571
Ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, επικεφαλής της επιστημονικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στη Γερμανία | Τwitter/ CreativeProtagon

Ο ιολόγος που οι Γερμανοί αγαπούν να μισούν

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 07:00
Ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, επικεφαλής της επιστημονικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στη Γερμανία
|Τwitter/ CreativeProtagon

Ο ιολόγος που οι Γερμανοί αγαπούν να μισούν

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 07:00

Είναι ειδικός όσον αφορά τον κορονοϊό, ερευνητής ιολόγος σε βερολινέζικο ίδρυμα, ονόματι Κρίστιαν Ντρόστεν. Πρόκειται για φημισμένο επιστήμονα, ο οποίος συγκαταλέγεται στην ομάδα που εντόπισε τον ιό Sars το 2003. Τώρα διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση στη Γερμανία για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η είδηση που έδωσε τις προηγούμενες ημέρες στα διεθνή μέσα είναι ο προσωπικός του φόβος ότι η πανδημία θα ενσκήψει δριμύτερη, με ένα δεύτερο φονικό κύμα. Ο Ντρόστεν εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτό το δεύτερο κύμα θα σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αφού το «άνοιγμα προς την κανονικότητα» θα σημάνει αύξηση του αριθμού αναπαραγωγής του κορονοϊού, του γνωστού R .

Ο γιατρός μάλλον ήξερε τι έλεγε, αφού τα γεγονότα ήδη απέδειξαν ότι η χαλάρωση των περιορισμών έφερε θανάτους. Ωστόσο η γνώμη του για τη γερμανίδα καγκελάριο είναι θετική: «Η Ανγκελα Μέρκελ είναι πολύ καλά ενημερωμένη, επειδή είναι και επιστήμων η ίδια, έτσι μπορεί να χειριστεί αριθμούς. Εχει ικανότητες εκ χαρακτήρος, οι οποίες βοηθούν και αυτές».

Ο Guardian τον είχε ρωτήσει τι θα συνέβαινε αν το λοκντάουν διαρκούσε περισσότερο, αν θα μπορούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο να εξαλειφθεί η αρρώστια. Ο Ντρόστεν είχε απαντήσει ότι είναι αναποφάσιστος επ’ αυτού, αν και τείνει να υποστηρίζει την άποψη ότι μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη καταστολή με το κλείδωμα, φέρνοντας τον αριθμό αναπαραγωγής κάτω από 0,2. «Μιλάμε, βέβαια, για μία ένδειξη», παρατήρησε, «καθώς ο αριθμός αναπαραγωγής είναι απλώς ένας μέσος όρος, δεν μας λέει κάτι για τους θύλακες υψηλού επιπολασμού, όπως είναι τα γηροκομεία, όπου θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την εξάλειψη της νόσου και από όπου θα μπορούσαμε να δούμε μια γρήγορη αναζωπύρωση, ακόμη και αν επεκταθεί το λοκντάουν».

Αυτοί οι προαναφερθέντες θύλακες είναι λοιπόν ο παράγοντας που παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το ξενύχτι του ιολόγου…

«Εδώ στη Γερμανία οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται γιατί πρέπει να κλείσουν τα καταστήματά τους. Κοιτάζουν μόνο τι συμβαίνει εδώ, όχι την κατάσταση στη Νέα Υόρκη, ας πούμε, ή στην Ισπανία. Ετσι, για πολλούς Γερμανούς, εγώ είμαι ο κακός τύπος που παραλύει την οικονομία. Κάποιοι απειλούν να με σκοτώσουν, και κάνω τις σχετικές καταγγελίες στην Αστυνομία. Ομως πιο πολύ με ανησυχούν τα ηλεκτρονικά μηνύματα από άτομα που λένε ότι έχουν οικογένειες, τρία παιδιά, και ανησυχούν για το μέλλον. Δεν φταίω σε κάτι, και τέτοια φαινόμενα με ξαγρυπνούν».

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Κρίστιαν Ντρόστεν:

Η ιχνηλάτηση. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση των επαφών κρίνεται απαραίτητη από τον γερμανό επιστήμονα, αφού «τα μισά συμβάντα λοίμωξης συμβαίνουν προτού ο φορέας αναπτύξει συμπτώματα». Ο εντοπισμός των δυνητικώς εκτεθέντων πρέπει να επιταχυνθεί, και εδώ τα ψηφιακά μέσα είναι απαραίτητα.

Η «ανοσία της αγέλης». Η «ανοσία της αγέλης» μέσω των αντισωμάτων απαιτεί μεγάλα ποσοστά επί του πληθυσμού, ένα 70%, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα στην Ευρώπη. Επίσης, είπε ο Ντρόστεν, δεν είναι γνωστή η αλληλεπίδραση του κορονοϊού με τους άλλους κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος.

Τα τεστ. Η γνώμη του είναι ότι τα διαγνωστικά τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα, ώστε να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η μετάδοση του κορονοϊού ενδέχεται να επιβραδυνθεί το καλοκαίρι, είπε ο γιατρός, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία και δεδομένα πέρα από μια μοντελοποίηση που έγινε στο Χάρβαρντ.

Ο παράγων Κίνα. Στην ερώτηση αν η πανδημία ξεκίνησε από το Γουχάν, ο Ντρόστεν απάντησε ότι αυτό νομίζει ο ίδιος. Αποκλείει την κρεαταγορά, αλλά επικεντρώνει στο εκτροφείο και στα ζώα που είναι γνωστά με το όνομα «σκυλιά ρακούν». Θυμίζει ότι ζώα, όπως οι καμήλες και τα βοοειδή, υπήρξαν ξενιστές άλλων κορονοϊών τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...