278
Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για οποιαδήποτε πρόκληση από το καθεστώς Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών | ΙΝΤΙΜΕnews

Δένδιας σε Αγκυρα: Παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 16:58
Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για οποιαδήποτε πρόκληση από το καθεστώς Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών
|ΙΝΤΙΜΕnews

Δένδιας σε Αγκυρα: Παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 16:58

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την εξαγγελία ερευνών της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (περισσότερα εδώ).

Η υπομονή της ελληνικής πλευράς δείχνει πλέον να εξαντλείται, καθώς το απόγευμα της Δευτέρας κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκιερκιν, προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

Στη σχετική δήλωσή του για τη νέα τουρκική πρόκληση, ο κ. Δένδιας κάνει λόγο για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου» και για απόπειρα της Τουρκίας να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει, «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Δένδια για τις επίμονες προκλήσεις της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου έχει αναλυτικά ως εξής:

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. 

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. 

Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας. 

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. 

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».