509
Ο Πούτιν λέγεται ότι πιέζεται από τους «σκληρούς» να αποπέμψει τον υπ. Αμυνας Σοϊγκού: αναζητούν εξιλαστήρια θύματα | CreativeProtagon

«Κατά λάθος» παραδέχθηκαν απόσυρση δυνάμεων οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 20:20
Ο Πούτιν λέγεται ότι πιέζεται από τους «σκληρούς» να αποπέμψει τον υπ. Αμυνας Σοϊγκού: αναζητούν εξιλαστήρια θύματα
|CreativeProtagon

«Κατά λάθος» παραδέχθηκαν απόσυρση δυνάμεων οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 20:20

Το τελευταίο κείμενο του ανταποκριτή της Repubblica στο Κίεβο Φάμπιο Τονάτσι έχει ενδιαφέρον. Ο ιταλός δημοσιογράφος έγραψε ότι κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης που γίνεται στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας (όπου πολιτικός προϊστάμενος είναι ο Σεργκέι Σοϊγκού) παρουσιάστηκαν «εκ λάθους» δύο αποκαλυπτικοί χάρτες. Τι δείχνουν; Οτι οι Ρώσοι απομάκρυναν από τη Χερσώνα στρατεύματά τους άνευ μάχης.

Στην περιοχή αυτή που προσφάτως έγινε Ρωσία διά προσαρτήσεως υπάρχουν χωριά που ανακαταλήφθηκαν από τους Ουκρανούς, και ο Τονάτσι τα κατονομάζει: Νταβίντοβ Μπροντ, Σταροσέλιε, Μπολσάγια Αλεξαντρόφκα, Βέλικα Ολεξαντρίφκα, Νοβοπετρίφκα. Η κίνηση των Ουκρανών δείχνει κατεύθυνση προς την κομβική πόλη Κατσόβκα, στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, ακριβώς εκεί όπου αποσύρονται οι Ρώσοι. Το σκηνικό είναι περίεργο, έτσι οι ίδιοι οι Ρώσοι αναρωτιούνται τι συμβαίνει.

Η σελίδα της Repubblica στην οποία αναφέρεται η «κατά λάθος» πληροφορία που μετέδωσαν οι ρωσικοί χάρτες: δυνάμεις του ρωσικού στρατού αποσύρθηκαν από τη Χερσώνα
Ο Τσετσένος και ο μάγειρας

Πιθανολογείται ότι το προαναφερθέν «εκ λάθους» μπορεί να ήταν και απολύτως εσκεμμένο, ώστε να δουν όλοι τι κατάφερε να… επιτύχει ο Σοϊγκού στα πολεμικά μέτωπα. Εναντίον του ρώσου υπουργού Αμυνας υπάρχει αρνητικό κλίμα στα επιτελεία, μάλιστα λέγεται ότι ο τσετσένος πολέμαρχος Καντίροφ (τον οποίο ο Πούτιν έκανε στρατηγό στις 5 Οκτωβρίου) και ο άλλοτε μάγειρας Πριγκόζιν, το αφεντικό των μισθοφόρων Wagner, θέλουν να τον ξηλώσουν. Οπως έγραψε ο ιταλός ανταποκριτής «μιλάμε για δύο άνδρες που διαθέτουν ιδιωτικούς στρατούς».

Αυτούς τους δύο, πάντως, τους εμπιστεύεται απολύτως ο Πούτιν προς το παρόν, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για το μέλλον του Σοϊγκού. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι δελφίνοι που εποφθαλμιούν τον θώκο του, άρα ο Σοϊγκού βρίσκεται αντικειμενικά σε δυσχερή θέση. Το ρεπορτάζ της Repubblica έκλεισε με την πρόσθετη πληροφορία ότι στο Κίεβο ο Ζελένσκι και οι αξιωματούχοι του έχουν κλειστά τα στόματά τους αναφορικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις. Ο ουκρανός πρόεδρος, θέλοντας να δείξει τη δική του αποφασιστικότητα, υπέγραψε διάταγμα διά του οποίου δηλώνει ότι διαπραγμάτευση δεν μπορεί να υπάρξει όσο τη Ρωσία την κυβερνά ο Πούτιν.

Διαφορετική εκτίμηση, ελαφρώς αποκλίνουσα, έδωσε η Corriere della Sera για το θέμα του Σοϊγκού: βασισμένη σε δηλώσεις του γιου του πρώην προέδρου της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ, Ανζορ Μαχάντοφ, ορκισμένου εχθρού του Καντίροφ, έγραψε ότι «το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τον Καντίροφ σαν μαριονέτα, σαν μπαμπούλα για να τρομάξει ο κόσμος». Δεν αποκλείεται στη συγκεκριμένη έννοια του κόσμου να περιλαμβάνεται και ο Σοϊγκού.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν

Κατά τα λοιπά ο Τονάτσι έδωσε μερικές επιπλέον ειδήσεις από το Κίεβο, ενδιαφέρουσες και αυτές. α) Οι στρατιώτες του Ζελένσκι μηχανεύονται τρόπους ώστε να αποπροσανατολίζουν και να μπερδεύουν τους Ρώσους. Σχεδιάζουν τα ρωσικά σύμβολα Z και V στα δικά τους τανκς, σίγουροι ότι δεν θα πέσουν θύματα φιλικών πυρών καθώς προστατεύονται από τη σύγχρονη Δυτική τεχνολογία που προλαμβάνει τέτοιου είδους πλήγματα. β) Η CIA εκτιμά ότι ο Πούτιν είναι στριμωγμένος, κάτι που μπορεί και να αποβεί επικίνδυνο. γ) Κυκλοφορούν φήμες (από τoυς λονδρέζικους Times) ότι το ΝΑΤΟ αναμένει ρωσική δοκιμή πυρηνικών όπλων κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα προς επίδειξη ισχύος αλλά και αποφασιστικότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...