571
Η μείωση αντιστοιχεί μόνο στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης | REUTERS/Ramzi Boudina

Πετρέλαιο: Ο OPEC+ μειώνει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 22:13
Η μείωση αντιστοιχεί μόνο στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης
|REUTERS/Ramzi Boudina

Πετρέλαιο: Ο OPEC+ μειώνει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 22:13

Τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο αποφάσισαν τη Δευτέρα ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (OPEC+), εν μέσω των δυσοίωνων προβλέψεων για μία διεθνή οικονομική ύφεση.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση για μείωση της παραγωγής εδώ και περίπου έναν χρόνο, μετά τις δραστικές περικοπές στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Οι εκπρόσωποι των 13 μελών του OPEC, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και των δέκα συμμάχων τους, με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Αυγούστου, κατά 100.000 λιγότερα βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με αυτόν τον μήνα δηλαδή, όπως ανακοίνωσε ο OPEC+ με έδρα τη Βιέννη.

Ο OPEC+, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες διαβουλεύσεις πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 5 Οκτωβρίου, «για να ανταποκριθεί, εάν χρειαστεί, στις εξελίξεις της αγοράς».

H τιμή του μαύρου χρυσού είχε υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες πολύ μακριά από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου (σχεδόν 140 δολάρια το βαρέλι). Στον απόηχο της ανακοίνωσης του OPEC+ οι τιμές του αργού ενισχύθηκαν κατά 4%. Η τιμή του Brent της Βόρειας Θάλασσας κυμαινόταν στα 96,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ του WTI στα 90,18 δολάρια το βαρέλι.

«Αυτή η απόφαση δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ο OPEC+ θα βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην αγορά.

Επικρίσεις από την Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ επέκριναν –σε ήπιους τόνους–την απόφαση των χωρών του OPEC+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να στηριχθεί η τιμή του, στέλνοντας το μήνυμα ότι η προσφορά ενέργειας θα πρέπει «να αντιστοιχεί στη ζήτηση».

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής ότι η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και να πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει από τις 13 χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους 10 συμμάχους του, που απαρτίζουν τον OPEC+, να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στην ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο Λευκός Οίκος πήρε την «ιστορική» απόφαση να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα αλλά και την απόφαση, «σε συνεργασία με τους συμμάχους», να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου για να διασφαλιστεί η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς.

Η Καρίν Ζαν-Πιερ επισήμανε, τέλος, ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τη δική τους παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του έτους.

«Ευκαιρία» για δυναμική είσοδο στην αγορά «βλέπει» η Τεχεράνη

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Τζαβάντ Οουτζί δήλωσε από την πλευρά του ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο και ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συμβάλει στην προσφορά του «μαύρου χρυσού» χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SHANA.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του (OPEC+), ο ιρανός υπουργός ανέφερε ότι οι παρούσες συνθήκες στην αγορά χρήζουν «προσεκτικής εξέτασης» και ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της πετρελαϊκής συμμαχίας είναι προς όφελος των καταναλωτών σε όλον τον κόσμο.

«Ανέκαθεν υποστηρίζαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας στην προμήθεια πετρελαίου και παραγώγων του ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια στον κόσμο (…) αποφεύγοντας την πολιτική εκμετάλλευση της ενέργειας», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...