342
O Μορίς στην αγκαλιά της ιδιοκτήτριάς του, Κορίν Φεσό | Radio France - Jules de Kiss

Ο κόκορας που έγινε το σύμβολο των γάλλων επαρχιωτών

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 21:10
O Μορίς στην αγκαλιά της ιδιοκτήτριάς του, Κορίν Φεσό
|Radio France - Jules de Kiss

Ο κόκορας που έγινε το σύμβολο των γάλλων επαρχιωτών

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 21:10

Ενας κόκορας έχει γίνει το σύμβολο της επαρχιακής Γαλλίας που σηκώνει επιτέλους… μπαϊράκι απέναντι στους «αστούς» που πάνε για διακοπές για λίγες ημέρες στη γαλλική εξοχή και ξαφνικά όλα τους ενοχλούν.

Ο συγκεκριμένος κόκορας, ονόματι «Μορίς», ζει στο μικρό νησί Σεν-Πιέρ ντ’ Ολερόν (στη Δυτική Γαλλία, λίγο έξω από τη Νάντη) και κατηγορείται από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων ότι δεν τους αφήνει σε ησυχία, κακαρίζοντας νυχθημερόν δίχως σταματημό.

«Ισχυρίζονται πως από τις 4 το πρωί και χωρίς σταματημό έως το βράδυ ο κόκορας φωνάζει, αυτό είναι ψέμα» τονίζει η ιδιοκτήτριά του Κορίν Φεσό, σπεύδοντας να σημειώσει: «δεν φτάνει που έρχονται εδώ δυο φορές τον χρόνο, έχουν και απαιτήσεις να επικρατεί απόλυτη ησυχία; Στην επαρχία είμαστε!»

Στο πλευρό της Φεσό συντάσσεται και ο δήμαρχος του νησιού, Κριστόφ Σουέρ, θέτοντας το ερώτημα: «σήμερα τους ενοχλεί ένας κόκορας, μετά οι γλάροι, κατόπιν ο άνεμος, στο τέλος θα τους ενοχλούν και οι προφορές μας!»

Οπως σημειώνει το TheLocal.fr, η υπόθεση αυτή είναι ενδεικτική «του χάσματος που ολοένα και μεγαλώνει ανάμεσα στους αστούς και στους επαρχιώτες. Πολλοί πλούσιοι Γάλλοι έχουν εξοχικά στη γαλλική επαρχία και η παρουσία τους εκεί συχνά απειλεί τον τρόπο ζωής των παραδοσιακών επαρχιωτών».

Πάντως, η δίκη του κόκορα αναβλήθηκε για τις 4 Ιουλίου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους διαδίκους να βρουν μια συμβιβαστική λύση.

Η ιδιοκτήτρια του Μορίς δήλωσε «ανοιχτή στον διάλογο», υποστηρίζοντας ότι οι ενάγοντες, τους οποίους δεν γνωρίζει προσωπικά, δεν έκαναν καμία προσπάθεια να τα βρουν μεταξύ τους προτού προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Από την άλλη, ο δικηγόρος των εναγόντων είπε ότι οι πελάτες του είχαν απευθυνθεί και στον δήμαρχο του Σεν-Πιέρ ντ’ Ολερόν, αναζητώντας φιλικό διακανονισμό.

«Ζητούν γαλήνη και ησυχία. Είναι συνταξιούχοι. Ο κύριος ήταν αγρότης. Το μόνο που θέλουν είναι να κλείνει μέσα τον κόκορα τη νύχτα. Πρόκειται για κατοικημένη περιοχή, δεν βρισκόμαστε στην εξοχή» τόνισε.

Η περιπέτεια του Μορίς πάντως έχει προκαλέσει τόσο έντονες αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή, που ο Μπρουνό Ντιονίς ντι Σεζούρ, δήμαρχος μιας γειτονικής κοινότητας 400 κατοίκων, του Γκαζάκ, ανακοίνωσε ότι θέλει να ανακηρυχθούν «εθνική κληρονομιά» οι θόρυβοι της γαλλικής υπαίθρου, προκειμένου οι… κακομαθημένοι αστοί να μάθουν να σέβονται τη γαλλική επαρχία!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...