν κάτι αξιοπρόσεκτο στην Κριμαία, αλλά (τώρα) κατάφεραν να καταστρέψουν το οδικό κομμάτι της ρωσικής γέφυρας». Ο Κονσταντίνοφ δήλωσε ότι η ζημιά «δεν είναι σοβαρή» και θα αποκατασταθεί γρήγορα.

«Εναλλακτικές» οδοί ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται στις περιοχές Μικολάιβ, Κρίβι Ριχ και Ζαπορίζια στα νότια της Ουκρανίας θα μπορούν να λάβουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται μέσω των χερσαίων και των ναυτικών διαδρόμων που υπάρχουν, μετά τη σοβαρή ζημιά στη γέφυρα που ενώνει την Ρωσία με την Κριμαία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...