505
Ο Μάρκους Ζέντερ, ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Eνωσης, κατάλαβε πώς αποδυναμώνονται οι ακροδεξιοί και κατάφερε να μειώσει τη δύναμή τους στη Βαυαρία | Wikipedia

Ο Μάρκους Ζέντερ εγγράφει υποθήκες για καγκελάριος!

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 09:51
Ο Μάρκους Ζέντερ, ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Eνωσης, κατάλαβε πώς αποδυναμώνονται οι ακροδεξιοί και κατάφερε να μειώσει τη δύναμή τους στη Βαυαρία
|Wikipedia

Ο Μάρκους Ζέντερ εγγράφει υποθήκες για καγκελάριος!

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 09:51

Στα ύψη βρίσκεται η δημοφιλία του ηγέτη της γερμανικής Χριστιανοκοινωνικής Eνωσης Βαυαρίας (CSU) Μάρκους Ζέντερ όπως μάς πληροφορεί η Welt, η οποία επισημαίνει με νόημα ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο συντηρητικός πολιτικός εγγράφει υποθήκες ακόμη για τη θέση του καγκελαρίου εν ευθέτω χρόνω.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Ζέντερ όχι μόνο αύξησε τις προτιμήσεις για το κόμμα του στο 48%, αλλά συγκέντρωσε ένα ποσοστό υψηλότατο όσον αφορά την προσωπική ακτινοβολία του: 90%, παρακαλώ!

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η βαυαρική χριστιανοδημοκρατία υπό την ηγεσία του Ζέντερ κατάφερε να εξουδετερώσει τη μεγαλύτερη απειλή που δεχόταν, η οποία κατά τους αναλυτές δεν ήταν άλλη από την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), τον ακροδεξιό πολιτικό φορέα με τα νεοναζιστικά χαρακτηριστικά. Η δύναμη της AfD στη Βαυαρία συρρικνώθηκε στο 5%, ενώ στην αρχή της πανδημίας η αποδοχή της συγκέντρωνε διπλάσιο ποσοστό.

Σημειωτέον ότι η Βαυαρία είναι ο τόπος όπου ο ιστορικός ναζισμός και οι παραφυάδες του (Εταιρεία Θούλης, κ.ά.) εμπέδωσαν την πολιτική και ιδεολογική κυριαρχία τους την περίοδο του Μεσοπολέμου, προτού καταλάβει ο Χίτλερ την εξουσία.

Ο Ζέντερ κυριάρχησε στο κόμμα του καταγγέλλοντας ως λανθασμένη την πολιτική του προκατόχου του, του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, στο Μεταναστευτικό. Η εκτίμηση του Ζέντερ είναι ότι η ηγεσία Ζεεχόφερ, που δημιούργησε προβλήματα στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, είχε υιοθετήσει ακροδεξιές θέσεις στην προσπάθειά της να συγκρατήσει την επιρροή της «Εναλλακτικής» στην εκλογική βάση της βαυαρικής χριστιανοδημοκρατίας.

Αυτή η φωτογραφία συνοδεύει πρόσφατο tweet του Μάρκους Ζέντερ με μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, τον οποίο «κανείς δεν πρέπει να φοβάται»

Το ιστορικό πλαίσιο είναι γνωστό: το 2015 η καγκελάριος αποφάσισε να βοηθήσει τους σύρους πρόσφυγες, κάτι που δημιούργησε τριγμούς στη βάση των συντηρητικών στη Βαυαρία. Ο Ζέντερ τώρα στρέφει και πάλι το τιμόνι του κόμματος στη σωστή κατεύθυνση, έπειτα από τις ακροβασίες του Ζεεχόφερ. Γράφει το γερμανικό Μέσο: «Ο Ζέντερ ακολουθεί κεντρώα πολιτική, κινείται λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επικρατούσα τάση μεταξύ των πολιτών. Σε αντίθεση με τον Ζεεχόφερ και τις θέσεις του σχετικά με την κρίση του Μεταναστευτικού, ο Ζέντερ αδιαφορεί για τους σκεπτικιστές, που είναι ήδη με το ένα πόδι ή ακόμα και με τα δύο πόδια μέσα στο AfD».

Ο Ζέντερ κατάλαβε ότι η υιοθέτηση μιας προσέγγισης έστω και απλώς συγκαταβατικής απέναντι στις ακραίες θέσεις ενισχύσει το ακροδεξιό περιθώριο και δεν το αποδυναμώνει.

Ο Ζέντερ από το 2018 κατηγορεί το AfD ότι έχει συμπάθειες στους ιστορικούς ναζιστές. Πρόκειται για στρατηγική που εξέθεσε, απομόνωσε και τελικά απομάκρυνε τους ακραίους από τους κόλπους του συντηρητικού βαυαρικού κόμματος. Ηταν σπουδαία υπόθεση! Και ενώ, γενικώς σε εθνικό επίπεδο, η χριστιανοδημοκρατία δεν «περπατάει», στη Βαυαρία πλέον «πετάει». Το CSU ανακτά ψήφους από τη δεξαμενή των δεξιών, κυρίως από εκείνους που κάποια στιγμή ακολούθησαν την «Εναλλακτική»!

Με δεδομένο ότι η νέα σοσιαλδημοκρατία της Γερμανίας, δηλαδή οι Πράσινοι, δεν είναι σε θέση να προσελκύσουν κόσμο από τη δεξιά μπάντα του πολιτικού φάσματος, το κόμμα του Ζέντερ αναδεικνύεται από τη Welt ως πρότυπο για τα συντηρητικά κόμματα όχι μόνο εντός Γερμανίας, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: «Ο Ζέντερ εκτοξεύεται στην κορυφή της εθνικής πολιτικής ως πιθανός υποψήφιος για την καγκελαρία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...