450
Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε περήφανο «όχι» και σε όλα τα συνθετικά του ονόματος «new» - «upper» κτλ | ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Καμμένος επιμένει σε δημοψήφισμα για το όνομα – Τι λένε ο πολίτες

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2018, 12:36
Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε περήφανο «όχι» και σε όλα τα συνθετικά του ονόματος «new» - «upper» κτλ
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Καμμένος επιμένει σε δημοψήφισμα για το όνομα – Τι λένε ο πολίτες

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2018, 12:36

Στις επάλξεις του αγώνα για την προάσπιση της Μακεδονίας και ευρύτερα του ελληνικού πολιτισμού παραμένει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα θέτει πια ως βασικό μέσο άμυνας – σε περίπτωση που δεν τον ικανοποιεί η λύση που θα κομίσει ο Νίκος Κοτζιάς για το όνομα της ΠΓΔΜ- την προσφυγή στον λαό μέσω της διενέργειας δημοψηφίσματος.

«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλο λαό», υπογραμμίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία».

«Τυχόν συμπερίληψη του όρου ‘Μακεδονία’ στο όνομα της ΠΓΔΜ», εκτιμά, «θα σημάνει την συρρίκνωση του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των τεχνών κλπ για τους αιώνες που ακολουθούν». Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ο κ. Καμμένος, «μία τέτοια απόφαση εκφεύγει των εξουσιών οιουδήποτε πολιτικού, οποιασδήποτε βαθμίδος», γι αυτό και κατά την άποψή του, απαιτείται να γίνει δημοψήφισμα, ώστε τη λύση να τη δώσει ο λαός!

Στο άρθρο του ο Πάνος Καμμένος σπεύδει επίσης να χαρακτηρίζει «υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας» και «ακατανόητη» την «επιμονή της μείζονος αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν δεν ανακοινωθεί ποιο όνομα θα αποδεχθεί», καθώς «η ίδια από το 2007 έχει θέσει ως διαπραγματευτική γραμμή τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes)».

Υπενθυμίζει εξάλλου (προς πάσα κατεύθυνση) ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε πει στις προγραμματικές του δηλώσεις ότι για το όνομα της πΓΔΜ η αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βασίζεται στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. «Πουθενά», σημειώνει,  «δεν αναφέρεται ότι στη σύνθετη αυτή ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος ‘Μακεδονία’».

Παραπέμπει μάλιστα αναφορικά με το ζήτημα του όρου «Μακεδονία» σε δύο ανωτάτου επιπέδου πολιτικές αποφάσεις εκ των οποίων η μία είναι ελληνική και είναι εκείνη του Απριλίου 1992 υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και η άλλη ευρωπαϊκή, εκείνη του Ιουνίου 1992 των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, ότι δεν θα αναγνωριστεί η κρατική αυτή οντότητα με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες εμφανίζονται να λένε -στη συντριπτική τους πλειονότητα- «όχι» στην εκχώρηση του ονόματος ή έστω όρου «Μακεδονία». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Μarc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι ερωτηθέντες στην πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν να δουν τη λέξη «Μακεδονία» στη νέα σύνθετη ονομασία της γειτονικής χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση κλήθηκαν να απαντήσουν αν θα ‘πρεπε «να πούμε ναι σε όνομα με τον όρο Μακεδονία». «Όχι» απαντά το 68% των ερωτηθέντων, έναντι 23,6% που λέει «ναι». Στα αξιοσημείωτα των ευρημάτων της έρευνας από την Marc, το γεγονός ότι σε ποσοστό 64% δεν θέλουν τη λέξη «Μακεδονία» στο νέο όνομα ούτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...