764
Μετά από εντατικές πρόβες, η παράσταση «Messi10» είναι έτοιμη. Πρεμιέρα -πού αλλού;- στη Βαρκελώνη! | Facebook/Messi10 by Cirque du Soleil

Ο «μάγος» της μπάλας στο… γήπεδο του Cirque du Soleil

Sportscaster Sportscaster 10 Οκτωβρίου 2019, 18:41
Μετά από εντατικές πρόβες, η παράσταση «Messi10» είναι έτοιμη. Πρεμιέρα -πού αλλού;- στη Βαρκελώνη!
|Facebook/Messi10 by Cirque du Soleil

Ο «μάγος» της μπάλας στο… γήπεδο του Cirque du Soleil

Sportscaster Sportscaster 10 Οκτωβρίου 2019, 18:41

Η Βαρκελώνη φημίζεται για πολλά πράγματα: για την αρχιτεκτονική της, τα μουσεία της, τα κρασιά της, τις προτάσεις της στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Μα πάνω απ’ όλα, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την Μπαρτσελόνα της. Ιδιαιτέρως για τον μικρόσωμο «μάγο» της, Λιονέλ Μέσι. Ο επισκέπτης, δύσκολα θα αναχωρήσει από την πόλη χωρίς να έχει επισκεφθεί το «Καμπ Νου». Ακόμη κι όταν δεν έχει αγώνα. Ολοι θέλουν να «προσκυνήσουν» στον ναό που ιερουργεί ο κορυφαίος αρτίστας της μπάλας. Θα ήταν αδιανόητο, οι πρώτες παραστάσεις του Cirque du Soleil με θέμα τον Μέσι να μη δοθούν στον τόπο όπου λατρεύεται σαν Θεός.

Το «Messi10», ένα φαντασμαγορικό σόου που αφηγείται τη διαδρομή του υπέροχου Αργεντινού από τις φτωχογειτονιές του Ροζάριο μέχρι την απόλυτη καταξίωση, κάνει πρεμιέρα απόψε (10 Οκτωβρίου) στο Παρκ ντελ Φόρουμ της καταλανικής πρωτεύουσας. Σε μια σκηνή 40Χ27 μέτρων, αφηρημένη απομίμηση γηπέδου, που κάθε βράδυ (έως τις 10 Νοεμβρίου) θα συγκεντρώνει γύρω της 3.000 θεατές. Με πρωταγωνιστές, εκτός από τους ακροβάτες του τσίρκου, 46 αθλητές που το casting διάλεξε με πολύ κόπο από διάφορα μέρη του Κόσμου: την Ταϊβάν, την Αιθιοπία, την Κίνα, την Ουκρανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ισπανία, τις ΗΠΑ…

Είναι η πρώτη φορά που το «Τσίρκο του Ηλιου» παρουσιάζει μια παράσταση εμπνευσμένη από το ποδόσφαιρο. Μόνο για τον Μάικλ Τζάκσον και τους Μπιτλς είχε κάνει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Οι δημιουργοί του σόου, διάρκειας 90 λεπτών -όσο διαρκεί ένα ματς- το περιγράφουν ως ένα μίγμα καθηλωτικού θεάματος και ποιητικής περιπλάνησης. Είναι, ίσως, μια από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές του διάσημου καλλιτεχνικού οργανισμού από τον Καναδά. Σίγουρα, η πιο πρωτότυπη.

Η ιδέα -δεν θα το πιστέψετε- ανήκει σε έναν παλιό τερματοφύλακα της Μπαρτσελόνα (και φίλο του Μέσι), τον Ζοσέ Μανουέλ Πίντο, που τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την ηχοληψία. «Πάντοτε πίστευα ότι η μουσική και τα σπορ έχουν πολλά κοινά σημεία», εξήγησε στην El Pais. Ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίον ο Πίντο μοιράστηκε τη σκέψη του ήταν ο CEO της Sony Λατινικής Αμερικής, Ισπανίας και Πορτογαλίας, Αφο Βέρντε. Εκείνος, ενθουσιάστηκε: «Σόου για το ποδόσφαιρο; Γιατί όχι; Θα μπορούσαμε να διηγηθούμε την ιστορία κάποιου σαν τον Μάικλ Τζάκσον. Ή, σαν τους Beatles». Ο Πίντο χαμογέλασε και αποκρίθηκε: «Κοίτα, έχω ένα φίλο ακόμη πιο σπουδαίο, ο οποίος, μάλιστα, είναι ζωντανός».

