503
Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Γκουιλίν, όπου συνάντησε τον κινέζο ομόλογό του | Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Ο Λαβρόφ απειλεί τις Βρυξέλλες από την Κίνα: «Η Μόσχα δεν έχει πλέον σχέσεις με την ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 09:26
Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Γκουιλίν, όπου συνάντησε τον κινέζο ομόλογό του
|Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Ο Λαβρόφ απειλεί τις Βρυξέλλες από την Κίνα: «Η Μόσχα δεν έχει πλέον σχέσεις με την ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 09:26

Αν κάποιος ψάχνει τη στιγμή που οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία έφτασαν στο ναδίρ, αυτό συνέβη το πρωί της Τρίτης στην Γκουιλίν της Κίνας. Από εκεί ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα δεν έχει πλέον σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό, παρά μόνο με μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έγινε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, έπειτα από συνομιλίες που είχαν στην Γκουιλίν, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη νοτιανατολική Κίνα.

«Δεν υπάρχουν σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό. Ολη η δομή των σχέσεων αυτών καταστράφηκε από τις μονομερείς αποφάσεις των Βρυξελλών», είπε ο Λαβρόφ, ο οποίος πάντως πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο παραμένει ανοικτό στον διάλογο, εφόσον οι Βρυξέλλες αποφασίσουν «να διορθώσουν» τις διμερείς σχέσεις.

«Αν και εφόσον οι Ευρωπαίοι θεωρήσουν σωστό να εξαλείψουν αυτές τις ανωμαλίες στις επαφές με τον μεγαλύτερό τους γείτονα, φυσικά, θα είμαστε έτοιμοι να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις αυτές με βάση την ισότητα, την αναζήτηση της εξισορρόπησης των συμφερόντων», επεσήμανε ο Λαβρόφ, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας εδώ και 17 χρόνια!

Ο Σεργκέι Λαβρόφ με τον Γουάνγκ Γι, ο οποίος διατηρεί τον τίτλο του Συμβούλου του Κράτους, εφάμιλλου του υπουργού Εξωτερικών (Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS)

Είναι σαφές ότι η Μόσχα παίζει τώρα το χαρτί της Κίνας σε μια προσπάθεια να πιέσει τις Βρυξέλλες και να δημιουργήσει ένα σχήμα επαπειλούμενων αντιποίνων, καθώς η ΕΕ επιμένει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για μια σειρά από θέματα –από την προσάρτηση της Κριμαίας ως την υπόθεση του αντικαθεστωτικού Σεργκέι Ναβάλνι.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι Ρωσία και Κίνα θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις τους από τις απειλές μη φιλικών χωρών. «Δεν μπορεί κανείς να συναλλάσσεται μέσω τελεσιγράφων, μέσω κυρώσεων, αναγκάζοντας άλλες χώρες να υιοθετούν ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς», σχολίασε με νόημα.

Ο ίδιος στάθηκε και στο ζήτημα των εμβολίων –ως γνωστόν, τόσο το ρωσικό Sputnik V όσο και τα κινεζικά σκευάσματα δεν έχουν εγκριθεί για χρήση εντός της ΕΕ. Δήλωσε λοιπόν ότι η Μόσχα απορρίπτει τις προσπάθειες της Δύσης να παρουσιάσει τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες της «διπλωματίας των εμβολίων» κατά της Covid-19, καθώς αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και οι δύο χώρες, επεσήμανε ο Λαβρόφ, επέδειξαν παραδειγματική ειλικρίνεια και αλληλοβοήθεια στη μάχη κατά της Covid-19.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτό που ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν επεσήμανε χθες στη διάρκεια μιας συνάντησης για την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, όταν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να οδηγούμαστε από ανθρωπισμό σε αυτά τα ζητήματα, από το ενδιαφέρον να σώσουμε ζωές και όχι από γεωπολιτικές σκέψεις και μια εμπορική προσέγγιση να ξεπεράσουμε τον ανταγωνιστή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να το θυμούνται όλοι αυτό, περιλαμβανομένων των εταίρων μας στη Δύση που προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες του λεγόμενου τομέα “της διπλωματίας των εμβολίων”. Αυτό είναι εντελώς αναληθές», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...