807
| Stadt Wesel

Ο Γερμανός που θα κάνει… μάθημα στο ΣΔΟΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2016, 17:20

Ο Γερμανός που θα κάνει… μάθημα στο ΣΔΟΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2016, 17:20

Τον λένε Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. Είναι Γερμανός. Είναι φοροελεγκτής και θεωρείται από τα «σκληρά καρύδια» που εργάζονται για τον κρατικό μηχανισμό της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Μπόργιανς θα βρίσκεται από το Σάββατο το πρωί στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνει με σκοπό να υπογράψει ακόμη ένα… μνημόνιο.

Ενα μνημόνιο που θα προβλέπει την παράδοση… μαθημάτων στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, για το πώς πρέπει να ασκούνται τα καθήκοντά τους, αλλά και για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον επαγγελματικό κλάδο τους, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα σεμινάρια αρχίζουν το καλοκαίρι και θα περιλαμβάνουν επιμόρφωση 50 υπαλλήλων, με μελλοντικό στόχο να επεκταθούν και σε ακόμη περισσότερους

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς μίλησε αποκλειστικά στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle για όλους και για όλα. Για το project του οποίου είναι επικεφαλής ο ίδιος, για τους στόχους και τις επιδιώξεις τους, για τα μέσα με τα οποία αυτό θα γίνει.

«Μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν μια φορά πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων. Επίσης, πώς δουλεύει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογεί στοιχεία, πώς διεξάγει έρευνες. Πρόκειται, δηλαδή, τρόπον τινά για μια προσφορά “εντατικών μαθημάτων” για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης που διαθέτουμε, με την οποία θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης», αναφέρει ο ίδιος.

Πότε αρχίζουν τα σεμινάρια

Ο Βάλτερ-Μπόργιανς είναι υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και διευκρινίζει πως από εδώ και στο εξής και μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξει προετοιμασία για τη διοργάνωση των μαθημάτων. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να γίνει αυτό «στις αρχές του καλοκαιριού», όπως λέει. Αν και το σχετικό πρόγραμμα περιορίζεται στους καταρχήν 50 υπαλλήλους, στόχος είναι να ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλοι, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει την ικανότητα δράσης, τότε αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνον μέσω της μείωσης των δαπανών. Η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει επενδύσεις και να μπορεί να χρηματοδοτεί την κοινωνική συνοχή και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις έσοδα. Εάν θέλεις να γίνεται στην Ευρώπη αποδεκτό το αίτημα για παροχή βοήθειας τότε πρέπει να στέλνεις και το μήνυμα ότι φροντίζεις ώστε να επιτυγχάνονται όντως τα έσοδα που μπορούν να επιτευχθούν. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η στήριξη θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο γερμανός αξιωματούχος «φλερτάρει» με την Ελλάδα. Και το 2012 ήταν να συνεργαστεί με την Αθήνα, αλλά… κάτι στράβωσε

Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένα εδώ και χρόνια. Και εδώ και χρόνια, επίσης, υπάρχει φλερτ από τη γερμανική πλευρά ώστε να έρθουν αξιωματούχοι της και να εκπαιδεύσουν τους έλληνες συναδέλφους τους. «Οσον αφορά τις συνομιλίες του 2012, είχα την αίσθηση ότι η ιδέα στήριξης των (φορολογικών) δομών στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε γενικότερα θετικά, εντούτοις για λόγους που δεν γνωρίζω δεν υπήρξε ανταπόκριση. Προσωπικά επανήλθα στο θέμα και στη συνέχεια. Εάν υπήρχε η σαφής απάντηση ότι δεν έχουμε τέτοιες ανάγκες, τότε θα ήμουν ο τελευταίος που θα το επέβαλε στην Ελλάδα», αναφέρει ο ίδιος.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο ίδιος ο υπουργός παρέδωσε στις ελληνικές αρχές λίστα με περισσότερα από 10.000 δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Το γεγονός ότι από την προηγούμενη λίστα Λαγκάρντ έχουν διεκπεραιωθεί ελάχιστες υποθέσεις, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λίστας Μπόργιανς , σχολιάζουν γερμανοί αναλυτές. Ο υπουργός Οικονομικών της ΒΡΒ δεν συμφωνεί με αυτή την ανάγνωση, εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Γεννήθηκε το 1952, σε προάστιο της πόλης Κρέφελ. Σπούδασε Πληροφορική και μετεκπαιδεύτηκε στα Οικονομικά. Είναι μέλος του SPD, ζει με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του στην Κολωνία

Η Handelsblatt χαρακτήριζε πρόσφατα τον Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς ως τον «σκληρότερο φοροελεγκτή» της Γερμανίας, αφού αξιοποιώντας τα CD με στοιχεία γερμανών φοροφυγάδων τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει απρόσμενα έσοδα δισεκατομμυρίων στο γερμανικό δημόσιο. Πού έγκειται το μυστικό της επιτυχίας του;

«Συνδέεται άρρηκτα και με τα μηνύματα που στέλνεις στους πολίτες αλλά και με μια αλλαγή στην αντίληψή τους. Από την εποχή της οικονομικής κρίσης το 2008/2009 έχει ενισχυθεί η αντίληψη εδώ σε εμάς ότι όταν οι άνθρωποι αρνούνται να πληρώσουν φόρους, όταν μεταφέρουν τα εκατομμύρια και δισεκατομμύριά τους στο εξωτερικό, αυτό δεν αφορά μόνον τους φοροφυγάδες, αλλά αντιθέτως επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Είναι τα χρήματα που λείπουν για την εκπαίδευση, τις υποδομές. Οι πολίτες έχουν πλέον μια διαφορετική στάση σε σχέση με το παρελθόν, η οποία επηρεάστηκε σίγουρα και από τα όσα κάναμε και έκανα προσωπικά. Σε αυτό προστίθεται ότι αυτοί που φοροδιαφεύγουν ανήκουν κατά κανόνα σε μια κοινωνική ομάδα που αρέσκεται στο να δείχνει με το δάχτυλο τους άλλους όταν αυτοί δεν τηρούν τους νόμους, εκλαμβάνοντας τους εαυτούς τους ως πολίτες-πρότυπα. Αυτοί φυσικά δεν θέλουν τα φώτα της δημοσιότητας όταν αποκαλύπτεται ότι εξαπάτησαν το δημόσιο. Η συχνότητα των αποκαλύψεων φέρνει ανασφάλεια και στο τέλος αυτό φέρνει και την επιτυχία για το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...