Λίγες μέρες μετά, ο Πίντο, ο Βέρντε και οι διευθυντές του «Cirque du Soleil» βρίσκονταν στο «Καμπ Νου» για να παρακολουθήσουν τον Μέσι εν δράσει. Κυρίως, για να του παρουσιάσουν το σχέδιό τους και να ζητήσουν την έγκρισή του. Μόνον ο Πίντο ήταν αισιόδοξος, ότι ο αργεντινός σούπερ-σταρ θα δεχόταν να γίνει θέαμα στο τσίρκο. Επειδή «είχαμε πάει μαζί, οικογενειακώς, σε μια παράσταση του Cirque du Soleil, και ο Λίο είχε ενθουσιαστεί». Δεν έπεσε έξω.

Ο ενθουσιασμός του ηγέτη της Μπαρτσελόνα αποτυπώθηκε στη δήλωσή του, που ανέβηκε στον ιστότοπο του καλλιτεχνικού οργανισμού πέρυσι τον Οκτώβριο: «Μοιάζει τρελό και, ταυτόχρονα, υπέροχο που το Cirque du Soleil θα δημιουργήσει ένα τέτοιο σόου, βασισμένο στη ζωή μου, στο πάθος μου, στο άθλημά μου. Το γκρουπ αυτό είναι μία αγαπημένη οικογένεια για όλους μας. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι το σόου αυτό θα καταπλήξει τον κόσμο, όπως γίνεται με όλες τους τις παραστάσεις». Εκτοτε, ο Μέσι ποτέ δεν αρνήθηκε να συναντήσει τους παραγωγούς, ώστε να τους βοηθήσει να αποδώσουν τη ζωή του στα γήπεδα όσο το δυνατόν πιο πιστά. Από τη μέρα που κλώτσησε μπάλα για πρώτη φορά -μια κόκκινη και άσπρη, που του είχε χαρίσει ο πατέρας του στα τέταρτα γενέθλιά του (24 Ιουνίου 1991)- μέχρι σήμερα.

Οι θεατές του σόου θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και το «Messi Challenge», ένα διαδραστικό θεματικό πάρκο που θα λειτουργεί δίπλα στον τόπο των παραστάσεων. Εκεί, θα απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν τον Μέσι, θα βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο του κατάμεστου «Καμπ Νου» όπως εκείνος (χάρη στην τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας) και θα δοκιμάζουν την ποδοσφαιρική τους τέχνη σε διαγωνισμούς εκτέλεσης φάουλ ή κεφαλιάς, όπου τα ηλεκτρονικά γκολπόστ θα καταγράφουν τις επιδόσεις τους.

Στην Ισπανία η παράσταση θα παρουσιαστεί μόνο στη Βαρκελώνη. Η παγκόσμια περιοδεία του «Messi10» θα αρχίσει το 2020, με πρώτο σταθμό (τον Ιούνιο) το Μπουένος Αϊρες. Θα ακολουθήσουν, η Ευρώπη και η Ασία.

Ο Μουχτάρ Ομάρ Σαρίφ, ο επικεφαλής του εγχειρήματος, φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, υπογραμμίζει πως αυτό το σόου δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις της μπάλας: «Είναι η ιστορία ενός παιδιού με φιλοδοξίες, που κατόρθωσε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια για να γίνει το κορυφαίο Νο 10 στον Κόσμο. Αλλά, στη θέση του θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. Ενας γιατρός, ή ένας δικηγόρος. Κάθε άνθρωπος που εργάζεται σκληρά για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...