234
Ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε «απογοητευμένος» με την «κοντόφθαλμη» απόφαση του Οργανισμού | REUTERS/Lisa Leutner

Ο OPEC+ μειώνει ξανά την παραγωγή πετρελαίου – «Ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία», λένε οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 21:54
Ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε «απογοητευμένος» με την «κοντόφθαλμη» απόφαση του Οργανισμού
|REUTERS/Lisa Leutner

Ο OPEC+ μειώνει ξανά την παραγωγή πετρελαίου – «Ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία», λένε οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 21:54

Να προβούν στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 το 2020  αποφάσισαν την Τετάρτη ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (OPEC+), παρά τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Οπως ανακοινώθηκε, οι δεκατρείς χώρες μέλη του OPEC, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι δέκα σύμμαχοι τους, με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για τον μήνα Νοέμβριο.

Η μείωση αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες είχαν υποχωρήσει λόγω της ανησυχίας για παγκόσμια οικονομική ύφεση, της αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και της ισχυροποίησης του αμερικανικού δολαρίου, μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασκήσει πιέσεις στον Οργανισμό να μην προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με αναλυτές της Citi, «η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της παραγωγής, θα προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ».

H JPMorgan εκτίμησε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον θα εφαρμόσει αντίμετρα, αποδεσμεύοντας στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο αμερικανός πρόεδρος ήταν «απογοητευμένος» με την «κοντόφθαλμη» απόφαση του OPEC+.

Αργότερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ έκανε λόγο για «εσφαλμένη» απόφαση. Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατέστησε ξεκάθαρο ότι ο Οργανισμός «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...