599
Ο καθηγητής Αντριαν Χιλ από το Ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης δοκιμάζει το εμβόλιο για τον κορονοϊό | REUTERS/Steve Parsons

Τέσσερις φαρμακευτικές «υπόσχονται» εμβόλιο του κορονοϊού τον Οκτώβριο

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 17:01
Ο καθηγητής Αντριαν Χιλ από το Ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης δοκιμάζει το εμβόλιο για τον κορονοϊό
|REUTERS/Steve Parsons

Τέσσερις φαρμακευτικές «υπόσχονται» εμβόλιο του κορονοϊού τον Οκτώβριο

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 17:01

Πρώτη φορά φαρμακευτικές εταιρείες ανακοινώνουν ημερομηνία που αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό. Μάλιστα, η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο διαδικτυακού συνεδρίου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (IFPMA), από τέσσερις διευθύνοντες συμβούλους κολοσσών του κλάδου των εμβολίων.

«Το εμβόλιο για τον κορονοϊό ενδέχεται να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο και θα είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο», είπαν οι υπεύθυνοι των AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson (J&J) και Pfizer.

Ο Τόμας Γκουένι, γενικός διευθυντής της IFPMA, τόνισε ότι η βιομηχανία έχει ενώσει με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο τις δυνάμεις της για την αντιμετώπιση της Covid-19 και, για την επίτευξη του στόχου, συνεργάστηκε παράλληλα με ακαδημαϊκούς και κυβερνητικούς φορείς. Ο ίδιος τόνισε ότι «η έννοια ενός οικονομικά προσιτού εμβολίου που θα διανεμηθεί δίκαια σε όλο τον κόσμο είναι πραγματικά σημαντική».

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του PMLive, οι παρασκευαστές εμβολίων αγωνίζονται ενάντια στον χρόνο για να καταφέρουν τα υποψήφια εμβόλια να περάσουν από τις κλινικές δοκιμές που απαιτούνται, έτσι ώστε να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Την ίδια στιγμή, η πανδημία συνεχίζει να ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη αν και πλέον τα περισσότερα θύματα συγκεντρώνονται στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Η μεγάλης έκτασης κλίμακα της πανδημίας σημαίνει ότι θα χρειαστεί να παρασκευαστούν αρκετά εμβόλια, δήλωσε η Εμα Γουάλμσλι, διευθύνουσα σύμβουλος της GSK, η οποία συμβάλλει στην τεχνολογία ανοσοενισχυτικών εμβολίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η GSK δεσμεύτηκε να παράξει ένα δισεκατομμύριο δόσεις του ανοσοενισχυτικού εμβολίου της το 2021.

Προς το παρόν, υπάρχουν ήδη δέκα εμβόλια σε κλινική ανάπτυξη για τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ άλλα 114 εμβόλια βρίσκονται σε προκλινικές δοκιμές.

Προβάδισμα στην ανάπτυξη έχει ένα εμβόλιο που βασίζεται στον αδενοϊό, το οποίο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AZ.

Το Ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης ξεκίνησε τώρα τη χορήγηση σε μια δοκιμή φάσης 2/3 σε 10.000 ασθενείς, ενώ η AZ σχεδιάζει μια μελέτη σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

«Κινούμαστε με πλήρη ταχύτητα, όπως όλοι οι άλλοι», είπε στην ενημέρωση ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΖ. «Δεν ξέρουμε ποιο εμβόλιο πρόκειται να λειτουργήσει, αλλά το καλό είναι ότι δοκιμάζουμε διαφορετικές τεχνολογίες», σημείωσε ο ίδιος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αμπερτ Μπούρλα, δήλωσε από την πλευρά του ότι η εταιρεία και ο συνεργάτης της BioNTech, αναμένουν να εγγράψουν έως και 30.000 άτομα στη δοκιμή φάσης 3 για το υποψήφιο εμβόλιο που βασίζεται στο mRNA, το οποίο χρησιμοποιεί μια παρόμοια βάση mRNA με το εμβόλιο της Moderna.

Ο Μπούρλα εκτιμά ότι Pfizer και BioNTech θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν αρκετά δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του γύρω στα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να υποστηρίξουν έτσι και την έγκρισή του από τον FDA, τον EMA και τις άλλες ρυθμιστικές αρχές.

Μιλώντας εκ μέρους της Johnson & Johnson, ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής Πολ Στόφελς εξήγησε ότι το εμβόλιο με τον αδενοϊό βασίζεται σε μια τεχνολογία που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ανοσοκυττάρων  για ασθένειες όπως Εμπολα, RSV, HIV και Ζίκα, γεγονός που επιτρέπει να ξεκινήσει ταχύτατα. «Είμαστε επίσης σε θέση να παραδώσουμε ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Στόφελς στο πλαίσιο της ενημέρωσης.

Η J&J θέλει να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους τον Σεπτέμβριο και σχεδιάζει δοκιμές δύο φάσεων 3 – πιθανώς στο Βόρειο Ημισφαίριο αλλά ενδεχομένως και στο Νότιο Ημισφαίριο, καθώς το επίκεντρο της πανδημίας μετατοπίζεται σε άλλες χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Βραζιλία.

Ενα βασικό μέρος του προγράμματος J & J είναι να βεβαιωθεί ότι έχει ένα εμβόλιο που λειτουργεί σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, αποφεύγοντας την ψύξη που θα μπορούσε να δυσκολέψει την παράδοσή του σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Η πολυεθνική αναμένει δεδομένα αποτελεσματικότητας «στις αρχές του επόμενου έτους», σύμφωνα με τον Stoffels.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...