831
|

Ιταλικές επικρίσεις (και) για την Ελλάδα: «Δεν είμαστε μολυσματικοί»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 18:25

Ιταλικές επικρίσεις (και) για την Ελλάδα: «Δεν είμαστε μολυσματικοί»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 18:25
Την Κυριακή ο έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για «αεροδρόμια προέλευσης», όχι για χώρες προέλευσης, καθώς και για «περιοχές» με αρνητική επιδημιολογική εικόνα, όχι για «χώρες» με αρνητική επιδημιολογική εικόνα, όπως αναφερόταν σε μια προηγούμενη ανακοίνωση, της Παρασκευής. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό για τους φίλους μας τους Ιταλούς; Οτι σε δύο εβδομάδες, με το που θα ανοίξουν τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα μπορούν «ελεύθερα» να μας επισκεφθούν. «Ελεύθερα» όλοι; Οχι ακριβώς. 
 
Εαν προέρχονται από τη Λομβαρδία, το Βένετο, το Πεδεμόντιο και την ΕμίλιαΡομάνια, τις τέσσερις περιφέρειες της Ιταλίας που επλήγησαν χειρότερα από τον κορονοϊό, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης και να μπουν, ακόμη και στην περίπτωση που αποδειχτεί πως δεν είναι φορείς του ιού, σε καραντίνα για μία εβδομάδα. 
 
Το σχετικό ρεπορτάζ της La Repubblica υπογραμμίζει κατ’ αρχάς ότι «το μέτρο αφορά και πολλές άλλες χώρες του κόσμου και θα ισχύει για δύο εβδομάδες». Από την 15η Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, οπότε, όσοι ταξιδιώτες φτάσουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη από τις «κόκκινες» περιφέρειες της Ιταλίας, θα συνοδεύονται αμέσως μετά την αποβίβασή τους σε ειδικό χώρο, όπου θα υποβάλλονται στο τεστ ανίχνευσης του ιού, ενώ στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε ξενοδοχείο πλησίον του αεροδρομίου, παραμένοντας για μία ημέρα, με τα έξοδα να μην επιβαρύνουν τους ίδιους. 
 
Εάν το τεστ είναι θετικό, θα διακομίζονται αμέσως σε «ξενοδοχείο Covid» όντας υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε απομόνωση για διάστημα δύο εβδομάδων υπό την επιτήρηση των ελληνικών αρχών. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, θα πρέπει επίσης να (αυτο)απομονωθούν για τουλάχιστον επτά ημέρες. Θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στον τελικό προορισμό τους, όντας, ωστόσο, υποχρεωμένοι να θερμομετρούνται δύο φορές την ημέρα, να αποφεύγουν τις περιοχές με πολύ κόσμο και να τηρούν τα όποια μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. 
 
Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι η τήρηση των παραπάνω κανόνων επαφίεται κατά κύριο λόγο στο αίσθημα ευθύνης του εκάστοτε ταξιδιώτη, τονίζοντας, όμως, πως προβλέπονται πρόστιμα ύψους έως και 5.000 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου, το να έρθουν οι Ιταλοί στην Ελλάδα θα είναι πιο εύκολο, είτε οδικώς είτε αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς από οποιαδήποτε ιταλική περιφέρεια, με όλους όσοι φτάνουν στη χώρα μας να υπόκεινται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπως όλοι οι ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσής τους. 
 
Στην περίπτωση που υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα μπορούν την επομένη να αναχωρήσουν για τον τελικό προορισμό τους. Με λίγα λόγια, οι Ιταλοί τουρίστες δεν είναι ακριβώς «ανεπιθύμητοι», αλλά ούτε και «ευπρόσδεκτοι». Η Repubblica αναγνωρίζει πως οι ελληνικές αρχές κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στην πρωτόγνωρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης (με λιγότερα από 3.000 κρούσματα και μόλις 177 νεκρούς), ενώ τα ελληνικά νησιά δεν επλήγησαν από την επιδημία. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι «έπειτα από δέκα χρόνια λιτότητας» το εθνικό σύστημα υγείας της Ελλάδας έχει αποδεκατισθεί. Οπότε, δεν είναι παράλογο, υπονοείται στο ρεπορτάζ, ότι οι Eλληνες «φοβούνται» τους Ιταλούς. Εκείνοι, ωστόσο, εμφανίζονται σχεδόν οργισμένοι με τη στάση μας.  
 
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος πρόκειται, μάλιστα, να έρθει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα εξεμάνη, δηλώνοντας πως οι Ιταλοί «απαιτούμε σεβασμό, δεν είμαστε λοιμοκαθαρτήριο». Ακόμη πιο επιθετικός ήταν ο Λούκα Τζάιο, περιφερειάρχης του Βένετο και επιφανές μέλος της Ακροδεξιάς και ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος χαρακτήρισε «απίστευτη» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εντάξει αρχικά την Ιταλία στις χώρες οι πολίτες των οποίων μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται να μας δουν ξανά». «Δεν είμαστε μολυσματικοί», ανέφερε και ο γ.γ. Τουρισμού της Εμίλια Ρομάνια. Αλλά στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε την ελληνική απόρριψη για να προτείνει στους πολίτες της περιφέρειάς του να προτιμήσουν τα δικά τους τουριστικά θέρετρα. 
 
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, όπως αναφέρει η Corriere della Sera στο σχετικό ρεπορτάζ της, πως τη «μαύρη λίστα» με τις περιοχές ανά την Ευρώπη, οι κάτοικοι των οποίων θεωρούνται προς το παρόν «επικίνδυνοι», τη συνέταξε όχι κάποιος Ελληνας, αλλά ένας Ιταλός, ο Αλέσιο Κουαράντα, επικεφαλής του Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας  Ασφάλειας των Αερομεταφορών (EASA). Πέρα από τις τέσσερις ιταλικές περιφέρειες στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται επίσης περιοχές από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και σχεδόν ολόκληρη η Βρετανία. «Δεν θέλουν ιταλούς τουρίστες ή επιβάλλουν ελέγχους; Κανένα πρόβλημα. Εχουμε την τύχη να ζούμε στον πιο όμορφο τόπο του κόσμου», σημείωσε από την πλευρά του και ο Ματέο Σαλβίνι

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...