507
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα έχει πλέον την 39 χρονη Τάνιτ Κοχ στο τιμόνι της... | traveller_40@flickr

Ποια είναι η νέα διευθύντρια της BIld

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2016, 20:28
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα έχει πλέον την 39 χρονη Τάνιτ Κοχ στο τιμόνι της...
|traveller_40@flickr

Ποια είναι η νέα διευθύντρια της BIld

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2016, 20:28

Δεν είναι καν 40 ετών κι έχει προλάβει να διανύσει χιλιόμετρα ολόκληρα στη δημοσιογραφία. Και όλο αυτό το σπριντ έφτασε η ώρα να το εξαργυρώσει, αρχίζοντας τον δικό της μαραθώνιο στις διευθυντικές θέσεις. Ο λόγος για την Τάνιτ Κοχ, το νέο «κεφάλι» της Bild.

Η 39χρονη Γερμανίδα είναι εδώ και λίγες ώρες η επικεφαλής του δημοσιογραφικού οργανισμού, ο οποίος κινεί τα νήματα των media στη χώρα της Ανγκελα Μέρκελ. Και ο ρόλος που αναλαμβάνει δεν είναι απλά βαρύς και γεμάτος ευθύνες. Είναι ένας ρόλος που έχει λάβει ξεχωριστή σημασία, σχεδόν πρωταγωνιστική, στην πολιτική ζωή της Γερμανίας, αφού ο προκάτοχός της έκανε τη Bild ναυαρχίδα του Τύπου. Ο Κάι Ντίκμαν έμεινε για 15 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της εφημερίδας, έχοντας υπ’ ευθύνη του όχι μόνο την έντυπη έκδοση της Bild, αλλά όλες τις παραγωγές της!

Η κατάληψη μιας τέτοιες νευραλγικής θέσης από την Κοχ έρχεται, σχεδόν, ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση 10 χρόνων παρουσίας της Μέρκελ στην Καγκελαρία

Η 39χρονη Κοχ δεν έχει πολλά χρόνια στον χώρο και βρίσκεται 10 χρόνια στον όμιλο Axel Springer. Ποιος είναι αυτός ο όμιλος; Πρόκειται για το εκδοτικό συγκρότημα εφημερίδων και περιοδικών, το οποίο έχει στην κατοχή του τη Bild και την Die Welt, μεταξύ άλλων. Κι αν αναρωτιέστε ποιος είναι αυτός που ανακάλυψε την Κοχ, τότε την απάντηση την πήρατε πιο πάνω. Ο μέχρι πρότινος προϊστάμενός της, ο Ντίκμαν.

Ολα τα παραπάνω κάνουν ακόμη πιο σημαντική την ανάληψη της θέσης από την Κοχ. Ο γερμανικός Τύπος ανδροκρατείται, όπως συμβαίνει, εξάλλου, και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζει «μικρή επανάσταση» αυτό που κάνει η Bild.

Και δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να αναλογιστεί (ή να ενημερωθεί εάν δεν το ξέρει) το παρελθόν της εφημερίδας, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θυμίζει ορισμένες ελληνικές αθλητικές εφημερίδες ή βρετανικά σκανδαλοθηρικά έντυπα. Για, σχεδόν, 30 χρόνια, η Bild δημοσίευε σε μία εκ των μπροστινών σελίδων της μία γυμνόστηθη γυναίκα, προς τέρψη του φιλοθεάμονος –αντρικού κυρίως- κοινού. Ολο αυτό το… παραμύθι σταμάτησε το 2012, όταν τον Μάρτιο η διεύθυνση της εφημερίδας αποφάσισε πως αυτή η τακτική δεν συμβαδίζει με τις εποχές και την απενοχοποίηση του γυμνού σώματος.

(μεταξύ των φωτογραφιών και μία της Κέιτ Μίντλετον)

Κι όσο η 39χρονη Κοχ ετοιμάζεται για τον νέο ρόλο της, ο προκάτοχός της ετοιμάζεται για ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις. Ο Ντίκμαν θα βρεθεί για έναν χρόνο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της Silicon Valley, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ξεκάθαρα πως η δημοσιογραφία εξαρτάται απόλυτα, πλέον, από τις τεχνολογικές εξελίξεις κι από τον τρόπο που τα new media και social media αλλάζουν το παραδοσιακό τοπίο. Ο ίδιος τονίζει πως σκοπός του είναι να χαλαρώσει και να πάρει έμπνευση για τον εκσυγχρονισμό της Bild. Κοινώς, με άλλα λόγια, ο… μεγάλος φεύγει για να ηρεμήσει και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα της εφημερίδας και τα λουριά τα κρατάει ως τότε η Κοχ.

Οσο για τη σχέση τους; Δείτε πως η ίδια η Κοχ την αποτυπώνει στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...